I filmen opplever Jean Valjean at en annen mann blir fengslet i stedet for ham. Det utfordrer ham til å tenke over hva som er det rette å gjøre.


Bilder: United International Pictures
Kategori:Videoklipp/nedlasting
Utgiver: Universal (18. januar 2013)Tema:Anger, Identitet, Karakter, Løgn, Sannhet, Ærlighet

Bakgrunn: 
Les Misérables er en filmatisering av musikalen ved samme navn, som igjen er en tolkning av Victor Hugos roman fra 1862. Hugos roman er regnet som en av de største romanene i det 19. århundre, og historien fikk sine toner av Claude-Michel Schönberg og Alain Boublil i 1980. Showet ble en av historiens største musikal-suksesser, og har per idag blitt sett av over 60 millioner mennesker i 42 land og på 21 språk verden over. Filmen er regissert av Tom Hooper (Kongens tale), og rollebesetningen synger sangene live på settet (fremfor å mime til et opptak tatt opp på forhånd, som er den vanlige fremgangsmåten).

Historien begynner med at en forbitret Jean Valjean (Hugh Jackman) blir løslatt etter et 19 år langt opphold i fengsel, en dom han fikk for kun å ha stjålet et brød. Imidlertid forvandles han av et møte med tilgivelsen. Dette leder ham til å bryte vilkårene for sin egen prøveløslatelse for å hjelpe den fattige alenemora Fantine (Anne Hathaway) og hennes datter Cosette (Isabelle Allen/Amanda Seyfried). Men ettersom årene går og 1832-revolusjonen står for døren, innser Valjean at den uredde politimannen Javert (Russell Crowe) fremdeles er på jakt etter ham.

Videoklippet er hentet fra nær starten av filmen. Etter å ha brutt villkårene for prøveløslatelsen og anskaffet seg en ny identitet, klarer Valjean å få en respektabel posisjon i samfunnet. Men når han hører at en uskyldig mann feilaktig har blitt tatt for å være ham og har blitt arrestert, får Valjean store samvittighetskvaler.

Last ned videoklippet:

Last ned klippet her (høyreklikk og velg «Lagre mål som»)

Forslag:
Du kan bruke videoklippet for å snakke om det å gjøre det rette i vanskelige situasjoner. Valjean har ingenting å vinne og alt å tape på å stå frem og innrømme hvem han egentlig er. Men han minner seg selv på at han tilhører Gud, så han kan ikke inngå noe kompromiss. På hvilke måter bør vi være forberedt på å ofre vår egeninteresse på vegne av andre? Hvordan kan vi i slike situasjoner finne kraft og styrke hos Gud?

Du kan også bruke videoklippet for å snakke om selvoppofrelse. Valjean har muligheten til å opprettholde sin nye identitet og la en uskyldig mann han ikke kjenner ta straffen i hans sted. Ingen, bortsett fra ham selv og den uskyldige mannen, vil noen gang vite at noe er galt. Likevel kjenner han på et kall til å stå frem og risikere sitt nye liv for en ukjent manns skyld. Hva kan dette lære oss når det gjelder det å ta ansvar? Hvordan skiller Valjeans selvoppofrelse seg fra Jesu selvoppofrelse for vår skyld?

Bibelvers:
Mark 12, 31         (Å elske sin neste som seg selv)
Joh 15, 13           (Gi livet for sine venner)
Hebr 11, 17-19    (Abraham som trosforbilde)
Fil 2, 1-8              (Ha samme sinnelag som Kristus)
1 Joh 3, 16-20     (Å elske med gjerninger og sannhet)

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email