Forslag til intro: Vis en 30-sekunders reklame for Stressless. Poeng: det kan være vanskelig å finne ro og fullkommen hvile i hverdagen, fordi vi har begrenset med tid og kan bare være på ett sted et om gangen.

Har du noen gang ønsket at du kunne vært flere steder på en gang? Hva med å sitte hjemme og gjøre unna alle leksene for denne uka, samtidig som du er over hos kompisen og spiller data, samtidig som du er ute og trener?

Jesus hadde muligheten til å være bokstavelig talt over alt samtidig, før Betlehem år 0. Som guddommelig var han utenfor tiden. Ikke bundet av klokka, ikke bundet av åpningstider, innetider, utetider, spisetider. Han var heller ikke bundet av sted, han kunne være alle steder på en gang, som Gud selv. Da Jesus ble menneske, lot han seg binde til et bestemt sted og en bestemt tid om gangen. Snakk om innskrenkninger i livsutfoldelsen!

Fattig på tid

Da Jesus vokste opp i Nasaret, var han sånn ganske alminnelig stilt hva rikdom og penger gjelder. Av og til når Jesu liv blir malt ut for oss, kan vi få inntrykk av at han bodde på livets skyggeside; en fattig snekkersønn med lappete klær.

Det er imidlertid ingenting som tyder på at Josef og Maria var fattigere enn folk flest i sin samtid. De var arbeidsfolk, ikke blant fiffen, men på ingen måte i slummen heller. Da Jesus ble født i en stall, så var det ikke fordi familien var ekstremt fattige, men fordi Betlehem var ekstremt overbefolket akkurat under folketellingen.

Likevel står det i Bibelen at Jesus ble fattig for vår skyld, da han var rik, for at vi ved hans fattigdom skulle bli rike. Her må det være snakk om mer enn bare penger. (2. Kor 8,9)

Jesus ble menneske og fattig på tid, for at vi skal få sjansen til å være sammen med Gud fra nå av og inn i evigheten. Vi kan bli så rike at vi bokstavelig talt får en evighet av tid, god tid, sammen med Jesus.

Aktuell julesang: En krybbe var vuggen

«Så enkelt og stille kom Gud til vår jord
Så høyt er jeg elsket av Jesus min bror
Han kom fra Guds Himmel
Gud selv var han lik,
Men Jesus ble fattig og jeg er blitt rik.»

(Norsk oversettelse: Eyvind Skeie/Agnes Landmark)
(Sangen finnes i mange ulike innspillinger. Spill den gjerne av, eller bruk den som fellessang.)

Aktuelle bibelvers:

2. Kor 8,9 (Jesus ble fattig)

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email