Her finner du et fimklipp der fangevokteren Javert minner Valjean om at han aldri kommer til å bli virkelig fri, selv ikke etter at han har sonet i fengsel. Klippet kan brukes i sammenheng med å snakke om hvordan mennesker virkelig kan bli frie.Kategori:
Videoklipp/nedlasting
Utgiver: Universal (18. januar 2013)
Bilder: United International PicturesTema: Frihet, Identitet, Lov, Synd, NådeBakgrunn:
Les Misérables er en filmatisering av musikalen ved samme navn, som igjen er en tolkning av Victor Hugos roman fra 1862. Hugos roman er regnet som en av de største romanene i det 19. århundre, og historien fikk sine toner av Claude-Michel Schönberg og Alain Boublil i 1980. Showet ble en av historiens største musikal-suksesser, og har per idag blitt sett av over 60 millioner mennesker i 42 land og på 21 språk verden over. Filmen er regissert av Tom Hooper (Kongens tale), og rollebesetningen synger sangene live på settet (fremfor å mime til et opptak tatt opp på forhånd, som er den vanlige fremgangsmåten).

Historien begynner med at en forbitret Jean Valjean (Hugh Jackman) blir løslatt etter et 19 år langt opphold i fengsel, en dom han fikk for kun å ha stjålet et brød. Imidlertid forvandles han av et møte med tilgivelsen. Dette leder ham til å bryte vilkårene for sin egen prøveløslatelse for å hjelpe den fattige alenemora Fantine (Anne Hathaway) og hennes datter Cosette (Isabelle Allen/Amanda Seyfried). Men ettersom årene går og 1832-revolusjonen står for døren, innser Valjean at den uredde politimannen Javert (Russell Crowe) fremdeles er på jakt etter ham.

Videoklippet er hentet fra begynnelsen av historien, der Javert gir Valjean prøveløslatelsespapirene og forteller ham at han aldri vil bli virkelig fri.
Last ned klippet:

Last ned klippet her (høyreklikk og velg «Lagre mål som»)

Forslag:
Du kan bruke videoklippet for å snakke om lovens manglende mulighet til å sette oss fri. Valjean er forpliktet til å vise prøveløslatelsespapirene hvor han enn går og kan dermed ikke slippe unna sin kriminelle fortid eller identitet, selv om han ikke lenger er i lenker. På samme måte kan mange av oss prøve å finne frihet fra synden ved å følge Guds lov, mens vi egentlig fortsatt er bundet av vår fortid og bærer med oss en bagasje med skyld.

Kort tid etter videoklippet møter Valjean en biskop (Colm Wilkinson), som tilbyr ham tilgivelse etter at han har stjålet litt sølv. Dette frigjør Valjean åndelig, og åpner opp for et nytt levesett. Dette er et bilde på Guds nåde, som virkelig kan sette oss fri fra synden og tilby oss en ny start på livet.

 

Bibelvers:
Joh 8, 36            (Frihet gjennom Jesus)
Apg 13, 38-39    (Jesus gjør det loven ikke kunne)
Rom 7              (Loven og synden)
Rom 8, 1-4          (Ingen fordømmelse i Jesus)
Gal 2, 16            (Ingen rettferdighet gjennom lovgjerninger)
Gal 4, 1-7         (Vi er ikke lenger slaver, men Guds barn)
Gal 5, 1              (Ikke fall under slavekår igjen)

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email