Hva gjør teknologi og sosiale medier med oss? Hvordan påvirker det relasjoner og vennskap? Hva gir oss og livene våre verdi? Bruk dette korte videoklippet til å snakke om disse viktige temaene.


KATEGORI: VideoklippUTGIVER: Shimi CohenTEMA: ensomhet, identitetmediebruk, relasjoner, vennskap, verdi

BAKGRUNN

«Jeg deler, derfor er jeg». Ordene kommer fra Shimi Cohen. I sin korte, animerte appell, tar Cohen for seg et av vår tids alvorligste utfordringer: ensomhet. Vi lever i en mediemettet tid. Vi har internett i stua, på rommet og i lommen. Vi er alltid pålogget. Alltid tilgjengelige. Likevel, hevder Cohen, kan det hende vi aldri har vært mer ensomme enn vi er nå.

For den oppvoksende generasjonen er nettbrett, smarttelefoner og trådløse nettverk like naturlige deler av livet som mat og vann. Denne digitale tilværelsen gjør noe med oss. Vi er ikke i stand til å opprettholde og utvikle vennskap med 1200 Facebook-venner. Vi står i fare for å miste de gode og nære vennskapene til fordel for overfladisk chatting og snapping med våre online-forbindelser.

På nett kan vi redigere, filtrere og framstille oss selv og livene våre akkurat slik vi vil. Vi fremstiller oss selv slik vi vil at andre skal oppfatte oss. Faren er at vi mister hverandre i prosessen. Vi står i fare for å miste det nære, ekte og uredigerte livet – ingrediensene i ethvert godt vennskap.

Cohen påpeker at teknologien appellerer mest til oss når vi er mest sårbare, og sårbare er vi til stadighet, fordi vi ikke har lært å være alene.

«Jeg deler, derfor er jeg», spissformulerer Cohen. Dypest sett handler det om hva som gir oss verdi som mennesker. «Dele-generasjonen» føler de trenger å bli sett av sine følgere. Det handler om å få «likes» og kommentarer på de nøye utvalgte bildene og kanskje iscenesatte øyeblikkene. Er det dette som gir oss verdi? Er det hva som gir livet verdi?

FORSLAG

Videosnutten gir anledning til å snakke med unge (og eldre) om flere viktige tema.– Teknologi og sosiale medier
Hva gjør det det at vi alltid er pålogget med oss? Hvorfor er det vI hvilken grad kan vi si oss enig i påstanden om at «likes» gjør at vi føler oss verdifulle? Hvorfor er det slik? Gjør det noe med hvordan vi opplever fellesskap? Er vi tilstede i livene våre – eller sitter vi stort sett med nesen dypt i smarttelefonen?– Relasjoner og ensomhet
Kan det hende at vi ikke lærer å være alene når vi «alltid» er pålogget? Hvorfor er det viktig å kunne være alene? Hvordan påvirker teknologien vennskapene våre?– Verdi og identitet
«Jeg deler, derfor er jeg». Hva er det som gir oss verdi som mennesker? Hva er det som gjør livet verdifullt? Hva sier Bibelen om dette? Hvorfor kjenner vi på et behov for å redigere, filtrere og iscenesette oss selv på sosiale medier?

BIBELVERS

Sal 139,13-14 (skapt og villet av Gud)
Ordsp 27,9 (godt vennskap styrker sjelen)
Sal 97, 11 (glede som resultat av ærlighet)Skrevet av Eivind Bø, redaktør for Snakkomtro.no
Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email