Bakgrunn
Legenden om Narnia – Prins Caspian er oppfølgeren til Legenden om Narnia – Løven, Heksa og Klesskapet. Begge er filmatiseringer av C.S. Lewis sine populære bøker med samme navn. Den første filmen ble omtalt som en av de mest suksessfulle filmtilpassninger av litterære verk i de senere år.

I Legenden om Narnia – Prins Caspian ser vi at Pevensie-søsknene kommer tilbake til Narnia, hvor de tidligere regjerte som konger og dronninger. Nå viser det seg imidlertid at det er gått 1300 år og Narnia er helt annerledes enn da de var der sist. Nå styrer Telmarinene, og Narnias opprinnelige befolkning er blitt drevet i skjul. Søsknene har blitt kalt tilbake av Caspian, den rettmessige tronarvingen hos Telmarinene, for å hjelpe han med å vinne Narnia tilbake til sine rettmessige innbyggere.

Filmklippet
Temaet om redning og frelse er sentralt i den aktuelle filmen Legenden om Narnia – Prins Caspian. Her finner vi redningsaksjoner på flere nivåer og områder. Blant annet blir Prins Caspian reddet av sin lærer når læreren advarer Caspian og sender han avgårde fordi onkelen ønsker å drepe han. Videre er det også en slags redning at Pevensie-søsknene kommer tilbake til Narnia når Caspian blåser i Susans horn fordi han trenger hjelp. Dette er hele utgangspunktet for at Narnia skal bli reddet og frigjort fra de onde Telmarinene.
Klippet vi skal se, er et tredje eksempel på en redningsaksjon fra Legenden om Narnia – Prins Caspian. Dvergen Trumpkin har blitt fanget av et par soldater og er i ferd med å bli kastet på sjøen.

Start: 22:57 (To menn i rustning ror en båt)
Stopp: 24:30 (Etter at mannen som ble reddet har sagt: “They’re telmarines, that’s what they do”)

Lengde: 1 minutt og 33 sekund

Trumpkin er i livsfare, men allikevel synes han ikke å være særlig begeistret over å ha blitt reddet. Han setter ikke pris på søsknenes redningsaksjon. Det kan i det hele tatt virke som han ikke ønsker å bli reddet.

Forslag til bruk
Tema: Utakknemlighet for å bli reddet, fordommer og fiendtlighet.
Klippet kan brukes for å snakke om vår respons på Guds redningsplan for å redde menneskene, nemlig Jesu offerdød på korset. Selv om Guds nåde er gratis, er det mange mennesker som ikke bare avviser dette tilbudet, men de kan også være fiendtlige overfor Gud, på samme måte som Trumpkin er det overfor søsknene. Det er imidlertid viktig å påpeke at Trumkin ble reddet – han tok i mot ”gaven” – selv om han viser en fiendtlig holding til redningsmennene.
Aktuelle bibelvers:
Rom 6, 1 – 23
Fil 3, 12 – 4,1
1 Tess 4,1 – 11
Print Friendly, PDF & Email