Hvorfor liker så mange å se slike filmer? Ligger det noe mer bak?

Kompetansemål i kristendomskunnskap

Har du sett filmen Lift på Netflix?

Filmen Lift ligger i januar 2024 som nr. 1 i Norge av filmene på Netflix. Dette til tross for at den ikke scorer spesielt høyt blant filmkritikere.

“Lift kan være et greit alternativ for de som vil ha enkel underholdning på strømmetjenester, men det rettferdiggjør ikke de dårlig utviklede karakterene eller den formløse og tilfeldig skrevne historien.”

(Fritt oversatt fra https://www.rottentomatoes.com/m/lift_2024 av Chat GPT.)  

Dette gir gjenklang med min egen opplevelse da jeg så Lift. Til tross for at filmen er visuelt vakker, fartsfylt og til tider litt spennende, så satt jeg igjen med en litt flau smak i munnen.

Hva var det egentlig jeg hadde brukt nesten 2 timer av livet mitt på nå? Var moralen i filmen at det er helt ok å stjele, så lenge en stjeler fra folk som fortjener det?

Jeg måtte en liten tur inn i tenkeboksen.

LIFT – EN TYPISK RANSFILM

Lift handler om en gruppe erfarne tyver som skal stjele gull verdt en halv milliard dollar fra et fly som flyr fra London til Zürich.  Dette er en film som er laget over samme lest som The Sting (1973), Ocean’s Eleven (2001) og mange, mange flere. Altså en typisk ransfilm som handler om planlegging, gjennomføring og ettervirkninger av et tyveri.

Men til tross for at tilnærmet samme historie har blitt fortalt mange ganger før, synes tydeligvis mange at dette er underholdende å se på.  Hva kommer det av?

Kanskje en av grunnene er at vi har lett for å tro at det mange har sett, må være bra. Dermed velger mange kjapt en film fra “Topp 10 filmer i Norge”.

Men kanskje det stikker litt dypere enn dette også?

HER ER NOEN AV KJENNETEGNENE MED EN FILM I DENNE SJANGEREN:

 1. Fienden
  Det er en ondskapsfull person eller organisasjon som må beseires og fratas sine ressurser. I Lift er det Jorgensen, spilt av Jean Reno, som er skurken.
 2. Oppdraget
  Jobben er så utfordrende at det krever en variert gruppe med ulike ferdigheter. Camila (Úrsula Corberó) er piloten, Mi-Sun (Yun Jee Kim) er hackeren, Denton (Vincent D’Onofrio) er mesteren av forkledning, og så videre. Når de samarbeider blir det umulige mulig.
 3. Vennskap
  Gruppen jobber ikke bare sammen, de er også gode venner som bryr seg om hverandre.
 4. Kjærlighet
  Det oppstår så klart søt musikk mellom noen i filmen. I Lift er mestertyven Cyrus og politien Abby som finner tonen. Cyrus er til og med villig til å legge ned sitt eget liv for den han elsker.

LIFT – ET SVAR PÅ VÅRE LENGSLER? 

Jeg tror alle mennesker lengter etter selvoppofrende kjærlighet, solide vennskap, å få bruke sine evner til noe godt og sloss mot ondskapen i verden, sammen med andre.

Kan det hende dette er noe av grunnen til at en film som Lift treffer en akkord hos oss?

DEN GODE NYHETEN? 

Sånn jeg ser det, er den gode nyheten at vi ikke bare lengter etter dette, men vi er skapt for det.

Den store fortellingen som kristne tror vi er en del av, er nemlig en historie om at vi er elsket av en som gav livet sitt for oss.

For så høyt har Gud elsket verden at han ga sin Sønn, den enbårne, for at hver den som tror på ham, ikke skal gå fortapt, men ha evig liv.

Joh.3.16

Når en kommer til tro på Guds store fortelling, er en ikke lenger alene i verden. En har blitt en del av stor venneflokk, Guds familie, der vi er skapt for å høre til.

Derfor er dere ikke lenger fremmede og utlendinger. Nei, dere er de helliges medborgere og Guds familie.

Ef.2.19

Vi har alle fått forskjell utrustning fra Gud, og kan bruke det til å utføre det oppdraget Gud har gitt oss, i fellesskap.

Vi har forskjellige nådegaver, alt etter den nåde Gud har gitt oss.

Rom. 12.6a

 

Det er en kamp mot det onde, og vi får være med på Guds side i denne kampen.

For vår kamp er ikke mot kjøtt og blod, men mot makter og åndskrefter, mot verdens herskere i dette mørket, mot ondskapens åndehær i himmelrommet.

Ef.6.12

UTFORDRING

Jeg lurer på om populariteten til filmer som Lift kan tyde på at mange lengter etter å være del av en slik historie? Hva med deg? Hvorfor ikke ta steget inn i den store fortellingen som vi ser i Bibelen og finn din rette plass. Det er det du er skapt for!

Kjetil Fyllingen
Artikkel, SnakkOmTro

Print Friendly, PDF & Email