Forkortelsen YOLO, You Only Live Once, er blitt et motto for mange. I følge Urbandictionary.com, brukes YOLO for å overbevise en selv og andre om å gripe sjansen uten å bry seg særlig om konsekvensene.

Tema: Livet, frihet, valg, Jesu oppstandelseSaken:

Moteordet YOLO – You Only Live Once – er blitt et motto for mange.
Manchester City-spilleren Mario Ballotelli skal etter det ryktene forteller, ha en t-skjorte med innskriften YOLO under fotballdrakten i hver kamp. Han blir da også stadig kritisert i britiske medier for sin utsvevende livsstil og for ikke å ta ansvar for sine handlinger.

I følge Urbandictionary.com , brukes YOLO nettopp for å overbevise en selv og andre om å gripe sjansen uten å bry seg særlig om konsekvensene. Livet bør nytes mens en kan. Selv om YOLO kan minne om uttrykket «Carpe Diem» – Grip dagen, viser YOLO mer til en holdning om at det er «her og nå» som gjelder, enn til en oppfordring om å leve livet til fulle.

Aktuelle moment:

«Her og nå»-holdningen som YOLO representerer, passer som hånd i hanske til den sterke individualismen som preger samtiden vår. Vi bombarderes med budskap om å kjenne etter hva som er godt og rett for oss. Dermed blir YOLO lett et motto som handler om «hva kan jeg få ut av livet», og nytelsen settes i sentrum. Det er øyeblikket som gjelder, – og under begrepet YOLO ligger dypest sett en tanke om at alt er over den dagen døden inntreffer.

Det interessante er da at Paulus skriver til korinterne at «hvis de døde ikke står opp, så la oss spise og drikke, for i morgen dør vi!» (1. Kor 15,32). Med andre ord, dersom dette livet faktisk er alt, så har det dypest sett ingenting å si hvordan vi lever. Da er det om å gjøre å nyte livet, og ingen kan stille oss moralsk ansvarlige for de valgene vi tar.

Men dette livet er ikke alt, som jo er Paulus’ poeng, og derfor har valgene våre betydning. Døden er ikke det siste. Jesu oppstandelse gjør at våre valg i dette livet har konsekvenser for evigheten. Dermed får YOLO en helt annen klangbunn. Siden vi bare har ett liv her på jorden, men døden ikke er det siste, er det utrolig viktig hvordan vi velger å bruke dette livet. I lys av evigheten kan YOLO motivere oss til å leve til fulle hver dag, ikke for vår egen nytelse, men til ære for Han som både er vår skaper og vår frelser. Martin Luther uttrykte det på denne måten:

«Selv om jeg visste at verden kom til å forgå i morgen, ville jeg fortsatt plante et tre i dag.»

Se også kulturnotatet YOLO på kulturvinduet.no

Aktuelt bibelvers:
1. Kor 15,12-22 og 32-34 (Om betydningen av Jesu oppstandelse – for både liv og død)

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email