SAMTALEGUIDE: Rådebank sesong 2 rørte virkelig på dypet. Her finner du forslag til spørsmål som kan åpne for samtale om serien. Kan knyttes til det tverrfaglige temaet Folkehelse og livsmestring.
Manusforfatter Linn-Jeanethe Kyed bruker rånemiljøet som bakteppe og univers for å snakke om temaer som psykisk helse og selvmord.
Vi kan ikke redde hele verden, men “Rådebank” viser oss at vi kan stå sammen med dem som sendes vår vei.
Kompetansemål
- utforske og drøfte aktuelle etiske problemstillinger i lys av kristen etikk
- reflektere over kristent syn på mennesket og menneskeverdet
Tverrfaglig tema: Folkehelse og livsmestring
Sammendrag sesong 2
Rådebank er en sjarmerende norsk dramaserie om vennskap, kjærlighet, trøbbel og bil.
Serien følger et fiktivt rånemiljø i Bø, en gjeng som holder sammen via sin store interesse for biler og råning. Mens vi i første sesong kommer tett på Glenn-Tore (GT) og hans tøffe periode med kjærlighetssorg, er det bestekameraten Sivert som er hovedpersonen i sesong 2.
GT har akkurat sonet ferdig en fengselsstraff for fyllekjøring, og alt ligger til rette for en fantastisk sommer med gjengen. Sivert ønsker seg både ny bil og ingeniørstudier i Trondheim. Han vil studere på samme sted som sin mor, som døde av kreft. Begge deler skal vise seg å bli vanskelig. Han kløner det til og havner i økonomiske vanskeligheter. Eksamen går dårlig, så han kommer ikke inn på studiene i Trondheim. Sesong 2 tar en uventet vending når Sivert brått dør i en bilulykke, og det viser seg at han tok sitt eget liv. Vennegjengen står igjen med sorg, skyldfølelse og mange ubesvarte spørsmål.
Bakgrunn
Rådebank var i utgangspunktet tenkt som en komedie om rånemiljøet og en karikert bygdekultur, men denne serien ble noe helt annet. Manusforfatter Linn-Jeanethe Kyed så hvilken uventet mulighet nettopp rånemiljøet gav til å brukes som bakteppe og univers for å snakke om temaer som for eksempel psykisk helse og selvmord.
Dødsårsak nummer 1 for unge menn i Norge
Selvmord er den største dødsårsaken for unge menn i Norge. En uttalelse fra Generalsekretær i Rådet for psykisk helse, Tove Gundersen, ble grunnlaget for tematikken i de tre sesongene:
«Tenk hvis bare flere unge menn kunne snakke om det å håndtere kjærlighetssorg, det å bare leve helt vanlige liv, takle økonomisk usikkerhet og finne sin plass».
Musikk, priser og anerkjennelser
Artisten Emma Steinbakken coverversjon av Hellbillies-låta Jeg glemmer deg aldri traff Rådebankfansen midt i hjertet. Låta ble en umiddelbar hit, har nådd langt utenfor serieuniverset og spilles fortsatt mye på radiostasjoner og musikkplattformer.
Sesong 2 kom i januar 2021. Den første episoden hadde over 200 000 visninger på få dager. Serien vant sju priser under Gullruten 2021, blant annet i klassene beste dramaserie, beste skuespiller (Odin Waage), beste regi (Daniel Fahre) og beste manus (Linn-Jeanethe Kyed). Rådebank vant «Seriekritikerprisen 2021» i kategorien «Årets TV drama», ble tatt ut til hovedkonkurransen på «Festival de la Fiction de La Rochelle» i 2021 og var nominert til «Beste europeiske TV-drama».
Samtalespørsmål sesong 2:
- Hva likte du best med sesong 2? Hvorfor?
- Det er vanskelig å oppdage at Sivert har det vondt? Hvorfor det?
Får vi noen hint i serien?
- Vennene GT og Hege reagerer veldig forskjellig på det som har skjedd. Hva tenker du om det?
- Statistikken viser at selvmord er krevende å snakke om, særlig for gutter og menn. Hva tror du er grunnen til det?
- Hvordan er det å ha en kristen gudstro midt i en slik krevende situasjon? Hva kan være godt og hva kan være utfordrende?
- Bibelen snakker både om angst, om å være nedbrutt og om å sørge. Kjenner du til noen bibelvers som vi kan gå til i slike krevende situasjoner? Se f.eks. gjerne Salme 34,19 og Salme 50,15, 2 Kor 1,10-11 og Matt 11,28-30.
-
- I 1 Korinterbrev 12,26 beskriver Paulus at vi som tror er kroppsdeler på samme kropp. Når en del lider, lider resten også. Hvordan kan vi være til hjelp for hverandre i møte med sykdom?