SAMTALEGUIDE: Naturen biter tilbake! Skal du se «Jurassic World» på kino? Vi har sett filmen og laget en samtaleguide

Bakgrunn

Jurassic World (2015) markerer fjerde film i den enormt populære Jurassic Park-franschisen. Eventyr-seriens første film, Jurassic Park (1993), ble et fenomen da den kom for over tjue år siden og er fremdeles en av filmindustriens mest innbringende filmer. Etter to middels gode forsøk med å videreføre suksessen (The Lost World: Jurassic Park (1997) og Jurassic Park III (2001)), har legendariske Steven Spielberg (produksjonsleder) fått med seg regissør Colin Trevorrow (Safety Not Guaranteed, 2012) på laget, for å børste støv av fryktinngytende T-Rex og flere gamle og nye dinosaur-bekjentskap.

Trailer:


Kompetansemål

Tverrfaglige tema


Oppsummering

(NB: avslører deler av handlingen!)

Det må man virkelig si: Filmens spesialeffekter gnistrer! Med 3-D brillene på kan man nesten kjenne det på kroppen når de fryktinngytende dinosaurene tramper fram og flekker meterlange huggtenner. Fortellingen raser avgårde i en forrykende fart, og det brøles, eksploderes og ødelegges med en sånn kraft at en knapt registrerer at filmen faktisk strekker seg over to hele timer.

Trevorrow kaster nemlig ikke bort tiden og tar raskt seerne med til den vakre øya Isla Nublar, utenfor kysten av Costa Rica. Der har forretningsmannen Simon Masrani (Irrfan Khan) bygget fornøyelsesparken «Jurassic World». Hit kommer turister i hopetall for å se og oppleve verdens eneste samling gjenlevende dinosaurer på nært hold.

For å opprettholde de gode besøkstallene har Masrani engasjert Claire Dearing (Bryce Dallas Howard) som parkens daglige leder. Gjennom tett samarbeid med parkens vitenskapsteam, holder hun det kravstore publikumet fornøyd gjennom stadig å introdusere nye, større og råere dinosaurer. Dette er gen-modifiserte og -manipulerte dinosaurer født i laboratorier, som parkens nyeste hovedattraksjon Indominus Rex, en hybrid-dinosaur av T-Rex og flere andre skremmende ingredienser.

Owen Grady (Chris Pratt) og Calire Dearing (Bryce Dallas Howard) i «Jurassic World». Foto: UIP.

Owen Grady (Chris Pratt) og Calire Dearing (Bryce Dallas Howard) i «Jurassic World». Foto: UIP.

Med Claire i spissen måles og kontrolleres alt i fornøyelsesparken. Avanserte matematiske formler skal sørge for både at parken stadig oppleves relevant for publikum og at deres sikkerhet blir ivaretatt.

Men det går som det så ofte gjør i denne type filmer: Den menneskeskapte, høyteknologiske parken blir selv offer for sin tukling med «millioner av år med evolusjon», når Indominus Rex rømmer og «bare forsøker å finne sin plass i næringskjeden». «Naturen» slår tilbake og vakre og idylliske Isla Nublar forvandles til et voldsinferno, hvor det er den sterkestes rett som gjelder – drep eller bli drept. Midt i dette kaoset befinner Claires nevøer, Gray (Ty Simpkins) og Zach (Nick Robinson) seg, og deres eneste redning er Claires dinosaurtrener-macho-nesten-kjæreste Owen Grady (Chris Pratt).

Selv om man til tider kan føle at «dette har jeg sett før», har Trevorrow lyktes med å skape et nytt og spektakulært tilfang til «naturkatastrofefilm»-sjangeren. Og ved utstrakt bruk av kontraster understrekes filmens tematikk: Menneske mot natur, hvor hovedbudskapet synes å være «ikke tukle med naturen (den biter tilbake)!»

Indominus Rex angriper. Foto: UIP.

Indominus Rex angriper. Foto: UIP.

Spørsmål til samtale

Emosjonelt:

1. Hvilke følelser sitter du igjen med etter å ha sett filmen?

2 . Tror du det er noen spesielle grunner til at du følte akkurat det du følte?

Estetisk:

3. Filmmusikk, lyd- og spesialeffekter skal gjerne formidle og forsterke budskapet i filmen og følelsene hos seerne. I hvilken grad synes du Jurassic World lykkes med dette?

4. Flere ganger flyr kameraet over den vakre og urørte naturen på Isla Nublar, bare for å bli «avbrutt» av menneskeskapte bygninger, innhegninger, skinneganger og veier. Hva tenker du om disse kontrastene?

Etisk:

5. I fornøyelsesparken synes det som om dinosaurene finnes utelukkende for publikums forlystelse. Hvilke tanker gjør du deg om denne måten å forvalte naturen og dyrelivet på? I den virkelige verden finnes det også både naturreservat, dyreparker og sirkus. I hvilken grad mener du dette er uproblematisk/problematisk?

6. En av Masranis ansatte, hærføreren Hoskins (Vincent D’Onofrio), ivrer for å bruke de genmodifiserte dinosaurene som våpen i krig. Han hevder at «war is a part of nature». Hva tror du han mener med dette utsagnet? Og hvilke konsekvenser har det for moral og etikk om mennesket også bare er en del av av naturen?

(spørsmålene fortsetter under bildet)

Owen Grady (Chris Pratt) trener dinosaurer i «Jurassic World». Foto: UIP.

Owen Grady (Chris Pratt) trener dinosaurer i «Jurassic World». Foto: UIP.

Livssynsmessig:

6. Masrani hevder også at nøkkelen til et lykkelig liv er å erkjenne at «you are never actually in control». Hva tror du han mener med dette? Hva tenker du om utsagnet? Hvilke ulike livssynstradisjoner kan dette utsagnet høre «hjemme» i?

7. Når Dr. Wu (BD Wong), mannen bak Indominus Rex, blir konfrontert med at han skapt et monster, svarer Dr. Wu at naturen har lært oss at begrepet «monster» er relativt. Hva tenker du om dette utsagnet? Hvor kan det plasseres livssynsmessig?

Vurderende:

8. Selv om Bibelen er klar på at kristne har et klart forvalteransvar for verden, anklages ofte kristne for ikke i tilstrekkelig grad å bry seg om naturen og dyrelivet. Hvordan mener du at kristne på en ansvarlig måte kan ta grep for å ta vare på verden og miljøet?

9. I følge Masrani er Jurassic World opprettet for å minne menneskene om «hvor små og ubetydelige vi er» i møte med naturen og de majestetiske forhistoriske dyrene. Hva tenker du om dette utsagnet? David i Bibelen (Salme 8) peker også på hvor lite og skjørt mennesket er i forhold til universet. Kan du likevel peke på noen avgjørende forskjeller mellom resonnementet til Masrani og David?

10. En bio-sentrisk naturalisme synes å prege det grunnleggende livssynet i filmen. Hvilke konsekvenser av dette livssynet legger du merke til? Hvordan kan det kristne livssynet gi korreksjoner, eksempelvis til den tilsynelatende grenseløse eksperimenteringen med gen-modifisering?

© Damaris Norge AS 

Regissør: Colin Trevorrow
Manus: Rick Jaffa, Amanda Silver m.fl
I rollene: Chris Pratt, Bryce Dallas Howard, Irrfan Khan, m.fl
Distributør: United International Pictures
Kinopremiere: 12. juni 2015
Aldersgrense: 11 år (anbefales eldre ungdom)

Print Friendly, PDF & Email