AKTUALISERING

 

I mai måned ser vi mange vaiende flagg. Indiskfødte Rupinder Kaur utfordrer oss til stanse litt opp i takknemlighet over friheten. Det sentrale symbolet i flagget vårt er korset – et symbol for ekte frihet. (2012)

Saken:
Rupinder Kaur, opprinnelig fra India, har forelsket seg i det norske flagget. Hun bærer det alltid i form av en liten nål på venstre jakkeslag. I tillegg pynter hun ofte restauranten som hun og mannen Baldev Singh driver med norske flagg. På spørsmål om hva flagget betyr for henne, svarer Rupinder følgende:

“Frihet! Stolthet! Rent vann og ren luft! Vi bor i verdens rikeste og verdens fineste land. Selv synes jeg Norge er det beste stedet i hele verden. Noen ganger lurer jeg på om folk rett og slett ikke tar seg tid til å tenke over det.”

Les hele saken her.

Se også Per Arne Dahls tankevekkende artikkel «Flagger ut korset» i VL lørdag 12. mai, i spalten Ordet og livet.

Forslag til momenter:
Rupinder er stolt over å kunne regne seg som norsk, og sier at hun gjerne kunne ha feiret 17. mai hver eneste dag. Hun blir rørt hver gang hun hører nasjonalsangen og vet hva både 17. mai, flagget og nasjonalsangen innebærer – frihet.

I mai måned er ser vi mange vaiende flagg. Har Rupinder rett, når hun spør om vi egentlig tenker over hva flagget symboliserer? Tar vi friheten og alle godene vi har som en selvfølge?

Det norske flagget har sett litt forskjellig ut gjennom historien, fra vi var i union med Danmark og Sverige til unionsoppløsningen i 1905. Men alle flaggvariantene har hatt «det nordiske kors», et symbol som er felles for flaggene i alle de nordiske landene . Til forskjell fra andre flagg med kors, er den vertikale korsbjelken forskjøvet mot flaggstanga, slik at korset får fylle hele duken.

Fargene rødt, hvitt og blått gir assosiasjoner til den norske naturen, slik det er vektlagt i den kjente nasjonalsangen «Norge i rødt, hvitt og blått». Men fargene er også frihetens tre farger, som vi finner igjen i den franske Trikoloren og i det amerikanske Stars and Stripes.

Korset er likevel det sentrale i flagget – og det er også det sentrale symbolet i kristen tro. Nettopp dette provoserte forfatteren Arnulf Øverland, som selv provoserte mange med linjene «Stryk kristenkorset av ditt flagg og heis det rent og rødt. La ingen by deg det bedrag at frelseren er født, Og vil du ikke dø som en trell, så må du saktens fri deg selv».

Kjernebetydningen i korset er nettopp at vi mennesker settes fri. Bibelen forteller oss at korset er det stedet hvor Jesus gav sitt liv for oss slik at vi kan gå fri. Vi settes fri fra synd, skyld og skam, fra alt som hindrer oss i å leve åpent med Gud, Skaperen vår.

Midt i gleden over å få leve i et fritt land, gir det vaiende flagget oss ògså en klar påminnelse om en dypere frihet som alle mennesker trenger – og som alle kan få i troen på Jesus.

Aktuelle bibelvers:

Johannes 8,36 (Får Sønnen frigjort dere…)
Efeserne 1,7 (Kjøpt med hans blod)
Galaterne 5,1 (Til frihet har Kristus frigjort dere)
1. Peter 1,18-19 (Kjøpt fri fra våre tomme liv med hans dyrebare blod)

 

Print Friendly, PDF & Email