ENDELIG FERDIG – TAKK OG FARVEL?

Både Nanny McPhee og Mary Poppins er superhelt-barnepiker som ordner opp i umulige familieforhold, for så og forsvinne. Bruk disse karakterene til å snakke om Kristi Himmelfartsdag.

Mange kjenner filmene om Nanny McPhee og Mary Poppins. De er superhelter som kommer til kaotiske, ulykkelige  familier og ordner opp. Deretter forsvinner de, videre til nye oppdrag.

Da Jesus kom til jorda som et menneske, var det med et oppdrag som overgikk det noen superhelt noen gang har vært i nærheten av å klare. Men hva gjorde han etterpå… hvor er Jesus nå?! Har vi virkelig en fridag for å feire at Jesus forlot hele vennegjengen og resten av menneskene han kom for å redde?

 

Forslag til momenter

Oppdrag frelse

Jesus kom til jorda for å overvinne døden og det onde. Han kom for å tilby evig liv og ekte frihet til alle som vil anerkjenne Ham som frelser, herre, konge.

I evangeliene kan vi lese om hvordan Jesus vokste opp som en vanlig landsbygutt, for så å forundre og forvirre sine omgivelser da han begynte å gjøre mirakler og tale offentlig. Til slutt ble han mishandlet og drept på et kors, men sto opp fra de døde og beviste dermed at han hadde seiret over døden og det onde. Slik er den kristne læren om Jesus.

Førti rare dager

Jesus ga vennene sine førti dager til å se og erfare at han virkelig hadde stått opp fra de døde. Han viste seg for dem, snakket med dem, spiste mat for å demonstrere at han ikke var et spøkelse, og han lot Tomas røre sårene etter korsfestelsen. Jesus var der, men han var likevel annerledes enn før. Han dukket opp som av ingenting, og forsvant igjen foran øynene på dem. Likevel var det Jesus, disiplene var ikke i tvil. Som alltid overrasket han dem med det han sa og gjorde.


En siste beskjed

Den siste gangen Jesus og disiplene snakket sammen, ga Jesus dem et løfte og en ordre. Han lovet at de skulle få kraft, og han sa at de skulle gå ut i verden og fortelle om ham. Så forsvant han. I løse luften. En sky kom og dekket ham, og disiplene sto måpende igjen.

Vi som leser Bibelen i dag, kan vite at når en sky dukker opp i Bibelen, så betyr det at Guds herlighet er til stede. Disiplene tenkte neppe på det der og da. De var antagelig bare helt forvirret, til noen hvitkledde menn kom og lurte på hvorfor de sto og kikket opp i skyene? Mennene var engler, og engler i Bibelen er budbærere fra Gud. Det kan se ut som at Gud sendte engler for å gi disiplene en liten dytt slik at de kunne summe seg igjen. Hva var det Jesus sa før han dro? Jo, de skulle få kraft, og de skulle fortelle om Ham helt til verdens ende…


Ikke forlatt

Da Jesus ble tatt opp til himmelen, markerte det at tiden hans som menneske på jorda var ferdig. Oppdrag Frelse var gjennomført. Himmelfarten var likevel ikke takk og farvel fra Jesus sin side – han lovet jo disiplene sine en helt spesiell kraft.

På pinsedag fikk så disiplene Den hellige ånd, begynte å tale i tunger og var plutselig ikke redde eller ubesluttsomme lenger. Da først skjønte de hva Jesus hadde sagt i det han forlot dem. De skjønte også at de ikke sto igjen alene. Jesus hadde ikke overlatt disiplene til seg selv, men var til stede på en annen måte. Slik vann kan eksistere i form av en synlig pytt, hard is eller usynlig fuktighet i lufta, slik hadde Jesus vist seg for dem i forskjellige former. Nå var han usynlig til stede, men like virkelig som før.

 

Jesus er fortsatt til stede i dag! Han ønsker å lede deg, hjelpe deg, trøste deg, korrigere deg, være din frelser, herre, konge.

Aktuelle bibelvers

Apg. 1, 1-11 Kristi himmelfart
Joh. 16, 7-10 Om Den hellige ånd, Talsmannen.

Av Anethe V. Birkeli Foto: Commons.wikipedia

Print Friendly, PDF & Email
Av |2021-05-10T10:02:30+02:00januar 25th, 2017|Kristi Himmelfart, Ladestasjon, Nyhet, Om høytider og merkedager|Kommentarer er skrudd av for ENDELIG FERDIG – TAKK OG FARVEL?

Share This Story, Choose Your Platform!

Om Forfatteren:

Gå til toppen