AKTUALISERING(Vgs): I storfilmen Kon-Tiki kommer navigatøren Erik til et punkt hvor han tviler sterkt på det han egentlig trodde på. Han har klare bevis for at flåten deres er på feil kurs, så hvordan kan han da tro at de skal komme trygt frem?!

Thor Heyerdahl er “helten” i filmen Kon-Tiki, og det er også han som står for den sterke troen. – Tro at det går bra, så går det bra, sier han for å trøste den stakkars navigatøren. – Jeg tror jeg, svarer Erik, problemet er bare at jeg har en sekstant.

Slik tro blir fremstilt i denne scenen gjennom filmkarakteren Thor, kan det høres ut som om “tro” er en øvelse i viljekraft og at fakta ikke må blandes inn i saken. Det går jo også bra til slutt, Kon-Tiki kommer frem og alle overlever. Thor Heyerdahl blir nasjonalhelt og verdensberømt. Fordi han trodde?

Aktuelle moment:
Den kristne troen handler ikke om tro i seg selv, som prestasjon eller overbevisning, ikke en psykologisk kraft som kan få oss i mål og hjelpe de ambisiøse frem. Den kristne troen handler om hvem vi tror på. Den kristne troen er knyttet til Jesus og er et valg om å bli kjent med Ham.

Navigatøren Erik valgte å bli med på flåteferden sammen med Thor Heyerdahl. Selv da han tvilte og med sin kunnskap så at det bar feil vei, så var han om bord på flåten (han kunne jo ikke komme noen vei!). Erik følte seg ikke høy i hatten, og han så nok for seg hvordan fremtiden ville bli, – en snarlig død som hai-mat, en langsom død av tørst, alt annet enn seier og berømmelse i alle fall.

En som vil være kristen, kan få lov til å tvile på mangt og mye. Han bør i grunnen undersøke nøyere hva han tror på. Han kan til og med få mene at han ut fra sin kunnskap ser at noe virker som at det ikke stemmer. Han kan føle seg svak og forvirret, eller opprørt og provosert.

Til syvende og sist er kristen tro et valg om vi vil stole på at Guds kunnskap er større enn vår egen, at Guds oversikt er bedre enn vår, at Gud ser klarere inn i fremtida enn vi selv…

Gud tåler kritiske spørsmål. Sannheten er ikke redd for å bli undersøkt. Gud sier ikke at vi skal slutte å tenke, eller begynne å stole på følelsene. Han spør bare om vi vil satse på ham. Ta et valg om å reise på hans “flåte” gjennom livet. Det blir nok både av bølger og kanskje sjøsyke inni mellom. Men Gud sier ikke tro at det går bra, så går det bra. Han sier tro på meg, så går det bra. Det er en stor forskjell.

Aktuelle bibelvers:
Luk 1,1-4 (pålitelig opplæring)
Luk 7, 2-10 (offiseren som satset på Jesus, tro er handling)
Mark 9,24 (tro er handling, mannen følte ikke han hadde “tro” nok, men han kom til Jesus)

Anethe Birkeli, Damaris Norge. (Se også snakkomtro.no)

Print Friendly, PDF & Email