Aktualisering til bruk i Ord for dagen

Mai er måneden for å heise alle store og små norske flagg over hele landet. Dermed flagger vi også friheten vi har i Jesus, for korset i flagget minner om en frihet på et dypere plan enn nasjoners selvstendighet.

 

Forslag til momenter:

Spill/vis hele eller deler av nasjonalsangen fra video over. Si at du vil snakke litt om det norske flagget.

Arnulf Øverland (1889-1968) var en kjent norsk forfatter som kritiserte kirken og kristendom sterkt. Han er kjent for å ha skrevet et dikt som oppfordrer til å stryke kristenkorset av flagget og heise det “rent og rødt”. I 1933 ble han anmeldt av kristenlederen Ole Hallesby for blasfemi, etter et foredrag der han kalte kristendom “den tiende landeplagen”. Øverland ble frikjent i retten.

I de senere år har vi med jevne mellomrom hatt debatt i offentligheten om korset må ut av flagget. Korset provoserer noen, mens det skaper begeistring og takknemlighet hos andre. Hva er det med korset?

Det viktigste korset sier oss, er at vi mennesker kan velge å leve sammen med Gud. Vi behøver ikke å leve adskilt fra vår skaper, selv om vi har det onde i oss og egentlig ikke kan møte den hellige Gud. Bibelen forteller at korset er det stedet hvor Jesus gav sitt liv slik at vi kan settes fri fra følgene av syndefallet. Korset er stedet hvor Gud viser at han er både nådig og rettferdig.

Midt i feiring av grunnlov og nasjonaldag, minner de vaiende flaggene oss også om den dypere friheten som alle mennesker trenger – og som alle mennesker kan få i troen på Jesus.

 

 

Print Friendly, PDF & Email