Rådebank sesong 3

SAMTALEGUIDE: Etter tøffe dager for gjengen i Rådebank går livet på sett og vis videre. Her er spørsmål til samtale for sesong 3. Kan knyttes til det tverrfaglige temaet Folkehelse og livsmestring.

Hva er et godt liv?

Vi kan ikke redde hele verden, men “Rådebank” viser oss at vi kan stå sammen med dem som sendes vår vei.

Kompetansemål

Tverrfaglig tema: Folkehelse og livsmestring

 


Sammendrag

Rådebank er en sjarmerende norsk dramaserie om vennskap, kjærlighet, trøbbel og bil.

Serien følger et fiktivt rånemiljø i Bø, en gjeng som holder sammen via sin store interesse for biler og råning. Sesong 3 har en åpnere tematikk enn de to første sesongene, som løftet frem livets baksider med kjærlighetssorg og psykiske utfordringer.

Denne gang er det Heges tur til å være i front. Vi følger henne og gjengen på deres leting etter å finne sin plass i både relasjoner og i livet. Hege og GT (Glenn Tore) har blitt kjærester, og de har det utrolig fint sammen. I bakhodet lurer likevel Heges usikkerhet: er hun egentlig reserveløsningen etter Ine? Dette forholdet går så bra, det kan vel umulig vare?

Kontrasten mellom henne og Ine er stor. Ine vil ha en «jobb som ikke bare er en jobb, på en måte». Hun vil bli musiker eller forfatter. Hun vil sette igjen spor hos mennesker. Hege jobber på det lokale bilverkstedet som billakkerer.

Men når motivlakkeringsverkstedet «Pink my Ride» åpner i Skien, får Hege sin livs sjanse til å bli noe mer enn bare Hege fra Bø. Fra å være en anonym dame fra bygda gjør hun nå suksess. Med hennes stadig økende antall følgere på Instagram blir hun sjappas frontfigur og Insta-yndling. Likevel fortsetter hennes usikkerhet, og hun tar dårlige valg som gjør at det blir slutt mellom henne og GT. Hege leter etter hva som egentlig betyr mest for henne, og kanskje også hva som egentlig er mest Hege.

Når hun får en unik mulighet til å reise på stor USA-turné med jobben, tar Hege et drastisk valg:

Sjefen til Hege: «Skal du bare kaste bort talentet ditt? Du har nesten 200 000 følgere på Instagram som elsker det du gjør.. dette kan gi deg et mere spennende liv. Hva med USA, Hva med drømmene dine?

Hege: «Vet du hva? Jeg vil heller kjøre over grensa til Sverige med vennene mine enn å dra til USA aleine. Men takk for muligheten!»

For hva vil det si å ha et godt liv? Hvem er det som definerer om du har lykkes eller ikke?

Bakgrunn

Rådebank var i utgangspunktet tenkt som en komedie om rånemiljøet og en karikert bygdekultur, men denne serien ble noe helt annet. Manusforfatter Linn-Jeanethe Kved så hvilken uventet mulighet det var til å bruke nettopp rånemiljøet som bakteppe og univers for å snakke om temaer som for eksempel psykisk helse.

En uttalelse fra generalsekretær i Rådet for psykisk helse, Tove Gundersen, ble grunnlaget for tematikken i de tre sesongene:

«Tenk hvis bare flere unge menn kunne snakke om det å håndtere kjærlighetssorg, det å bare leve helt vanlige liv, takle økonomisk usikkerhet og finne sin plass».

Priser og anerkjennelser

Serien vant sju priser under Gullruten 2021, blant annet i klassene beste dramaserie, beste skuespiller (Odin Waage), beste regi (Daniel Fahre) og beste manus (Linn-Jeanethe Kyed). Rådebank vant «Seriekritikerprisen 2021» i kategorien «Årets TV drama», ble tatt ut til hovedkonkurransen på «Festival de la Fiction de La Rochelle» i 2021 og var nominert til «Beste europeiske TV-drama».

 

Samtalespørsmål sesong 3:

  • Hva likte du best med sesong 3? Hvorfor?
  • Hva synes du om musikken i serien? Den aller første scenen i sesong 3 åpner med sangen What You Want to See av det norske bandet Silver Lining. Den første linjen i teksten går slik: «You say that we are alive but I see things in a different light». Hvordan bygger sangen bro mellom den forrige sesongen og der vi møter karakterene igjen? Hva sier setningen om hva det som har skjedd betyr for dem?
  • Rådebank viser i flere scener hvor lite som skal til for at det kan oppleves litt bedre for noen andre, som når Nilsen kommer på besøk til Hege med pepper og jordbærpulver, og når GT setter seg ned og hører på Nilsen når han trenger å snakke. Hva tenker du om det?
  • Hva synes du om at Hege velger å gi fra seg muligheten til USA-turné og heller blir med gjengen på Sverigetur?
  • Ofte hører vi at er det viktig å være «den beste versjonen av deg selv». Hva tenker du om det? Hvor langt skal man gå før man er fornøyd?
  • I siste episode spør Nilsen om Hege ikke bryr seg om at så mange der ute liker henne og digger den hun er. Hege svarer at: «Det hjelper jo ikke når han jeg liker, ikke liker meg.» Hva syns du om det Hege svarer? Hva tenker du om det som står i Matt 16,26?
  • Hva tenker du er et godt liv?
  • I Salmene står det mye om at livet inneholder både smerte og sorg, men også om at Gud er med oss gjennom alt. Bibelen forteller om at det er mulig å ha et godt liv midt i alt som skjer. Se gjerne Salme 1,1-3Salme 16,11 og Salme 23. Tror du det kan være mulig? I så fall, hvordan?
Print Friendly, PDF & Email
Av |2022-03-22T11:42:36+01:00februar 22nd, 2022|Film og TV, Folkehelse og livsmestring, Fysisk og psykisk helse, Livet, Nyhet, Populærkultur, Samtaleressurser -Livet, Seksualitet og kjønn, Uke 16 populærkulturen|Kommentarer er skrudd av for Rådebank sesong 3

Share This Story, Choose Your Platform!

Om Forfatteren:

Gå til toppen