SAMTALEGUIDE: «Drøm stort. Lev større.» formidler reklameplakatene til «Entourage». Er den verdt å se? Les vår samtaleguide til filmen.
Bakgrunn
Fansen har måtte vente i fire år, men nå er den altså her, spillefilmen som gjenforener skuespillervennene som i åtte sesonger utgjorde hovedingrediensene i en av HBOs mest populære TV-serier, Entourage (2004 – 2011).
Skaperen av TV-serien, Doug Ellin, er fortsatt med på laget som både manusforfatter og regissør for filmen om vennegjengen. Til tross for et relativt beskjedent budsjett på 30 millioner dollar (til sammenligning hadde Jurassic World (2015) et budsjett på 150 millioner dollar), er filmen spekket med stjerner og glamour (over tjue Hollywood-kjendiser har mindre opptredener som «seg selv»).
Entourage (2015) har potensial til å bli en fan-favoritt, men har foreløpig fått en blandet mottakelse hos kritikere og kinopublikum.
Trailer:
Oppsummering
(Advarsel: avslører deler av handlingen i filmen.)
Entourage (2015) følger skuespillerstjernen Vince Chase (Adrian Grenier ) og vennene (entouraget) hans på deres jakt etter lykke og berømmelse i hjertet av drømmenes by, Los Angeles. «Entouraget», som direkte oversatt betyr omtrent «følget til en fremtredende person», består av Vinces bror, Jimmy (Kevin Dillon), manageren Eric (Kevin Connolly) og sjåføren Turtle (Kevin Ferrara), i tillegg til tidligere-superagent-nå-studiosjef Ari Gold (Jeremy Piven).
Filmen tar opp tråden der TV-serien sluttet, og man møter Vince kun ni dager etter at han har giftet seg. Men han og kona er faktisk allerede skilt, etter å ha oppdaget at de ikke hadde noe å snakke om. Vince «slikker sine sår» på en luksus-yacht utenfor Ibiza, hvor han holder stor fest med dansende, bikinikledde kvinner. Hit kommer også Jimmy, Eric og Turtle, men ganske snart er gjengen på vei tilbake til Los Angeles og Hollywood for å starte filmingen av Vinces nyeste film, hvor han også debuterer som regissør.
Mannen ansvarlig for filmen er ingen ringere enn Ari Gold. Forviklinger oppstår ganske snart, når Vince trenger mer penger for å fullføre filmprosjektet og Ari må oppsøke en karismatisk texansk investor (Billy Bob Thornton) og hans sprø sønn (Joel Osmont).
Uten å avsløre mer av handlingen, danner dette grunnlaget for plottet i filmen: Greier «entouraget» å fullføre filmen og blir den en suksess?
(fortsetter under bildet)
Vurdering
Entourage kommer nok til å tilfredsstille fansen, men for den «vanlige» kinogjenger, er det fare for at både karakterer og dialoger oppleves noe platte og kjedelige. Til filmens forsvar, vil dette alltid være en utfordring når et TV-materiale skal gjøres tilgjengelig for et bredt kinopublikum. Det vil da alltid være en mulighet for at viktige referanser i dialog og handling ikke oppfattes og at man heller ikke tolker karakterene slik man ville gjort om man «kjente» dem fra før.
Historien drives fram av den gode kjemien i vennegjengen, hvor vennene støtter hverandre og løfter hverandre fram. Jeremy Piven er også til tider knakende god som beintøff studiosjef, så filmen er ikke uten lyspunkter.
Det handler for vennegjengen om «å drømme stort og leve større» i Hollywood. Glamorøse kjendiser, luksuriøse eiendommer og raske biler til tross, framstår Entourage som et middels håndverk. Det kan nok argumenteres for at livet i Hollywood dreier seg om mye om vill festing, perfekte «fasader» og om å kjenne de rette folkene. Skyggesidene i jakten på berømmelse, forsvinner likevel i all glamouren og festingen i Entourage og budskapet er at det man drømmer om vil skje for alle, om man bare «virkelig tror på det».
Dommen?
Selv med noen lyspunkt, oppleves filmen samlet sett som en 104 minutters lang og småflau hyllest til karakterene i TV-serien, den lettvinte sexen og hemningsløse festingen på veien mot suksess. Noe som ganske sikkert appellerer til hedonisten i oss alle, uten at det gjør filmen mer severdig av den grunn.
Spørsmål til samtale
Skal du likevel på kino – eller kjenner noen som skal, har vi utarbeidet noen spørsmål til filmen.
Emosjonelt
1. Hvilke følelser sitter du igjen med etter å ha sett filmen?
Estetisk
2. Filmmusikk, lyd- og visuelle effekter skal gjerne formidle og forsterke budskapet i filmen og følelsene hos seerne. Kan du trekke fram noen scener/hendelser du merket deg spesielt på grunn av det estetiske uttrykket?
3, I lys av forrige spørsmål, hva tenker du er «budskapet» eller et sentralt «budskap» i Entourage?
Etisk
4. Vince forklarer tidlig i filmen at han tror grunnen til at han giftet seg var fordi han lette etter noe meningsfylt å fylle livet med. Hva tenker du om dette som grunnlag for å gifte seg? Hva sier dette om Vinces holdninger til trofasthet? (Hvem er den eneste han egentlig er «trofast» mot?) Hvem er den viktigste i en relasjon basert på dette grunnlaget – og hvilke utfordringer kan det føre med seg om dette er hovedgrunnlaget for relasjonen?
5. Sex er det mest sentrale samtaletemaet i vennegjengen. Til tider synes det som om hele deres tilværelse handler om hvilken dame de skal ha sex med neste gang. Det synes som at det å ha sex ofte og med flere ulike partnere gir både status og verdi i vennegjengen. Hva tenker du om denne holdningen til sex? Hva tenker du om kvinnesynet som kommer til uttrykk i filmen og i samtalene til vennegjengen?
6. I forlengelse av spørsmålet ovenfor, synes vennene å være opptatt av å skille mellom sex (fysisk) og kjærlighet (emosjonelt). Hva tenker du om dette skillet? Er det virkelig mulig å «legge følelsene igjen på nattbordet» når man har sex? Hva forteller dine eller andres erfaringer deg? Hva kan hyppige bytter av sexpartnere gjøre med føleleslivet vårt?
(Spørsmålene fortsetter under bildet)
Livssynsmessig
7. Det handler i stor grad om å være sin egen lykkes smed i Entourage og om å skape seg selv; om å «drømme stort og leve større». Hvilke livssyn tror du slike holdninger kan sies å være forenlige med?
8. Når Jimmy er opprørt og føler at livet holder på å gå i grus, oppsøker han ikke en prest eller mental trener, men legen for hjelp. Hva kan dette fortelle om livssynet hans?
9. Når kona finner Ari Gold (som er jøde) på kne i bønn til Gud, konfronterer hun ham med at han ikke engang tror på Gud. Til det svarer Ari at han tror på Gud «for de gode tingene». Hva tror du han mener med dette? Hvilke tanker gjør du deg om Aris tro – og i hvilken grad kan den sies å gjenspeile ganske vanlige holdinger til Gud i moderne samfunn?
Vurderende
10. I Entourage handler det å drømme stort og leve større om å gjøre mest mulig utav eget liv: om å realisere seg selv og forløse sitt potensiale med størst mulig gevinst i form av rikdom og berømmelse hos mennesker. Kristen tro oppmuntrer også mennesker til å drømme stort og leve større – på hvilke måter er dette likevel diametralt forskjellige ting i filmen og i kristen tro?
Det er et gjennomgående tema i filmen at det vil lykkes i livet for den som virkelig tror det og som satser. Virkeligheten forteller likevel at dette ikke er tilfellet. Historien er full av eksempler på mennesker som satset alt og som tapte alt. Hvordan kan kristen tro gi håp og trøst til folk som har det vanskelig? Og hvordan gir kristen tro et bedre alternativ enn det selvsentrerte, selv-avhengige livssynet i Entourage?
© Damaris Norge AS
- Regissør: Doug Ellin
- Manus: Doug Ellin, Rob Weiss
- I rollene: Adrian Grenier, Kevin Connolly, Jerry Ferrara, Kevin Dillon, Jeremy Piven
- Distributør: SF Film Norge
- Kinopremiere: 19. juni 2015
- Aldersgrense: 11 år (passer ikke for unge under 15 år)