Finnes Gud? 1. Det kosmologiske kalam-argumentet

Finnes Gud? Kan det gis gode argumenter for Guds eksistens?


En ressurs for læreren

Kjerneelement, KRLE

  • kunnskap om kristen tro og praksis
  • utforsking av eksistensielle spørsmål og svar

De såkalte «kosmologiske gudsargumenter» er argumenter for Guds eksistens som tar utgangspunkt i universet (kosmos). Ett av disse argumentene kalles «kalam»-argumentet.

«Kalam» er arabisk og betyr «ord» eller «tale». Dette henviser til den faglige diskusjonen blant islamske lærde i middelalderen som særlig utviklet dette argumentet. Kalam-argumentet fokuserer på det å begynne å eksistere.

Argumentet kan i sin enkleste form settes opp slik:

  • Alt som begynner å eksistere har en årsak.
  • Universet begynte å eksistere.
  • Derfor har universet en årsak.

Den moderne utgaven av dette argumentet ble lansert av William Lane («Bill») Craig. Argumentet har nemlig fått ny aktualitet etter oppdagelsen av Big Bang, som synes å indikere at vårt univers ble til på et bestemt tidspunkt tilbake i tid. At universet begynte å eksistere begrunnes altså nå ut fra moderne kosmologi. Teorien om «multivers» er blitt fremmet som en løsning på denne utfordringen, men kosmologer peker på at også et «multivers» må ha en begynnelse.

(Klikk på tekstsymbolet nede i høyre hjørne for å velge norsk teksting)


Anbefalte ressurser:


Hvorfor er kristen tro troverdig? Videoserie med tilleggsressurser

Finnes Gud? 3. Det moralske argumentet

Video: Trenger moralen vår en forklaring og en forankring? Det moralske argumentet berører oss ofte mer eksistensielt enn de andre gudsargumentene.


Hvorfor er kristen tro troverdig?

I forbindelse med at Damaris Norge lanserte en serie med animerte videoer fra Reasonable Faith med norsk tekst og med ressurssider på Snakkomtro og Damaris Skole, stilte William Lane Craig villig opp til en lengre samtale om kristen apologetikk med daglig leder Lars Dahle.

Print Friendly, PDF & Email
Av |2022-05-03T14:09:21+02:00mai 3rd, 2022|Apologetiske argumenter|Kommentarer er skrudd av for Finnes Gud? 1. Det kosmologiske kalam-argumentet

Share This Story, Choose Your Platform!

Om Forfatteren:

Gå til toppen