Hvem hevdet Jesus at han var?

Jesus er historiens mest omtalte og omdiskuterte person. Hvem påsto Jesus selv at han var? Ja, hvem var han egentlig?


En ressurs for læreren

Kjerneelement KRLE

  • kunnskap om kristen tro og praksis
  • utforsking av eksistensielle spørsmål og svar

Jesu identitet

Argumentet i denne videoen tar opp spørsmålet om Jesus identitet og tar da utgangspunkt i Jesu radikale påstander om seg selv. Ved sin måte å omtale seg selv – som Messias, Guds Sønn og Menneskesønnen, samt ved sin undervisning og sine handlinger, fremstiller han seg som guddommelig. Dette argumentet forutsetter ikke en personlig tro på evangeliene, men baserer seg på forskeres arbeid med hele det historiske materiale vi har om Jesus.

Vil man ta Jesus på alvor, må man også forholde seg til hans radikale påstander om seg selv. C.S. Lewis formulerte dette argumentet som trilemmaet «Lord, liar or lunetic». Siden det er vanskelig å anse Jesus som løgner eller gal, står vi igjen med alternativet at han er den han sa han var, Guds Sønn, altså guddommelig.

Dette argumentet må i vår tid utvides med et fjerde alternativ: «legende». Mens konspirasjonsteorier på nettet hevder at Jesus ikke har eksistert, er dette langt unna den faglige diskusjonen. Richard Dawkins hevdet i Gud en vrangforestilling at det kan stilles spørsmål ved om Jesus har eksistert, men har siden trukket tilbake denne påstanden. Den kjente agnostikeren Bart Ehrman forklarer i boken Did Jesus Exist? The Historical Argument for Jesus of Nazareth hvorfor alle eksperter på området – uavhengig av hva de ellers måtte mene om Jesus – er sikre på at Jesus har eksistert.

(Klikk på tekstsymbolet nede i høyre hjørne for å velge norsk teksting)


Anbefalte ressurser:


Hvorfor er kristen tro troverdig? Videoserie med tilleggsressurser

Finnes Gud? 3. Det moralske argumentet

Video: Trenger moralen vår en forklaring og en forankring? Det moralske argumentet berører oss ofte mer eksistensielt enn de andre gudsargumentene.


Hvorfor er kristen tro troverdig?

I forbindelse med at Damaris Norge lanserte en serie med animerte videoer fra Reasonable Faith med norsk tekst og med ressurssider på Snakkomtro og Damaris Skole, stilte William Lane Craig villig opp til en lengre samtale om kristen apologetikk med daglig leder Lars Dahle.

Print Friendly, PDF & Email
Av |2022-05-03T14:07:46+02:00mai 3rd, 2022|Apologetiske videoer påskebudskapet|Kommentarer er skrudd av for Hvem hevdet Jesus at han var?

Share This Story, Choose Your Platform!

Om Forfatteren:

Gå til toppen