“Tenk ikke på de døde, tenk heller på de levende. Spesielt de som lever uten kjærlighet.” Albus Humlesnurr forteller Harry Potter at han ikke må tenke på vennene som døde i kampen for det gode, men heller på Lord Voldermort og hans allierte som ikke vet hva kjærlighet er. (12.09.2011)

Orginalsitat: “Don’t pity the dead. Pity the living. Above all those who live without love.”


Bilde: Filmweb.no
 

Bakgrunn:

Harry Potter og Dødstalismanene Del 2 er den åttende og siste filmen i tilretteleggingen av den suksessfulle bokserien til J.K. Rowling. I løpet av serien oppdager den unge og talentfulle trollmannen Harry (Daniel Radcliffe) at hans skjebne er unektelig koblet sammen med skjebnen til den onde Lord Voldemort (Ralph Fiennes). I oppgjøret i denne filmen har Lord Voldemort og hans medsammensvorne rettet et angrep mot Galtvort høyere skole for hekseri og trolldom. Mens kampen pågår må Harry og vennene hans, Ronny og Hermine finne og ødelegge de gjenværende malacruxene (magiske objekter som inneholder deler av Voldemorts sjel). Bare når disse er tilintetgjort kan Harry endelig møte sin motstander med håp om å utslette han for evig og alltid.

 

Albus Humlesnurr (Michael Gambon) var Harrys rektor og mentor i løpet av hans første seks år på Galtvort, men han blir drept i slutten av Harry Potter og Halvblodsprinsen. Humlesnurr fremtrer igjen i den siste filmen i stadige tilbakeblikk og i en spesiell “mellomtilstand” der Harry Potter egentlig er død. Mens Harry er i denne “mellomtilstanden” møter han Humlesmurr som sier at han ikke må sørge over vennene som døde i kampen for det gode, men heller over Lord Voldemort og hans allierte, som ikke vet hva kjærlighet er.

 

Forslag:  

Du kan bruke sitatet som utgangspunkt til å snakke om hva det vil si å leve uten kjærlighet. Gud elsker alle mennesker, og ønsker at vi både skal ta imot Hans kjærlighet, og elske våre medmennesker. Dersom vi er motivert av Guds kjærlighet vil vi søke å leve til Hans ære, der vi ser mennesker slik Han ser dem, og ønske at også de skal få oppleve at Gud elsker dem.

 

Du kan eventuelt også bruke sitatet til å snakke om vår omtanke for dem som lever uten å kjenne Guds kjærlighet. Vi sørger når noen som står oss nær dør, men tenker vi på dem som er “åndelige døde”? Jesus var drevet av medfølelse for de fortapte menneskene han møtte, og han kaller oss til å være drevet av samme sinnelag.

 

 

Bibelvers:

Matt 23,37 (Jesus sørger over Jerusalem)
Mark 6,34 (Jesus viser inderlig medfølelse med folkemengden)
Luk 19,9-10 (Jesus kom for å frelse de som var fortapt)
Rom 10,1-3 (Paulus lengter etter at jødene skal bli frelst)
Rom 12,9-11 (La kjærligheten være oppriktig)
2. Kor 5,11-15  (Kristi kjærlighet tvinger oss)
Print Friendly, PDF & Email