Kompetansemål


Mens vi venter på jul, sitter vi ikke og tvinner tommeltotter. Tradisjonelt fyller vi ventetiden med noen arbeidsøkter:

  • Vi gjør rent.
  • Vi rydder.
  • Vi baker.
  • Vi handler.
  • Vi gleder oss, blant annet med musikk.

Forslag til intro: Vis en video fra You Tube om hvordan rydde huset på tre minutter.Å rydde: gir oversikt og trivsel.

Noen rydder alle skapene til jul. Andre rydder bare litt i stua, så de får plass til juletreet og pynten. Ryddingen gir uansett minst to resultater: Man får en oversikt over hva man egentlig har, og man får det triveligere rundt seg.

Gud liker orden. Hvis du studerer ei maurtue, en bikube eller en makrell-stim, vil du se imponerende orden og system. Gud plasserte stjernene og planetene i sine baner, og satte sammen det periodiske system, til glede for alle flittige vitenskapsmenn og – kvinner.

Gud skapte ikke bare det vi kan se og sortere i mengde og antall. Han skapte følelser også. Vi ble skapt til et fellesskap med andre mennesker, og med masse følelser og god hukommelse.

Men: med syndefallet fikk vi ødelagte fellesskap, sårede følelser, og selektiv hukommelse. Vi husker faktisk det som passer oss best å huske. Det ble med andre ord duket for kaos i det menneskelige fellesskapet.

Orden i følelsene

Gud liker altså orden, og han ønsker å hjelpe oss med å rydde jevnlig i våre egne følelser og i forholdet til andre mennesker. Det er mye rart som kan rote til hverdagen og selvbildet vårt.

Hvis man går og er redd for noe, hvis man dyrker bitterhet og hevntanker for noe som ble gjort for lenge siden, hvis man graver seg ned i selvmedlidenhet fordi «alle andre» har skyld i noe som går ut over meg…

Noen ganger er det en venn det er viktig å skvære opp med. Andre ganger hadde det vært utrolig godt å snakke med mamma, hvis det bare ikke var så vanskelig… I noen tilfeller er noe blitt så komplisert og stort at en helsesøster eller psykolog kan være den rette å snakke med. Det handler uansett om å rydde opp, slik at man får både oversikt i livet og bedre trivsel.

Aktuelle bibelvers:

Om ødelagte følelser og relasjoner:

1 Mos. 4, 8ff (Om Kain og Abel)

Guds veiledning for vanskelige relasjoner:

Ordspr. 10,18-19 (Den som farer med sladder, er en dåre)
Ordspr. 24,17 (Når din fiende faller, må du ikke glede deg…)
Matt. 7,2 (… med den dom som dere dømmer, skal dere selv dømmes…)
Kol. 3, 12-13 (… Som Herren har tilgitt dere, skal dere tilgi hverandre.)

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email