Alex Ferguson om TV, makt og innflytelse

Alex Ferguson om TV, makt og innflytelse

«TVen er Gud for øyeblikket. Den er konge.» Alex Ferguson snakker om hvordan TV-selskapene har makt og innflytelse over kampoppsettet i engelsk fotball. (06.10.2011)foto: flickr.com/LGEPR

Kategori: Sitat
Utgiver: BBC Sport (26. september 2011)

Bakgrunn:

Manchester Uniteds manager Sir Alex Ferguson er en av de mest fremtredende personene i engelsk fotball. Siden han overtok klubbledelsen i 1986 har han vunnet flere trofeer en noen annen manager i engelsk fotball, inkludert 12 Premier League titler, fem FA Cup trofeer, og to Champions League titler. Før hans ansettelse i Manchester United hadde han stor suksess i Skotland hvor han vant tre liga titler og en Europacup tittel med Aberdeen. Siden da har ingen annen manager klart å vinne den skotske ligaen med andre klubber enn Celtic eller Rangers. Etter sin første Champions Leauge tittel ble Feguson i 1999 slått til ridder for sine bidrag i internasjonal toppfotball, og fikk derav tittelen Sir Alex Ferguson.

Etter at BBC i 2004 sendte et program som anklaget Fergusons sønn Jason for å utnytte farens posisjon og inflytelse til sin egen økonomiske fordel, har Ferguson nektet å stille opp på intervjuer for fjernsynskanalen. Selv om nye Premier League-regler krever at trenere og managere samarbeider med pressen etter kamp, var det først etter møter med toppledelsen i BBC i august 2011 at han gikk med på å avslutte boikotten.

I dette intervjuet snakker Ferguson om innflytelsen TV-kanalene har over fotball. Han hevder at pengene TV-selskapene spytter inn i fotballindustrien tillater dem å kontrollere kampopsettet slik de vil, noe som ikke alltid er like gunstig for klubbene. Du kan lese hele intervjuet og se klipp på BBC Sport.

Forslag:

Ferguson mener at TVen er Gud for øyeblikket fordi TV-selskaper har mulighet til å sette opp fotballsendingene slik de selv ønsker. De har altså en posisjon og en innflytelse som gjør dem til ‘Gud’ i fotballen. Du kan bruke sitatet til Ferguson til å snakke om hvordan TV og andre medier også er ‘Gud’ i samfunnet vårt. Hva er det som har mest innflytelse på våre tanker, verdier og trosoppfatninger? I hvilken grad påvirkes vi av TV og andre medier? Hvordan kan denne påvirkningen være positiv? Hvordan kan den være negativ? I hvilken grad innvolverer vi Gud i vår TV-titting?

Du kan også bruke sitatet til å snakke om hva folk forbinder med ordet ‘Gud’. Det kan virke som at Ferguson forbinder dette med kontroll og maktposisjon. Bibelen presenterer Gud som allmektig, men samtidig som en kjærlig og nådig Gud som ikke kontrollerer våre liv mot vår vilje. Dersom vi likevel velger å gi han kontrollen så vil vi oppleve at han vil lede oss til det som er til det beste for oss, der våre tanker, verdier og holdninger formes av hans kjærlighet. Bibelen sier at er Gud livets kilde, og at de som har han som sin Gud vil være velsignet og ikke mangle noe godt.

Bibelvers:

2. Mos 20,2-3  (Du skal ikke ha andre Guder enn meg)
Jer 2,11  (Har noe folk byttet bort sine guder, enda de ikke er guder?)
Sal 25,8-10  (God og rettvis er Herren, derfor viser han syndere veien)
Rom 12,1-2 (La dere forvandle ved at sinnet fornyes)
1. Kor 10,23 (Jeg har lov til alt, men ikke alt tjener til det gode)
Sal 23 (Herren er min Hyrde)
Sal 36,8-10 (Hos Gud er livets kilde)
Joh 15,4-5  (Bli i meg, så blir jeg i dere)
Fil 2,13 (Gud virker i dere til å ville og virke til Hans gode vilje)
Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email
Av |2021-09-29T13:48:49+02:00oktober 14th, 2016|Ladestasjon, Om Gud|0 Kommentarer

Share This Story, Choose Your Platform!

Om Forfatteren:

Gå til toppen