Aktualisering. Hovmod står for fall, sier et ordtak. Et smykke eller en amulett med «det onde øye» har vært brukt, og brukes, i mange kulturer for å beskytte mot konsekvensene av hovmod. I Vesten brukes symbolet ofte som ren mote. Selv den norske kronprinsessen møter oss med et ondt øye av og til. Men hvor kommer det onde fra?

Aktuell sak:
Symbolbruk i offentligheten
Mette-Marit bruker det. De som leser oppnyheter i NRK bruker det ikke, fordi det står på fy-lista over religiøse symboler som kan forstyrre budskapet i nyhetssendingen. Vi snakker om smykker, armbånd eller annen pynt med The Evil Eye, altså det onde øyet.Hinduer, muslimer og jøder har alle en tradisjon for å beskytte seg selv og huset med amuletter eller smykker med The Evil Eye. Øyet skal beskytte mot ondskapsfulle, sjalu blikk fra andre, men også mot konsekvensene av å bli overlegen og tenke for store tanker om seg selv hvis man har suksess og fremgang. Det onde øyet skal jage vekk de onde maktene som er aktive ved sjalusi og overmot. Men kan et smykke beskytte oss mot noe som kommer innenfra oss selv?Forslag til momenter fra Bibelen
Det står i Bibelen om at overmot kommer før ulykke, slik vi sier det  i ordtaket hovmod står for fall. Hovmod kommer innenfra oss selv, og det må mer til enn en amulett på utsiden for å beskytte mot hovmod. Bibelen lærer oss at hovmod er et resultat av syndefallet. Men det står også i Bibelen om at Gud gir den ydmyke nåde. Bare den som er ydmyk, innser at han trenger Gud og ikke kan klare seg selv.

Aktuelle bibelvers
Ordsp 16, 18 (Stolthet kommer før sammenbrudd, hovmod før fall.)
1. Pet 5, 5 (Gud står de stolte imot, men de ydmyke gir han nåde.)Av Anethe V. Birkeli, KrdOnline grs

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email