Bakgrunn: 

22. juli 2011 ble Norge rammet av et fryktelig terrorrangrep. En bombe gikk av ved regjeringskvartalet og lagde store ødeleggelser på byggningene rundt. Åtte mennesker ble drept av bomben og 30 ble hardt skadet. Bare to timer etter at bomben gikk av i regjeringskvartalet ble det meldt om skyting på AUFs sommerleir på Utøya. Utkledd i politiuniform gikk Anders Behring Breivik rundt på Øya og skøyt på alle han så med pistol og automatvåpen. 68 mennesker ble drept og 66 skadet av skuddene. Breivik stod også bak bomben ved regjeringskvartalet, og tilsammen er disse to hendelsene de verste angrepene på norsk jord siden 2. verdenskrig.

Tre dager etter terrorangrepene ble det arrangert folketog og minnesmarkeringer i en rekke norske byer. I Oslo møtte rundt 150 000 mennesker opp på Rådhusplassen. Flere av landets ledere holdt apeller der de tok sterk avstand fra terroren og oppmuntret til samhold, enhet og kjærlighet blant folket. Blant disse var Fabian Stang, ordfører i Oslo.

«Vi skal sammen straffe morderen, vår straff skal være mer raushet, mer toleranse og mer demokrati.», sa Stang på slutten av sin tale.

Sitatet kommer på slutten av apellen til Stang, der han har snakket om hvordan vi i etterkant av tragedien kan bli et enda varmere samfunn.

Les artikkelen på VGnett

Forslag:
Ofte kan vi bli helt lamslåtte i møte med det onde. Vi skjønner ikke helt hvorfor det skjer eller hvorfor noen kan gjøre noe så ondt. Handlingene til Anders Behring Breivik var grusomme og fortjener straff. Mest sannsynlig vil han bli dømt til 30 års fengsel for forbrytelse mot menneskeheten, den strengeste dommen i norsk rettsvesen. Det kan likevel føles som om dette er alt for lite målt opp imot det onde Breivik har gjort. Noen har uttalt at de ønsker å se ham død. Men dette vil ikke overvinne det onde.

Vi skal ikke møte hat med hat. Bibelen kaller oss til å overvinne det onde med det gode, noe sitatet til Fabian Stang gjenspeiler på en praktisk måte. Breivik ønsket med angrepet sitt å skape splittelse, frykt og utrygghet blant folket vårt. Men ved å gå i motsatt ånd ved å vise mer rausehet og mer toleranse ovenfor hverandre kan vi gjøre planene hans til skamme.

Bibelvers:

Ordsp 25,21 (Er din fiende sulten)
Luk 6,27-31 (Elsk deres fiender)
Rom 12,20-21 (Overvinn det onde med det gode)
Kol 3,12-14 (Kle dere i kjærlighet)

 

Print Friendly, PDF & Email