Rådebank sesong 2

SAMTALEGUIDE:  Rådebank sesong 2 rørte virkelig på dypet. Her finner du forslag til spørsmål som kan åpne for samtale om serien. Kan knyttes til det tverrfaglige temaet Folkehelse og livsmestring.

Manusforfatter Linn-Jeanethe Kyed bruker rånemiljøet som bakteppe og univers for å snakke om temaer som psykisk helse og selvmord.

Vi kan ikke redde hele verden, men “Rådebank” viser oss at vi kan stå sammen med dem som sendes vår vei.

Kompetansemål

Tverrfaglig tema: Folkehelse og livsmestring


Sammendrag sesong 2

Rådebank er en sjarmerende norsk dramaserie om vennskap, kjærlighet, trøbbel og bil.

Serien følger et fiktivt rånemiljø i Bø, en gjeng som holder sammen via sin store interesse for biler og råning. Mens vi i første sesong kommer tett på Glenn-Tore (GT) og hans tøffe periode med kjærlighetssorg, er det bestekameraten Sivert som er hovedpersonen i sesong 2.

GT har akkurat sonet ferdig en fengselsstraff for fyllekjøring, og alt ligger til rette for en fantastisk sommer med gjengen. Sivert ønsker seg både ny bil og ingeniørstudier i Trondheim. Han vil studere på samme sted som sin mor, som døde av kreft. Begge deler skal vise seg å bli vanskelig. Han kløner det til og havner i økonomiske vanskeligheter. Eksamen går dårlig, så han kommer ikke inn på studiene i Trondheim. Sesong 2 tar en uventet vending når Sivert brått dør i en bilulykke, og det viser seg at han tok sitt eget liv. Vennegjengen står igjen med sorg, skyldfølelse og mange ubesvarte spørsmål.

Bakgrunn

Rådebank var i utgangspunktet tenkt som en komedie om rånemiljøet og en karikert bygdekultur, men denne serien ble noe helt annet. Manusforfatter Linn-Jeanethe Kyed så hvilken uventet mulighet nettopp rånemiljøet gav til å brukes som bakteppe og univers for å snakke om temaer som for eksempel psykisk helse og selvmord.

Dødsårsak nummer 1 for unge menn i Norge

Selvmord er den største dødsårsaken for unge menn i Norge. En uttalelse fra Generalsekretær i Rådet for psykisk helse, Tove Gundersen, ble grunnlaget for tematikken i de tre sesongene:

«Tenk hvis bare flere unge menn kunne snakke om det å håndtere kjærlighetssorg, det å bare leve helt vanlige liv, takle økonomisk usikkerhet og finne sin plass».

Musikk, priser og anerkjennelser

Artisten Emma Steinbakken coverversjon av Hellbillies-låta Jeg glemmer deg aldri traff Rådebankfansen midt i hjertet. Låta ble en umiddelbar hit, har nådd langt utenfor serieuniverset og spilles fortsatt mye på radiostasjoner og musikkplattformer.

Sesong 2 kom i januar 2021. Den første episoden hadde over 200 000 visninger på få dager. Serien vant sju priser under Gullruten 2021, blant annet i klassene beste dramaserie, beste skuespiller (Odin Waage), beste regi (Daniel Fahre) og beste manus (Linn-Jeanethe Kyed). Rådebank vant «Seriekritikerprisen 2021» i kategorien «Årets TV drama», ble tatt ut til hovedkonkurransen på «Festival de la Fiction de La Rochelle» i 2021 og var nominert til «Beste europeiske TV-drama».

Samtalespørsmål sesong 2:

  • Hva likte du best med sesong 2? Hvorfor?
  • Det er vanskelig å oppdage at Sivert har det vondt? Hvorfor det?
    Får vi noen hint i serien?
  • Vennene GT og Hege reagerer veldig forskjellig på det som har skjedd. Hva tenker du om det?
  • Statistikken viser at selvmord er krevende å snakke om, særlig for gutter og menn. Hva tror du er grunnen til det?
  • Hvordan er det å ha en kristen gudstro midt i en slik krevende situasjon? Hva kan være godt og hva kan være utfordrende?
    • 1 Korinterbrev 12,26 beskriver Paulus at vi som tror er kroppsdeler på samme kropp. Når en del lider, lider resten også. Hvordan kan vi være til hjelp for hverandre i møte med sykdom?
Print Friendly, PDF & Email
Av |2022-03-22T11:42:51+01:00februar 22nd, 2022|Film og TV, Folkehelse og livsmestring, Fysisk og psykisk helse, Livet, Nyhet, Populærkultur, Samtaleressurser -Livet, Seksualitet og kjønn, Uke 16 populærkulturen|Kommentarer er skrudd av for Rådebank sesong 2

Share This Story, Choose Your Platform!

Om Forfatteren:

Gå til toppen