Identitet

Sangen treffer midt i menneskers søken etter identitet og vårt behov for å ha noe å holde fast i når livet kommer med sine opp- og nedturer.
Hvor er jeg trygg? Hva kan jeg sette føttene mine på? Hvem sier DU, Gud at jeg er?
I dag handler det mye om at den enkelte må skape og forme sin egen identitet. Det igjen preges ofte av hva kulturen vår til enhver tid sier om hvem du og jeg «burde» være. Midt i dette kommer den kristne tro med et helt annet budskap;

Skapt i Guds bilde

Bibelen forteller at vi er skapt av Gud og skapt i Guds bilde. Det er vår identitet. Vi er skapt til felleskap med han.
I Salme 139,16 står det: «Dine øyne så meg da jeg var et foster. Alle dager er skrevet opp i din bok, de fikk form før én av dem var kommet»
Din dypeste identitet er ikke hva du får til å skape selv, men hvem du allerede er i Han som har skapt deg. «En bolig er den eldgamle Gud og her nede er hans evige armer» står det i 5 mosebok 33.27. I vår lengsel etter tilhørighet er Gud et hus som du og jeg kan gå inn i, og komme hjem til.

Designe sitt eget liv?

I dag skal vi jo «do it all».  Vi skal skape vår egen mening og designe våre egne liv. Dette kan jo også se og høres strålende ut, helt til mange av oss erfarer at det kanskje ikke er helt sånn likevel. Selvsagt skal vi ta ansvar for våre liv, ha både mål og drømmer, men selv om vi gjør alt vi kan og følger alle våre planer og drømmer, så vil livet likevel bestå av dager med mange forskjellige nyanser, også de mørke. Vi mennesker erfarer jo at vi ikke har kontroll på alt som skjer og rammer oss. Når vi er så opptatt av å «klare oss sjæl», viser Jesus oss en helt annen vei. Du trenger ikke redde deg selv, slipp taket i det og hold heller fast i Han. Derfor er det å være en kristen, det å følge Jesus, et annerledes liv. Ikke fordi vi unngår stormer og vanskeligheter, men fordi troen på Jesus gir et feste midt i alt som skjer. Dette håpet har vi som et sikkert og fast anker for sjelen, står det i Hebreerbrevet 6:19 Og når livet stormer og situasjoner overvelder oss som bølger som skyller over oss så vi mister fotfestet, kan vi holde fast i Han. Hva sier DU, GUD, nå?


 

Forslag til samtale

1) Samtale om menneskets identitet og verdi ut fra bibelversene i andakten

Salme 139,13

Eks: Hva sier dette verset om deg som menneske og om din verdi?

5 Mosebok 33,27

Eks: Hva betyr det at Gud er “en bolig”?

Hebreerbrevet 6:19

Eks: Hva betyr det at “håpet” er et “anker for sjelen”?

 

2) Samtale om identitet ut fra låta You Say 

Låta You Say er fra albumet Look Up Child, som Lauren Daigle kom med i 2018. Både albumet og sangen vant Grammy Awards i 2019. You Say har ikke bare gjort det bra på de kristne hitlistene, men er en «crossover hit» som også har klatret høyt på de ordinære poplistene.

You Say treffer bredt. Den har blitt covret flere ganger, blant annet på sangtalent-konkurransen American Idol. Låta går rett inn i menneskets søken etter sin identitet, og kan brukes som utgangspunkt for å snakke om nettopp det.

Hvor passer jeg inn, hvor er jeg trygg og hva kan jeg sette føttene mine på, når livet kommer med sine opp- og nedturer? Hva gir meg verdi? Hvem sier Gud at jeg er?

Her er mer om You Say låta.

3) Samtale om å la troen vise igjen i hverdagen.

Martin Lilleberg er danser og koreograf i musikkvideoene til låta Du sier.

 

I 2021 er han aktuell med  Bli med dansen  på NRK Super, og ikke minst som deltager i NRK serien: Norges tøffesteHer blir seerne kjent med han som både danser, koreograf og kristen.

Både Martin Lilleberg og “Farmen-presten”  Thor Haavik (se under) har vært populære deltagere i reality-serier, der de begge er åpne om sin kristne tro. Dermed er de et godt utgangspunkt for samtale om det å leve tydelig som kristen.

Hva betyr det at mennesker med en kristen tro deltar i slike realityserier og er synlige i mediebildet?

 

4) Samtale om hvordan vi kan velsigne andre ut fra Haaviks “God natt-velsignelse”

Videoandakten avsluttes med en velsignelse:

Herren velsigne deg og bevare deg fra alt ondt Og føre deg til det evige liv. Må Jesu nåde, Guds kjærlighet og den hellige ånds fellesskap være med deg Du er TRYGG, du er ELSKET, Du er VIKTIG

Denne velsignelsen er hentet fra Thor Haavik, presten som var med som deltager i TV2-programmet Farmen. Han begeistret både de andre Farmen-deltagerne og seerne med sitt smittende vesen og sin naturlige måte å dele troen på. Han ba denne velsignelsen over deltagerne hver kveld. En av de sterkeste scenene i serien er når Thor får lov til å be for deltager Raymond. Han var både skeptisk og nølende, men sa likevel ja. Det ble en spesiell opplevelse for dem begge.

I dette klippet forteller Thor om hva det betyr å velsigne andre mennesker. Se klippet, og snakk sammen om hva det vil si å velsigne andre – og hvordan vi kan være til velsignelse for andre

 

Mer stoff om identitet?

Identitet, Guds blikk og samtidens blikkfang – seks korte andakter av Margunn Serigstad Dahle:

 

 

Print Friendly, PDF & Email