Ung, religiøs – men ikke gæærn! (02.02.2011)
Karpe Diem er en norsk rapgruppe, etablert i 2000, som uvanlig nok rapper på norsk. Gruppa består av Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid og Chirag Rashmikant Patel. De er kjent for å ha tekster som tar opp aktuelle temaer innenfor ungdomskulturen, og deres flerkulturelle bakgrunn setter ofte sitt preg på det de formidler gjennom musikken sin. Kombinasjonen det utgjør må være relativt vellykket, for de har en stof fanskare blant unge mennesker i Norge.
Karpe Diem er nå aktuelle fordi Magdi har laget en låt om hvordan det er å være ung og religiøs i dag. Låten har fått tittelen “Tusen tegninger”.
– Det går an å være ung og religiøs uten å være gæern, sier Magdi i intervjuet med VG+. Selv er han muslim mens Karpe Diem-kollega Chirag er hindu. – Hvis du er ung og religiøs i 2010 blir du sett på som enten latterlig eller gal. Dette følte jeg for å skrive om. Du kan være en ganske normal fyr og tro på Gud, sier Magdi til NRK Lydverket.
– I 2011 er du litt skrullete om du tror det er det er noe annet enn at vi bare lever og dør. Det er synd, sier Chirag til VG. På rapduoens egen blogg legger han til; ”Tusen tegninger” er en av, om ikke den, viktigste norske raplåta som er gitt ut noensinne. Ingen andre enn [Magdi] kunne skrevet den, og den sier akkurat det som trenger å bli sagt om det å være ung og religiøs i dagens Norge.”
På den samme bloggen skriver Magdi; “Jeg er først og fremst veldig mye annet, men jeg er også religiøs. Det er ikke den jeg er, men det er en del av det jeg er. Selv om jeg tar utgangspunkt i meg selv som muslim og mine erfaringer i teksten, handler “Tusen tegninger” om noe som er mye større enn meg. Den handler om å akseptere at noen tror, uansett hva de tror på. Den handler om det positive ved tro, uansett hva du tror på. Og den handler om hvor like vi er, uansett hva vi tror på. I musikkvideoen har vi forsøkt å fokusere på nettopp dette, noe som dessverre er nødvendig i en verden preget av et altfor stort fokus på det negative ved tro og forskjellene oss i mellom.”
Her kan du se og høre intervju med Carpe Diem om denne låta.
Her kan du se musikkvideoen “Tusen tegninger”
Samtalespørsmål
1. Tror du Magdis opplevelse av å være religiøs og ung i dagens samfunn er noe andre unge kan kjenne seg igjen i?
Hvorfor/hvorfor ikke?
2. Hvorfor tror du det er slik at samfunnet kan gi inntrykk av at dersom du er ung og tror på en gud, så må du være enten latterlig eller gal?
3. Magdi sier at sangen Tusen tegninger “handler om å akseptere at noen tror, uansett hva de tror på. Den handler om det positive ved tro, uansett hva du tror på. Og den handler om hvor like vi er, uansett hva vi tror på.”
På hvilken måte vil du si at dette budskapet kommer fram i sangen/musikkvideoen?
Hva i dette vil du bekrefte/være enig i og hva vi du utfordre/være uenig i?
4. For mange i dag oppleves det som “ikke-tro” er det eneste aksepterte synet på livet og virkeligheten. Noen vil imidlertid hevde at det ikke er mulig å ikke tro på noe. Vi har alle et livssyn (en tro), bevisst eller ubevisst, som preger vårt syn på livet, virkeligheten og hva som er sant og galt. Er du enig/uenig i en slik påstand? Hvorfor/hvorfor ikke?
5. Når Magdi møter nye folk for første gang, utsetter å si at han er muslim
– Jeg liker å gjøre et førsteinntrykk, et andreinntrykk og tredjeinntrykk først, så kan jeg godt si det. Da sier folk: å ja, ok. Det er bedre at jeg er hyggelig OG muslim, enn at jeg er muslim, MEN jeg er hyggelig.
Hvorfor tror du han ønsker å vente med å fortelle om sin tro?
Tror du mange mennesker i dag kan kjenne seg igjen i dette, uansett hvilken tro/livssyn de har? Hvorfor/hvorfor ikke?