SAMTALEGUIDE: Komedien «While we’re Young» har fått en god mottakelse av kritikerne. Sjekk ut vår samtaleguide til denne filmen med Ben Stiller og Naomi Watts.  

NB: avslører sentrale deler av handlingen 

Sammendrag

Josh (Ben Stiller) er en dokumentarfilmskaper og foreleser midt i førtiårene. I mer en et tiår har han jobbet med sin siste film – uten finansiering og uten en ferie. Kona, Cornelia (Naomi Watts) jobber også med film. Ekteskapet deres er i det store og hele lykkelig. De er imidlertid bekymret fordi de ikke kan få barn. Mens alle vennene deres stifter familie trenger Josh og Cornelia noe annet som kan oppta tiden deres.

Så dukker Jamie (Adam Driver) og Darby (Amanda Seyfried) opp. Når det spontane og ukonvensjonelle unge paret kommer på Josh sin forelesning om å lage dokumentarer er det begynnelsen på et usannsynlig vennskap. Josh og Cornelia blir sjarmert av hipster-livsstilen til det unge paret. Som gjengjeld for leksjoner i shopping, hip-hop-dans og kult-ritualer tilbyr Josh og Cornelia veiledning til Jamie når han lager sine første dokumentarfilmer. Det synes som om disse gryende relasjonene på tvers av generasjonene byr på noe for alle parter; men – bak overmotet – er Jamie virkelig alt han ser ut til å være?

7G5A3393.CR2

Bakgrunn

I 2010 annonserte nyhetssiden Collider at forfatter og regissør Noah Baumbach hadde begynt forberedelsene til sin neste film, While We’re Young. Ben Stiller – som hadde jobbet med Baumbach på Greenberg (2010) – var blant skuespillerne, og Greta Gerwig (Frances Ha, 2013), Baumbachs partner, var også aktuell for filmen [1]. Gerwig ble likevel ikke med [2], men innen mai 2013 hadde Adam Driver (TV-serien Girls, 2012-2015) og Naomi Watts (The Impossible, 2012) blitt med på prosjektet [4], og Amanda Seyfried (Les Misérables, 2012) fulgte to måneder senere [5].

Mens han satte sammen rollelisten jobbet Baumbach på manuset sammen med Stiller. Han uttalte at det var inspirert av «å tilbringe mye tid sammen med unge mennesker», og mange medier mente dette var en referanse til Gerwig, som er mer enn ti år yngre enn han. Når han fikk direkte spørsmål om hun hadde innvirkning på filmen, svarte han: «Jeg skrev faktisk førsteutkastet før Frances Ha, men ja, hun leste det mye. Det er replikker der som jeg stjal fra henne.» [6]

Mange intervjuere gikk så langt som å antyde at filmen er halvbiografisk og utforsker filmskaperens erfaring av livet sammen med en yngre partner. Baumbach svarte imidlertid: «Jeg går ut fra at siden jeg er på samme alder som Ben sine rollefigurer i Greenberg og  While We’re Young har folk en tendens til å tro at jeg utleverer meg selv. Men jeg er mye mer lik Adams [Drivers] rollefigur, Jamie, når det gjelder ambisjonene og produktiviteten min.» [7]

While We’re Young hadde premiere under Toronto internasjonale filmfestival i 2014. Filmen fikk ros av kritikerne og mottok en såkalt «Fresh» rating på 86 % på Rotten Tomatoes (samleside for anmeldelser). Michael Phillips i Chicago Tribune kommenterte at «Baumbach hører hjemme i en eksklusiv gruppe uvurderlige amerikanske regissører. Han lager filmer som i stadig økende grad er konstruert slik som tradisjonelt strukturerte studio-komedier fra en tidligere epoke.» [10]

7G5A1400.CR2

Spørsmål til samtale

1. Likte du filmen, og hvorfor/hvorfor ikke? Hvis du har sett noen av de andre filmene til Noah Baumbach, hvordan var denne sammenlignet med dem?

2. Hva synes du om de fire sentrale rolleprestasjonene i filmen? Hvilke(n) synes du skilte seg ut, og hvorfor?

3. Baumbach har sagt at Woody Allen og kinofilmer fra 1970-årene hadde stor innflytelse på denne filmen [11]. Kan du se på hvilke måter dette kan være tilfelle? Minnet denne filmen deg om andre filmer?

4. While We’re Young har blitt kalt Baumbachs «mest tilgjengelige komedie» [12]. Hvor vellykket var den når det gjaldt å engasjere deg følelsesmessig? Hvordan kan en filmskaper velge en annerledes tilnærming til en historie hvis de ønsker å lage noe «tilgjengelig», og hva kan dette bety i praksis?

5. Vil du beskrive denne filmen som en tragedie, en komedie, eller noe annet? Hvilke øyeblikk var de tristeste? Hvilke aspekter ved hipster-kulturen og midtlivskriser gjorde filmen narr av på den mest treffende måten? Alt i alt, hvor godt balanserte filmen de ulike følelsene den vakte hos publikum?

6. Hvordan ble Josh og Cornelia følelsesmessig påvirket av sitt nye vennskap med Jamie og Darby? I hvilken grad er det viktig for oss å ha venner på vår egen alder? I hvilken grad er det viktig for oss å ha venner fra andre generasjoner eller stadier i livet, og hva slags utfordringer kan dette by på?

7. Hvordan ble Josh og Cornelia følelsesmessig påvirket av å ikke kunne få barn? Hvordan ble dette forsterket av ordene og handlingene til de rundt dem? Ser du i ditt eget miljø en lignende vektlegging av det å få barn? Hvordan kan vi være mer omtenksomme overfor de som ikke kan få barn, eller velger å ikke få barn?

7G5A8614.CR2

8. Adam Driver sier at filmen setter opp en kamp, men at den «argumenterer ganske godt for begge sider» [13]. På hvilke måter skaper den en motsetning mellom generasjonene, og hva er kjennetegnet for hver side? Hvilket par kjente du deg mest igjen i, og hvorfor? Hvordan bruker filmen denne idé- og livsstils-kampen til å si noe mer generelt om kulturen vår?

9. Hva hadde filmen å si om ekteskap og romantisk kjærlighet? På hvilke måter var Josh og Cornelias ekteskap forskjellig fra Jamie og Darbys? Hva synes du om avslutningen på filmen, og hva kan dette ha å si om grunnlaget for et solid ekteskap?

10. Hvordan framstiller filmen teknologi og sosiale medier? Hvilke idéer eller bilder identifiserte du deg mest med? På hvilke måter utfordrer den tradisjonelle antagelser om måtene ulike generasjoner bruker og tenker om teknologi på? Er du enig med Josh i at det er et nyttig verktøy og/eller med Jamie om at det står i motsetning til autentisk opplevelse – og hvorfor?

11. Hvordan definerer Josh, Jamie og Leslie (Charles Grodin) suksess, hver på sin måte? På hvilke måter motiverer det hver enkelt av dem, og hva er resultatene? Hvordan henger dette sammen med idéer om ego og om å være hensynsløs for å få det du vil, og hva er de moralske følgene av denne tilnærmingen til livet? Vil du si at vi lever i et suksess-drevet samfunn, og hvorfor/hvorfor ikke?

12. «Det er som om han en gang så en oppriktig person, og siden da har han etterlignet han.» – Cornelia, om Jamie
Hva syntes du om Jamies oppførsel? Synes du at han opptrådte uetisk, og hvorfor/hvorfor ikke? Må mennesker i bestemte yrker, slik som dokumentarfilmskapere, fastholde høyere etiske standarder, og kan du gi noen grunn for svaret ditt?

13. Hva konkluderer filmen med når det gjelder hvordan vi former vår egen identitet? Hvor viktige er ulike faktorer som filmen utforsker, slik som familiestatus, mote, mat, religion og kulturelle preferanser? Ifølge filmen, hvor viktig er det å oppføre seg etter alderen sin? Er du enig i denne konklusjonen?

14. Under ayahuasca-seremonien sier Josh at han ønsker å drive ut sin frykt for døden. På hvilke måter er de ulike personene påvirket av denne frykten? I hvilken grad blir død – og aldring – i vår kultur framstilt som noe som bør fryktes? Hvordan kan vi overvinne denne frykten?

15. «Kanskje poenget er at vi har friheten, ikke hva vi gjør med den.» – Josh
Hva mener Josh med dette utsagnet? Hvem har større frihet, Josh og Cornelia eller Jamie og Darby? Kan du gi noen grunn for svaret ditt? Hva kan det bety for folk i ditt miljø å leve med større frihet, og hvordan kan de oppnå dette?

Av Racheal Helen Smith
Oversatt og bearbeidet av Ingebjørg Hitland, frivillig medarbeider i Damaris Norge

© Damaris Norge AS

Fotnoter

[1] Brendan Bettinger, «Noah Baumbach Recruits Ben Stiller, James Franco, Greta Gerwig, Cate Blanchett for While We’re Young», Collider, hentet 4. april 2015.[2] Brendan Bettinger, «James Franco and Cate Blanchett Drop Out of While We’re Young», Collider, hentet 4. april 2015.[4] Dave Trumbore, «Daniel Radcliffe Stars in Crime-Thriller Tokyo Vice», Collider, hentet 4. april 2015.[5] Dave Trumbore, «Amanda Seyfried Stars in While We’re Young», Collider, hentet 4. april 2015.[6] Patrick Smith, «Noah Baumbach interview: «I love Lionel Richie»», Telegraph. 3. april 2015.[7] Ibid.[10] Michael Phillips, «Review: While We’re Young», Chicago Tribune, 2. april 2015.[11] «The Film Programme», BBC Radio 4, hentet 3. april 2015.[12] For eksempel Mark Kermode, «While We’re Young review», Guardian, 5. april 2015.[13] Barbara Ellen, «Adam Driver: «Lots of things have been said about my face»», Guardian, 29. mars 2015.

 

Print Friendly, PDF & Email

Regissør: Noah Baumbach
Manus: Noah Baumbach
I rollene: Ben Stiller, Naomi Watts, Adam Driver, Amanda Seyfried
Distributør: Norsk Filmdistribusjon
Kinopremiere: 8. mai 2015
Aldersgrense: Tillatt for alle

Print Friendly, PDF & Email