Kompetansemål

Tverrfaglige tema


Hva vil skje ved jordens endetid? Hvem vil redde oss? Og hvem kan vi stole på? Hva er sannhet og hva er løgn?

Filmen Oblivion er en skikkelig science fiction film, men i tillegg til mye action kan den danne utgangspunkt for mange spørsmål.

Oblivion er også et fremtidsepos og det er ikke spart på effekter eller teknologi! Den ligger som nummer en på kinolistene i USA og går nå også i Norge.

Det er forståelig at en så spektakulær film blir populær, men hva fortelles egentlig bak og mellom alle actionscenene? Filmen har 11års grense, men en 11-13åring har egentlig knapt muligheten til å få med seg historien, selv om de nok vil kose seg med actionscenene, ikke minst gutta! Fortellingen er innfløkt og uklar, og krever at man følger godt med på detaljer. Men som en 12åring så fint sa etter å ha sett filmen:

“Jeg skjønte ikke så mye, men det var en bra film. Kanskje vil filmen bare fortelle oss at vi må ta vare på naturen, så ikke dette skjer?”

Ja, uansett om du har sett og forstått filmen, eller ikke, så er jo det en viktig og god tanke fra en 12åring! Vi er faktisk satt her på jorden til å forvalte den for Gud – og som kristne har vi et ansvar for å fremheve viktigheten av bærekraftig forvaltning og rettferdig fordeling. Men tilbake til filmen. Du finner traileren her:
Traileren

Året er 2077. Jorden ble angrepet for 60 år siden. Store deler av jorden er ødelagt og forgiftet. Jack blir satt til å utføre ulike oppdrag, før han skal få starte et nytt liv på en annen planet – Planeten hvor mennesker som overlevde er blitt evakuert til. Men hvem kjemper egentlig Jack mot? Det som blir fremstilt som å være onde fremmede makter kalt Scavs, viser seg å være mennesker. Og hvem er egentlig ond og hvem er god? Jacks minne er blitt utslettet, men enkelte minner kommer allikevel til han som drømmer. Det viser seg at motstanderen er hans oppdragsgiver og alt han har jobbet for er løgn. Til slutt må Jack og en medspiller ofre seg for å redde menneskeheten og jorda.

Som kristne kan vi også fort bli forvirret – Hva er egentlig sannhet og hva er løgn? Vi får informasjon fra alle kanter, og alle påstår at de har rett! Noen vil til og med påstå at du er dum dersom du ikke tror på det samme som dem! Dersom du er i tvil om Guds ord stemmer og om Jesus faktisk døde for deg, så still spørsmål til de voksne rundt deg! Hvorfor akkurat Jesus? Ikke gå for deg selv med din tvil.

Det som faktisk er sannhet i denne filmen, er at de som står bak alt det vonde i verden – kriger, terror og urett, er menneskene selv! Vi beskylder Gud for mye, men det var aldri Guds plan at vi skulle forvalte jorda så dårlig som vi faktisk gjør!

En dag vil Gud komme igjen og vi vil får en ny himmel og en ny jord – en verden hvor rettferdigheten bor! (2. Peter, 3:13). Det er ikke slik at jorda vår vil bli utslettet som følge av onde makter fra verdensrommet og at en menneskelig helt som Jack Harper da kan redde menneskeheten. Det finnes bare en redningsmann og det er Gud – Han som også har skapt verden!

Aktuelle bibelvers:

2. Pet 3,18

Åp 21

Filmfakta (filmweb.no):

Regi: Joseph Kosinski
Skuespillere: Tom Cruise, Nikolaj Coster-Waldau, Morgan Freeman, Olga Kurylenko
Sjanger: Action / Sci-Fi
Kinopremiere: 12.04.2013
Manus: Joseph Kosinski, William Monahan , Arvid Nelson
Nasjonalitet: USA
Språk: Engelsk
Produksjonsår: 2013
Lengde: 2 t. 4 min.
Aldersgrense: 11 år
Egnethet: Ungdom / Voksen
Begrunnelse: Denne science fiction-filmen har en mørk stemning og urovekkende tematikk. Sammen med skildringer av kamphandlinger gjør dette at filmen får 11-årsgrense.

Print Friendly, PDF & Email