Hva er det som gjør deg lykkelig? Ekte lykke handler om å ha fokuset rettet mot andre i stedet for seg selv.

Du trenger: pc og projektør.

Se også: ukens aktualisering med samme tema, Det penger ikke kan kjøpe. (Tar utgangspunkt i filmen Flushed away/Nedenom og hjem igjen).

Aktualisering

”Lykke er så viktig at det overgår alle andre verdslige hensyn”, mente den greske filosofen Aristoteles. Er du enig med Aristoteles? Hva er det som gjør deg lykkelig? Ha dette spørsmålet i bakhodet når du nå får et kjapt møte med den shoppegale jenta Rebecca.

Filmklipp

Dersom du ikke vil vise trailer, kan du vise disse PowerPoint-bildene

Om filmen:

En Shopoholikers Bekjennelser (2009) er en amerikansk, romantisk komedie regissert av australske P. J. Hogan. Filmen er tilgjengelig på Netflix.
Rebecca har egenskaper som kan brukes både positivt og negativt: hun er energisk, kreativ og en mester i å improvisere.

Sammendrag:

For den shoppegale jenta Rebecca Bloomwood er shopping den største gleden i livet. Hun drømmer om å kunne handle alt hun har lyst på, men må forholde seg til at kredittkortet har en grense.
[Til læreren: Poenget er hvor Rebecca forankrer sitt syn på lykke. Gjennom shopping og materielle goder tror hun at hun opplever den ekte  lykken i livet.]

Forslag til momenter

Mange av oss kan kjenne oss igjen i Rebeccas drøm om å kunne handle absolutt alt hun har lyst på. De fleste barn har for eksempel en eller annen gang drømt om å eie en hel godtebutikk…

Kanskje må vi innrømme at vi blir fanget av reklame på nett og butikkvinduer som lokker med alt det nyeste og flotteste. Den engelske artisten Lily Allen synger om nettopp dette i en av sangene sine, ”The Fear”: ’I am a weapon of massive consumption and its not my fault it’s how I’m programmed to function’. (Se You Tube her). Hva mener hun egentlig? Det virker som hun ikke har noe valg, annet enn å være en konsumer/forbruker. Jeg tror vi kan forstå hva hun snakker om. Vi er under dobbelt press: reklamens og mengdens press utenfra om å ha de riktige klærne eller materielle goder, og presset innenfra, vi har rett og slett lyst på det som er fint, stilig, kostbart.

(Se også: Marilyn Monroe ble berømt med sangen ‘Diamonds are a girl’s best friend’ i filmatiseringen av Broadway-musicalen Gentlemen Prefer Blondes. Se på You Tube her).

Men har vi ikke noe valg? I reklame og media kan det nesten virke som at det er umulig å være lykkelig uten å kjøpe forskjellige ting. Mediene både speiler og former denne tanken om at lykke indirekte kan kjøpes, gjennom de rette produktene eller klærne.

Mange filmer og tv-serier handler også om nettopp menneskers jakt på lykke – eller ”det gode liv”.  Denne lengselen etter det gode liv finner vi også i musikk og reklame.  Budskapene vi får, virker ofte både troverdige og ekte!  Men oppskriften på lykke som gis, er dessverre veldig ofte mangelfull – for ikke å si helt feilaktig.

 ”Vi har alt, men det er også alt vi har” synger den norske artisten Ole Paus. Han sier noe viktig; materielle ting vil aldri kunne gjøre oss lykkelige. De vil aldri kunne fylle våre behov for å føle oss viktige, verdifulle og verdsatte.

Ekte lykke handler om å ha fokuset rettet mot andre i stedet for seg selv; ”Det at du gleder en annen, det er den eneste glede”, sa den norske forfatteren og lyrikeren Arnulf Øverland.

Ekte lykke er altså ikke avhengig av min personlige nytelse, mine prestasjoner eller mine opplevelser, slik filmer og reklame ofte fremstiller det.  En slik form for lykke er til syvende og siste kortvarig og flyktig. Lykke har derimot med vennskap og forståelse å gjøre! Akkurat dette sier Bibelen også. Vi er skapt til å leve sammen med Gud og med andre mennesker.  Det er gjennom fellesskap med andre at vi kan finne ekte glede.

Lykke er egentlig er en gave, noe vi må motta gjennom andre og selv kan gi videre.

Tenk gjennom hva som virkelig betyr noe for deg i livet. Hva er lykke for deg? Er din glede og lykke forankret i noe varig og ekte?

Aktuelle bibelvers:

Sal 37, 4 – Ha din lyst og glede i Herren,så gir han deg det ditt hjerte ønsker!
Matt 6, 19-21 – Dere skal ikke samle skatter på jorden, hvor møll og mark ødelegger og hvor tyver bryter inn og stjeler. Men dere skal samle skatter i himmelen, der verken møll eller mark ødelegger og tyver ikke bryter inn og stjeler. For der skatten din er, vil også hjertet ditt være.

 © Damaris Norge AS
Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email