SAMTALEGUIDE: Drømmere må holde sammen og aldri gi opp troen på det gode. Det er det klare budskapet i Disney-filmen «Tomorrowland». Sjekk ut vår samtaleguide til filmen.

NB: Avslører deler av handlingen i filmen.


Kompetansemål


Sammendrag

Frank Walker (George Clooney), et middelaldrende og desillusjonert geni med selsomme barndomsopplevelser i bagasjen, finner tilbake til sin ungdoms stå-på-vilje i møte med unge og optimistiske Casey Newton (Britt Robertson). Også hun er et slags geni viser det seg, og sammen vikles de inn i et mystisk og vanskelig oppdrag. Farlige roboter og finurlige feller, dristige sprang og drepende våpen holder tempo og spenning oppe gjennom denne eventyr/fantasy-fortellingen om vitenskap, menneskelighet og fremtidshåp.

TOMORROWLAND

Bakgrunn

Det meste rundt plot og produksjon av Tomorrowland ble lenge holdt svært hemmelig, noe som selvsagt økte medias nysgjerrighet. Høsten 2012 ble det kjent at George Clooney antagelig skulle ha en hovedrolle, men det var lenge alt man fikk vite. Filmen het opprinnelig 1952, men fikk altså etter en stund samme tittel som Tomorrowland-avdelingen i Disneyland.

Disney har satset stort på filmen, og har som mål at det skal bli en ny klassiker som kan være med å bære Disney-navnet inn i – nettopp – en håpefull morgendag.

Regissør Brad Bird begynte å øve på animasjon som 14-åring, og kalles ofte «den moderne Walt Disney». Bird har vært involvert i TV-serien Simpsons og filmer som Gutten og jernkjempen (1999), De utrolige (2004), Rattatouille (2007), og som regissør på Mission: Impossible- Ghost Protocol (2011). Han har vunnet Oscar for beste animerte film med både Rattatouille og De utrolige. I tillegg har han to manusnominasjoner.

Historien til Tomorrowland er et samarbeid mellom Bird, Damon Lindelof og Jeff Jensen. Liondelof er kjent for manus til den populære TV-serien Lost, en serie som Entertainment Weekly-journalist og anmelder Jeff Jensen fulgte tett på sin blogg. Lindelof likte Jensens Lost-kommentarer så godt at han ble invitert med som forfatter til Tomorrowland-historien.

Disney's TOMORROWLAND..Casey (Britt Robertson) ..Ph: Film Frame..©Disney 2015

Refleksjon

Filmen tar oss med til parallelle virkeligheter og tidsreiser, romreiser og ikke minst følelsesmessige reiser. Til tider blir vi kanskje forvirret, men konklusjonen er krystallklar: Drømmere må holde sammen og aldri gi opp troen på det gode. Da vil alt ordne seg. Et ekte Disney-budskap altså, med et solid trekløver av skuespillere i de viktigste rollene: George Clooney som det store trekkplasteret, Britt Robertson med et friskt pust av håp og handlekraft, og ikke minst en svært dyktig Raffey Cassidy som den mystiske Athena. Vi skjønner nokså snart at hun er en robot, men vår tradisjonelle forståelse av begrepet «programmering» utfordres. Spørsmålet er altså ikke så mye hvem hun er, som hva. Er hun virkelig bare en robot? Hva gjør oss egentlig til mennesker?

tomorrowland 4

Spørsmål til samtale

1 Hvilke tanker og følelser sitter du igjen med etter filmen?

2 Fortellingen er ikke kronologisk, og den følger to ulike hovedpersoner. Hvordan preger dette din opplevelse og forståelse av handlingen?

3 Hva tenker du kan ligge bak valget av navn til sentrale karakterer i filmen: Frank Walker, Governor Nix og Casey Newton?

4 Hva mener du er hovedtema i filmen?

5 Vi får vite at Casey er smart og unik, at hun kanskje kan ordne det som gikk galt i Tomorrowland og muligens også det som har gått galt i vår verden. Hun skaper også virkelig forandring i Tomorrowland. Hvilke? Hvordan? (Stikkord: Analytiske evner, ser sammenhenger).

6 En indiansk fabel om to ulver blir referert til i filmen. Hva går den ut på, og hvilket menneskesyn antydes gjennom dette?

7 I sin appell i slutt-scenen sier Frank at forgjengeren til alle de barna som er samlet, var en robot. «Men hun var mye mer enn det» slår han fast. Hva kan han mene med dette utsagnet?

8 Hvordan opplever du atmosfæren og budskapet i Tomorrowland sammenlignet med andre fantasy / science fiction eller såkalte «endetidsfilmer» du har sett?

9 Governor Nix slår fast at menneskene på jorden er altfor grådige og nytelsessyke til å ville gjøre noe aktivt for å unngå sin egen undergang. Derfor vil heller ikke Nix prøve og redde dem. Hvordan utfordrer dette resonnementet deg personlig?

10 Tomorrowland formidler blant annet budskap om at drømmere, altså de visjonære som kan forestille seg løsninger og håp, må holde sammen. Da er det håp for fremtiden. Dette sier noe om betydningen av fellesskap, og om at vi trenger håp om noe bedre og noe mer enn den virkeligheten vi lever i her og nå. Hva sier Bibelen om fellesskap og håp?

Artikkel fra Snakkomtro.no finner du her.

© Damaris Norge AS

  • Originaltittel: Tomorrowland – A World Beyond
  • Regissør: Brad Bird
  • Manus: Damon Lindelof og Brad Bird
  • I rollene: George Clooney, Raffey Cassidy, Britt Robertson m.fl
  • Distributør: The Walt Disney Company Nordic
  • Kinopremiere: 22. mai 2015
  • Aldersgrense: 11 år
Print Friendly, PDF & Email