Også vennskap kan forskes på. Forskning viser at gode vennskap øker sjansen for at vi lever lenge. Det samme kan vi lese om i Bibelen. Gud skapte menneskene til vennskap og fellesskap.

Aktuell sak:

En stor undersøkelse publisert i det anerkjente, internasjonale tidsskriftet PLOS viser at sosiale forbindelser, familie, vennekrets og arbeidskolleger øker sjansene til å leve lenge med 50 prosent. Forskere konkluderer med at lite eller dårlig kontakt med andre mennesker er like risikabelt som:
• Å røyke 15 sigaretter om dagen
• Å være en alkoholiker
• Å ikke trene
Les mer om sammenhengen mellom sosiale relasjoner og helse i en kronikk på forskning.no.

Forslag til momenter:

De fleste har opplevd hvordan det er å kjenne seg ensom, i alle fall i kortere perioder. Antagelig trenger vi ikke lese forskningsartikler for å vite at hvis man har kranglet med noen man er glad i, eller opplever seg sviktet, så føler man seg også tappet for energi og lite motivert for å gå i gang med en større jobb. Mange trøstespiser. Andre lar frustrasjonen få utløp ved at de utsetter seg for farer de normalt ville unngått. De kjører for fort, dropper hjelm, drikker for mye, gir blaffen. Det er ingen tvil om at hvis man kjenner seg ensom og deprimert over lengre perioder, kan det gå ut over helsa på en eller annen måte.Kroppen og psyken henger sammen.

Forslag til momenter fra Bibelen:

Helt fra starten i Bibelen er det klart at vi mennesker er skapt for selskap med andre.  «Det er ikke godt for mannen å være alene. Jeg vil gi ham en hjelper som er hans like», sier Gud når han har skapt mannen. Gud selv ønsker også fellesskap med menneskene, noe som kommer tydelig til uttrykk i Joh 3, 16: «For så høyt har Gud elsket verden, at han ga sin Sønn, den enbårne, for at hver den som tror på ham, ikke skal gå fortapt, men ha evig liv».

Kristne er heller ikke ment å leve isolert med troen sin. De trenger et kristent fellesskap, en menighet å høre hjemme i. Det gir forpliktelse, som også kan styrke og utvikle både troen, evnene og personligheten.

Ensomhet er et problem for mange. Mange ganger kan vi heller ikke se hvem som kjenner seg ensomme. Hvordan utfordrer det oss? Bibelen sier mye om hvordan vi bør oppføre oss overfor andre mennesker, for eksempel: «Alt dere vil at andre skal gjøre mot dere, det skal også dere gjøre mot dem».

Aktuelle bibelvers:

1 Mos 2, 18  (Det er ikke godt for mannen å være alene)
Ordsp 16, 24  (Vennlige ord er som dryppende honning, søte for sjelen..)
Ordsp 17, 9  (Den som dekker over skyld, legger vinn på vennskap)
Ordsp 17, 17  (En venn viser alltid kjærlighet..)
Ordsp 27, 10  (Gi ikke slipp på din venn…)
Matt 7, 12  (Alt dere vil at andre skal gjøre mot dere…)
Ordsp 15, 13  (Glede i hjertet)
Hebr 10, 25  (Og la oss ikke holde oss borte når menigheten vår samles)

 

 

 

 

 

 

Foto: Pixabay

Print Friendly, PDF & Email