RESSURSSAMLING:
– En samling aktualiseringer og tips til undervisning om tilgivelse, knyttet til etikkdelen i fagplanen. Forslag til klipp fra “Gossip Girl”, “Quantum of Solace”, “Om forlatelse” og Defiance”. Sangtekst fra U2.

MÅL

Kompetansemål

  • Kjennskap til ulike syn på tilgivelse og hva det innebærer
  • Kunnskap om hva tilgivelse egentlig er – med Jesus som forbilde


Holdningsmål

  • Forståelse for ulike syn på tilgivelse og hva det innebærer
  • Refleksjon rundt Jesus som etisk forbilde – og hans modellering av både Guds og menneskelig tilgivelse
  • Refleksjon rundt egne oppfatninger rundt tilgivelse og hva det har å si for vårt eget liv

Plassering i fagplanen
Etikk i Studieforberedende (VG2)
Etikk i Yrkesfaglig (VG2)
Etikk og tjeneste I + II i alle studieprogram (VG1 + VG2)

Forslag til introduksjon

Her finner du en power point med sitat om tilgivelse, som utgangspunkt for en “brainstorming” om ulike sider ved tilgivelse. Du kan også dele ut sitatene på ark. Spørsmålet: «Hvis du hadde spurt fem personer på gaten om hva tilgivelse er – hva tror dere de ville svart?» er også velegnet som utgangspunkt for å snakke litt sammen om hva folk tenker at tilgivelse er.

Videre kan en reflektere litt rundt hva slags inntrykk en får av hva tilgivelse er om man lytter til typiske eksempler fra populærkulturen.   Filmene Kill Bill 1 (2003) og Kill Bill 2 (2004), den nyeste James Bond-filmen Quantum of Solace (2008) og tv-serien Gossip Girl  er illustrerende, og her finner du en power point med bilder fra disse eksemplene. Ved det siste bildet i power point-en er det også et sitat fra filmen Spider Man 3 (2007). Dette er bakgrunnen for sitatet:

Peter (Spider-Man) forteller tanten sin at han har drept mannen som drepte ektemannen hennes. Peter blir overrasket når tanten ikke blir glad for at han har gjort det. Tanten sier: «[Revenge is] like a poison, it can take you over. Before you know it, it can turn us into something ugly».
Spørsmål til samtale ut fra dette sitatet: Hva tenker dere om hva hevn gjør med oss?

Jesus oppfordrer oss til å gjøre noe helt annerledes, han sier: «Elsk fiendene deres».

Aktualisering fra tv-serien Gossip Girl

Poeng: Vi trenger å tilgi, og bli tilgitt, for at vennskap skal vare.

Klippet kan enten vises fra YouTube (se lenke nedenfor), eller fra dvd-en med sesong 1 av serien.


Om tv-serien
Den amerikanske tv-serien Gossip Girl har blitt sendt på TVNorge siden januar 2008. Akkurat nå sendes det repriser av serien, men i januar 2010 starter sesong 3. Serien handler om livene til rike og vakre ungdommer i New York som går på en privatskole. Tittelen på serien, Gossip Girl, er navnet til den anonyme bloggeren som vet om det meste ungdommene gjør. Hun eller han legger ut sladder på bloggen sin, og sender oppdateringer på mobiltelefonen til alle som går på privatskolen.

 

NB: Serien har 15 års aldersgrense, og inneholder generelt en del sex-scener og referanser til sex. Tv-serien er på ingen måte anbefalt som underholdning, men det er sannsynlig at ungdommene kjenner til serien siden den har i gjennomsnitt 200.000 seere hver uke.

 

Om klippet
I dette klippet ser vi hovedpersonene i serien, Serena (lyst hår) og Blair (mørkt hår) som er bestevenninner, og som møtes etter at de har gjort mye vondt mot hverandre. Serena hadde sex med kjæresten til Blair, og forsvant på internatskole etterpå uten å si farvel til Blair – eller forklare hvorfor hun reiste. Blair tar hevn på Serena på ulike måter. Nå møtes de igjen – og det blir en ny start for vennskapet.

 

Episode 3 i sesong 1 («Poison Ivy»)

Start: 37:06 (bilde av gaten og parken)
Stopp: 39:36 («xoxo, gossip girl»)

Lengde: 2 minutt og 30 sekund

 

 

Spørsmål å tenke over mens en ser klippet — og til samtale etterpå

Hva skjer mellom Serena og Blair i denne scenen?

Hvorfor tror dere Blair og Serena velger å bli venner igjen?

(Det kommer ikke helt tydelig frem fra scenen at de faktisk blir venner igjen, men i neste episode er det tydelig at de bestemte seg for å gi vennsakpet en ny sjanse.)

 

 

Aktualisering fra filmen Quantum of Solace

Poeng: Tilgivelse kan sette oss fri og lege sår.

Om filmen
Quantum of Solace (2008), er den nyeste James Bond-filmen, og følger direkte etter handlingen i Casino Royale (2006). James Bond og en dame som heter Camille ute etter hevn på menneskene som har drept personer de var glad i. Samtidig prøver Bond å forhindre statskupp i Bolivia.

 

Om klippet
I dette klippet finner Bond en tidligere fiende, Mathis, som nå har blitt Bonds allierte, i bagasjerommet i bilen hans.  Politimennene som fulgte etter Bond og Camille skyter Mathis i det Bond løfter han ut av bagasjerommet. Før Mathis dør ber han om tilgivelse – og han oppfordrer Bond til å tilgi. Mathis ber Bond om å tilgi Vesper, kjæresten til Bond som ble drept og som han ønsker å ta hevn for – samtidig som Bond er såret fordi han følte seg bedratt av Vesper.

Start: 0.58.48 (begynnelsen av kapittel 18 på DVD-en)
Stopp: 1.01.20

Lengde: 2 minutt og 32 sekund

Klippet starter med at Bond og Camille kjører av gårde i en bil, og at to motorsykler slår på lysene og følger etter dem. Klippet slutter med at Bond kjenner etter om Mathis har puls.

 

Spørsmål å tenke over mens en ser klippet — og til samtale etterpå

Hvem var det Mathis ville at Bond skulle tilgi?

Hvorfor tror dere tilgivelse var så viktig for Mathis?

 

Aktualisering fra filmen Om forlatelse

Poeng: Mange har et misforstått syn på hva tilgivelse er.

Om filmen
Om forlatelse (2007) forteller historien om konsekvensene av en løgn Bryony Tallis fortalte da hun var et barn. Bryony forsøker å gjøre opp for seg når hun blir voksen, og skriver en bok der hun forteller historien med en lykkelig slutt – mens virkeligheten og konsekvensene av løgnen hun fortalte er dypt tragiske.

Damaris England har laget en kort video med Nick Pollard og Tony Watkins, to av grunnleggerne av Damaris, som diskuterer filmen Om forlatelse (originaltittel: Atonement).

Tony Watkins er også forfatter av en artikkel om Om forlatelse, som er publisert på Culturewatch.org: «Imagining it all put right»
Traileren for Om forlatelse, eller Atonement, finner du på youtube.com. (Vi tar ikke ansvar for innholdet på eksterne sider.)

 

Spørsmål å tenke over mens en ser videoen — og til samtale etterpå

Hvorfor er ikke Bryonys forsøk på å gjøre det godt igjen ved å dikte en historie med lykkelig slutt nok?

 

 

Aktualiseringer tilknyttet filmen Defiance

  1. Pollard on Film om Defiance
    Damaris England har produsert en kort video med navnet «Defiance and revenge» i serien Pollard on Film. Her stilles følgende spørsmål ut i fra temaet i filmen: «Hva ville du ha gjort i denne situasjonen? Ville du tatt hevn eller fokusert på å redde menneskeliv?» Her finner du Pollard on Film og filmen Defiance.

Det går an å stoppe filmen når spørsmålet om hva du ville gjort i en slik situasjon viser på skjermen, og bruke litt tid på å la elevene tenke gjennom og snakke om det.

2. Filmklipp

Poeng: Å ta hevn kan føre til at vi mister vår menneskelighet.

Om filmen
Filmen Defiance (2009) er basert på en sann historie om Bielski-brødrene som beskyttet en gruppe jøder under 2.verdenskrig. Brødrene rives mellom lysten til å hevne drapene på familiemedlemmene deres, og ønsket om å bruke tiden på å beskytte menneskene som søker deres hjelp.

På Filmweb kan du se traileren for filmen.

 

Om klippet
Bielski-brødrene har brukt natten til å drepe de som medvirket til at resten av familien deres ble drept. En av brødrene forsvinner i løpet av natten. De andre brødrene kommer tilbake til leiren der gruppen med jøder er sultne og håper på at brødrene har med seg mat. Når det viser seg at brødrene ikke har tatt med seg mat blir det fortvilelse og krangling. Dette klippet begynner med at den eldste av Bielski-brødrene, lederen Tuvia, bestemmer at hevnen deres fra nå av er å leve – ikke å ta hevn på de som forfølger dem.

 

Start: 32:19
Stopp: 34:00

Lengde: 1 minutt og 39 sekund

Klippet begynner med Tuvia som sier: «We cannot afford revenge. Not now». Klippet slutter etter at Tuvia har sagt: «If we should die, while trying to live, at least we die as human beings».

 

Spørsmål til samtale
Hva tror du Tuvia Bielski mener når han sier at «deres hevn er å leve»?

 

Aktualisering fra sangen «White as snow» av U2

Poeng: Mennesklig tilgivelse er forskjellig fra Guds tilgivelse. Bare Gud kan tilgi synd og gjøre oss helt rene og fri fra skyld.

«Who can forgive where forgiveness is not / Only the lamb white as snow»

 

Om bandet
U2 er et av de største rockebandene i verden og har gitt ut plater siden tidlig på 80-tallet. Frontfigur og vokalist Bono er i tillegg veldig aktiv i kampanjer for global rettferdighet, og har hatt møter med ledende politikere rundt om i verden.

Bandet har alltid vært opptatt av åndelige spørsmål, blant annet, i sangene deres. Tre av de fire medlemmene i bandet – Bono, trommeslager Larry Mullen og gitarist The Edge – uttrykte en tydelig kristen tro tidlig i deres karriere, men nå ser det ut som de er forsiktige med å ikke bli for nært assosiert med organisert religion.

 

Om sangen
Sangen «White as snow» er på albumet No Line On The Horizon som kom ut i mars i år.

Bono sa i et intervju i den engelske avisen The Guardian at sangen handler om tankene til en soldat som dør i Afghanistan. Sangen har flere bibelske bilder, og Bono synger for eksempel: «Who can forgive forgiveness where forgiveness is not / Only the lamb as white as snow»

Her er en pdf-fil med hele sangteksten, et kort utdrag fra en Damaris-artikkel om albumet, og flere spørsmål som elevene kan jobbe med.

Bakgrunnsinformasjon om sangen finner du i denne artikkelen i avisen The Guardian.

I tillegg kan du lese mer albumet No Line On The Horizon på nettsiden til Damaris England. Mark Meynell, som har skrevet den innsiktsfulle og grundige artikkelen, har fulgt U2 over lenger tid.

 

Aktualisering fra filmen Blood Diamond

Poeng: Bekjenner vi våre synder så vil Gud tilgi oss.

 

Om filmen

Blood Diamond (2006) handler om Danny Archer (Leonardo DiCaprio), en tidligere leiesoldat fra Zimbabwe. Han livnærer seg nå ved lyssky aktiviteter i land herjet av konflikter og krig. I Sierra Leone kommer han i kontakt med fiskeren Solomon Vandy (DjimonHunson), som er blitt skilt fra familien sin og tvunget til å arbeide med å utvinne diamanter for en brutal opprørsbevegelse. Solomon finner en svært verdifull diamant, og klarer å skjule denne for vokterne. Mens Danny sitter fengslet for smugling, får han høre om diamanten. Danny blir kjent med Maddy (Jennifer Connolly), en journalist som jobber med en sak som kan avsløre bakmennene i den internasjonale diamanthandelen.

For Solomon kan diamanten bety redning for familien hans – kanskje hans sønn nå slipper unna et liv som barnesoldat. For Danny betyr diamanten en billett vekk fra kontinentet hvor han ikke klarer å bryte ut av en voldelig og destruktiv sirkel. For Maddy er Solomon en viktig kilde.

Du kan se traileren for Blood Diamond på Filmweb.

Om filmklippet

I denne scenen ser vi Danny og Maddy som snakker om foreldrene sine og deres skjebner. Etter at Danny har fortalt hvordan foreldrene hans ble torturert og drept, sier han: «Av og til lurer jeg på om Gud vil tilgi oss for det vi har gjort mot hverandre. Da ser jeg meg rundt, og så forstår jeg: Gud forlot denne plassen for lenge siden».
Spørsmål å tenke over mens en ser klippet – og til samtale etterpå
Hvordan er «menneskelig tilgivelse» forskjellig fra Guds tilgivelse?

Start: 01:16:03
Stopp: 01:17:32

Lengde: 1 minutt og 29 sekund.

Til ettertanke
I 1. Joh 1,8-9 står det: Sier vi at vi ikke har synd, da bedrar vi oss selv, og sannheten er ikke i oss.  Men dersom vi bekjenner våre synder, er han trofast og rettferdig, så han tilgir oss syndene og renser oss for all urett.

 

Videoressurser om tilgivelse

Damaris England har laget korte videoer med personer som snakker om ulike sider ved tilgivelse.

I dette klippet (32 sekund) snakker Nick Pollard om Guds tilgivelse som modell for hvordan vi tilgir, med utgangspunkt i Fadervår.

 

I dette klippet (27 sekund) snakker Alister McGrath om at tilgivelse koster – det kostet Jesus livet på korset. Klippet kan brukes i sammenheng med å snakke om Guds tilgivelse.

Oppgaver

 

  1. Hva tilgivelse ikke er, og hva tilgivelse er

Be elevene skrive to lister. En liste over hva tilgivelse ikke er, og en liste over hva tilgivelse er. 

Etter at elevene har skrevet listene kan de sammenligne med listen som Gunnar Elstad har laget i boken De store ordene (2006, Lunde forlag), i kapittelet om tilgivelse.

2. Aspekter ved tilgivelse ifølge kristen tro – formidlet i diktform


Hva sier diktet nedenfor om synet på tilgivelse i kristen tro?

«Når sviket er stort» av Rita Aasen, hentet fra boken Jeg skal ikke forlate deg (2009, Lunde forlag).

Her finner du en power point med diktet på illustrerende bakgrunner.

Når sviket er stort,
kom, Herre Krist.
Gå med gjennom ørkenen.
For mine tanker er hevn,
og min tunge er taus.
Kom, Herre Krist.
Du som sa:
Far, tilgi dem,
for de vet ikke hva de gjør.
Kom, Herre Krist.
For jeg trenger
Din hjep.

Aktuell film til visning: de USYNLIGE

Om filmen
de USYNLIGE (2007) er en norsk film som tar opp temaene tilgivelse, erkjennelse og forsoning. Jan Thomas er fengslet for drapet på en liten gutt. I fengselet oppdager han sitt musikalske talent, og når han slippes ut får han jobb som organist i en kirke. Her møter han moren til gutten han drepte. Hun forstår ikke hvorfor mannen som gjorde noe så forferdelig kan spille så himmelsk musikk. Filmen fokuserer også på hvor vanskelig tilgivelse kan være i praksis.

Du kan se traileren til filmen på Filmweb.

Filmen har 11 års aldersgrense, og varer i 2 t og 1 minutt.

Her finner du en pdf-fil med sammendrag, bakgrunn og samtalespørsmål til filmen.

Print Friendly, PDF & Email