UKENS AKTUALISERING: Sangstjernen Demi Lovato har gjennomgått tøffe ting, men har kommet frem til at det viktigste i livet er å være lykkelig. Hvordan blir man lykkelig? Hva sier Bibelen om lykke?

Last ned PPT med sitat, bilde og fakta om Demi Lovato her.
Se også: en artikkel om Demi Lovato og forståelsen av selvtillit på kulturvinduet.no her.

Sitat:

“I have come to realize
that just making yourself happy
is most important.”
(Demi Lovato)

Om sitatet

Demi Lovato ble barnestjerne allerede som seksåring. Hun slet i ungdomstida med spiseforstyrrelser, rus og depresjon. Hun har også vært åpen om at faren var psykisk syk og ingen god far. Etter turbulente år, har Lovato fått orden på livet, og det er i den sammenheng hun sier til ungdomsbladet Seventeen at det viktigste for henne er å være lykkelig.

Merk: Vi må alltid være forsiktige med å ta sitater ut av en sammenheng! Det er ikke et poeng her å beskylde Lovato for å ha misforstått meningen med livet eller kritisere henne som person. Sitatet er verdt å se nærmere på fordi det er svært vanlig at både unge og eldre, berømte og mindre berømte mennesker, sier liknende ting i media. Sitatet illustrerer dermed hvordan mange tenker om prioriteringer og et godt liv i dag.

Forslag til momenter

Mange tenker at de skal bli lykkelige hvis de bare kan gjøre som de vil. Vi har lett for å sette opp en likning som sier at Mest mulig frihet = Mest mulig lykke.

Men er sann frihet det samme som å sette sine egne ønsker og behov foran alt annet? Blir vi stadig lykkeligere hvis vi tenker stadig mer på oss selv?

Momenter fra Bibelen

Jesus fortalte om en ung mann som også ville være lykkelig, og som tenkte at han ble det hvis han kunne gjøre som han ville. Denne mannen var absolutt ikke noe særlig god på business, det skal sies. Men han ville ha det gøy, og han hadde mange penger. Dessuten var han helt forsynt og vel så det med farens gnål og de daglige rutinene hjemme. Han ville være fri, han ville ut å leve livet, og han ville bruke penger. Forskudd på arv er ingen ny oppfinnelse, denne mannen ba om å få sin del av arven etter faren.

Den unge mannen reiste av sted, levde et “vilt liv” i følge Lukas 15, og endte opp bankerott og venneløs. Festene til den unge mannen hadde helt sikkert gitt noen gode bildereportasjer i Se og Hør, men dagen derpå fant han seg selv i grisebingen, i et lavstatus-yrke uten noen som helst rettigheter eller sykeforsikring.

Den unge mannen oppdaget at det å være fri fra faren hadde en bakside. Ingen brydde seg om ham når pengene tok slutt. Ingenting var gøy lenger når pengene var borte. Det å leve livet slik han hadde tenkt, fungerte ikke så bra.

Denne mannen var egentlig utrolig heldig. Hadde ikke pengene forsvunnet og han havnet i grisebingen, ville han antagelig fortsatt å tro at han klarte seg helt alene i verden. Han hadde fortsatt å tro at vennene han hadde, var ekte venner som brydde seg om ham. Han hadde levd livet på noen gedigne løgner. En av løgnene var at pengene var hans trygghet og garanti for et godt og festlig liv.

Slik det ble, reiste mannen hjem til faren sin, ydmyk og fillete, klar over at han ikke hadde fikset livet så bra på egen hånd. Faren tilga ham hele pakken med fadeser: Egoismen, tåpeligheten, latskapen, overfladiskheten, sløsingen, og ikke minst det at sønnen faktisk hadde snudd ryggen til sin egen far. Det siste må ha svidd mest.

Det utrolige er jo at da sønnen endelig kom seg hjem, hva opplevde han da? Det ble fest!

Han som hadde ødelagt formuen og livet med dårlige fester, fikk nå en god fest hjemme hos familien. Antagelig den beste festen han noen sinne hadde vært på, for nå var livet hans kommet på plass slik det skulle være.

Det er mange unge og gamle som ikke har fått livet sitt på plass slik det skal være. De prøver å ha det gøy. Inni mellom har de det også gøy, men det tar alltid slutt. De ønsker å være fri, men friheten blir ensom og kald. De ønsker å leve livet, men det blir bare hardt arbeid. Jesus sier om seg selv at hvis han får gjøre oss fri, da blir vi virkelig fri. (Joh. 8,36). Kanskje noe å satse på for deg også? Frihet, ekte rikdom og ekte glede; Jesus har hele pakka.

Anethe V. Birkeli

Foto, gris: Ben Salter, flickr, wikimedia commons.

Print Friendly, PDF & Email