Gandalf ofrer livet sitt for Frodo og vennene hans

Bakgrunn

Ringenes Herre foregår i Midgard, der menneskene deler verden med udødelige alver, mektige trollmenn, flittige dverger og små hobbiter. Frodo er en hobbit som bor i fred og ro i idylliske Hobsyssel. Frodos onkel, Bilbo, fant i sin tid en magisk ring. Etter hvert blir det klart at denne ringen har en enorm makt. Dersom den faller i hendene på onde vesener, og den onde herskeren Sauron, vil dette få katastrofale konsekvenser for Midgard. Den eneste løsningen er å ødelegge ringen, og Frodo får det krevende oppdraget.

Filmklippet

Start: 2:02:04 (Frodo og vennene løper over broa)
Stopp: 2:04:17 (Aragorn løper opp trappen)

Lengde: 2 min. og 13 sek.

Frodo og hans følge skal sørge for at ringen ikke havner i de ondes hender. Den som har ringen, kan nemlig kontrollere verden. Frodo har tatt på seg ansvaret å bringe ringen tilbake dit hvor den ble laget. Det er nemlig kun der at den kan ødelegges for alltid. Vi møter vennene når alt ser mørkt ut. I klippet ser vi at Frodo og vennene hans flykter fra et monster (Balrog-uhyret). Monsteret er nære ved å drepe alle sammen før trollmannen Gandalf begynner å sloss med det. Klippet ender med at Gandalf ofrer seg for vennene slik at de kan fortsette på ferden.

Forslag til bruk

Tema: ”Ingen har større kjærlighet enn den som gir sitt liv for sine venner. ” (Joh 15,13)

Klippet kan brukes i forbindelse med formidlingen av Jesu offerdød.

Gandalf ofret seg for vennene sine. Han gikk i døden da han bekjempet Balrog-uhyret, og dermed kunne Frodo og vennene fortsette ferden. Gandalfs offer kan brukes for å peke mot Jesus som ofret seg for alle mennesker. På korset ble Jesus forlatt, hele verdens synd ble lagt på hans skuldre. Ved å dø og stå opp igjen viser Jesus at han er herre over døden og at han har makt over synden. Gandalf ofrer seg for vennene sine slik at de kan fortsette ferden mot målet sitt. Jesus ofret seg for oss mennesker slik at vi har muligheten til å nå målet vårt – evig liv. Og veien dit, tilbake til Gud, går bare gjennom å tro på Jesus og å følge ham.

Aktuelle bibelvers:
Joh 3, 16-17
Rom 5, 8

Print Friendly, PDF & Email