– Ensomhet er like farlig som å røyke 15 om dagen, skriver Aftenposten. Forskere har funnet ut at gode sosiale forbindelser øker sjansene for å leve lenge med 50 prosent. (18.05.2011)

Dette sitatet kan brukes inn i undervisning eller annen formidling der tema er knyttet til ensomhet, vennskap, fellesskap, ungdomskultur og lignende.
Utgiver:Aftenposten (12.mai 2011)Tema: Fellesskap, Ensomhet, Behov, Individualisme, Mennesker, Relasjoner, Vennskap

Bakgrunn:
– Av og til kan det være viktigere at en person styrker sine sosiale nettverk enn at vedkommende stumper røyken, sier Gisle Roksund, leder i Norsk forening for allmennmedisin til Aftenposten.no.
Legene støtter seg til en stor undersøkelse publisert i det anerkjente, internasjonale tidsskriftet PLOS for noen måneder siden. Den viser at sosiale forbindelser, familie, vennekrets og arbeidskolleger øker sjansene til å leve lenge med 50 prosent.

Forskerne bak undersøkelsen, Julianne Holt-Lunstad og Timothy Smith, begge fra Brigham Young universitetet i Utah og Bradley Layton fra Chapel Hill universitetet i Nord-Carolina, konkluderer med at det å ha få venner, og ha lite kontakt med andre mennesker er like risikabelt som:

• Å røyke 15 sigaretter om dagen
• Å være en alkoholiker
• Å ikke trene
• Å være overvektig

Les resten av saken på Aftenposten.no

forskning.no kommer det frem at om relasjonene er gode eller dårlige også har betydning for helse: «Det er en sterk sammenheng mellom problematiske og manglende sosiale relasjoner og subjektive helseplager i den generelle befolkningen. Dette viser nyere forskning ved Universitetet i Bergen.»

Forslag:
Bibelen forteller at mennesker er skapt til å leve i fellesskap med hverandre. «Det er ikke godt for mannen å være alene. Jeg vil gi ham en hjelper som er hans like», sier Gud når han har skapt mannen (1. Mos 2, 18). Gud ønsker også fellesskap med oss mennesker, noe som kommer tydelig til uttrykk i Joh 3, 16: «For så høyt har Gud elsket verden, at han ga sin Sønn, den enbårne, for at hver den som tror på ham, ikke skal gå fortapt, men ha evig liv».

Som kristne er vi heller ikke ment å leve som individualister. Vi trenger et kristent fellesskap, en menighet, der vi hører hjemme. Det innebærer forpliktelse, ikke bare at man stiller opp og får påfyll innimellom. Hva går vi glipp av hvis vi er på konstant menighets-shopping?

I Norge er ensomhet et problem for mange, ikke bare for eldre. Hvordan utfordrer det oss? Bibelen sier mye om hvordan vi bør oppføre oss overfor andre mennesker, for eksempel: «Alt dere vil at andre skal gjøre mot dere, det skal også dere gjøre mot dem». (Matt 7, 12)

Bibelvers:

1 Mos 2, 18  (Det er ikke godt for mannen å være alene)
Ordsp 16, 24 (Vennlige ord er som dryppende honning, søte for sjelen..)
Ordsp 17, 9  (Den som dekker over skyld, legger vinn på vennskap)
Ordsp 17, 17 (En venn viser alltid kjærlighet..)
Ordsp 27, 10 (Gi ikke slipp på din venn…)
Matt 7, 12  (Alt dere vil at andre skal gjøre mot dere…)
Ordsp 31, 10  (Den gode kone – hvem finner henne?)
Hebr 10, 25  (Og la oss ikke holde oss borte når menigheten vår samles)

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email