SAMTALEGUIDE: Risen gjenforteller bibelfortellingen om Jesu oppstandelse – sett gjennom en ikke-troende romersk offisers øyne. Det er en sterk påstand, at noen har overvunnet døden. Hvordan blir du berørt av historien?

Samtaleguiden kan lastes ned i utskriftsvennlig format her

Se gjerne link nederst med mange flere ressurser knyttet mot denne filmen og Jesu oppstandelse.

Sammendrag

Risen gjenforteller bibelfortellingen om Jesu oppstandelse – sett gjennom en ikke-troende romersk offisers øyne. Med hjelp fra sin underordnede Lucius (Tom Felton), skal den mektige offiseren Clavius (Joseph Fiennes) løse mysteriet om hva som egentlig har skjedd med Jesu kropp. Hvis ikke liket kommer til rette snarest, frykter de romerske lederne opprør og blodbad i hele Jerusalem. Men tiden og varmen arbeider mot dem, og en rekke vitner kompliserer saken ytterligere med hardnakkede påstander om at de har møtt Jesus i live.

Bakgrunn

Filmselskapet Affirm Films som står bak produksjonen av Risen har hatt suksess med titler som Soul Surfer, Courageous, Heaven Is For Real og senest i fjor, War Room. Med Risen satser selskapet på en ny og original tilnærming til en gammel og velkjent historie: Jesu oppstandelse.
Etter flere prøvevisninger for et større publikum, var Rich Peluso i Affirm Films både fornøyd med responsen og sikker på at filmen ville treffe bredere enn bare kirkevante og bibel-lesende kinogjengere. I forkant av den amerikanske premieren i februar beskrev produksjonsselskapet filmen slik:
«For kirkefremmede er dette antagelig den mest tilgjengelige versjonen av Jesus på lerretet som finnes. Du kan gå rett inn i historien uten å føle at noen skal forkynne til deg, fordi hovedpersonen selv er så skeptisk til hva som foregår. Det hele er en klappjakt på en mann for å avkrefte ryktene om hans oppstandelse. Du blir dratt rett inn i jakten.»
Se hele intervjuet med Rich Peluso fra Affirm Films her.

Spørsmål til samtale

1. Hva gjorde mest inntrykk på deg i filmen, og hvorfor?

2. Risen er et historisk drama. Hvilken stemning skapes, og hvor troverdig synes du hovedpersonene skildres?

3. Tidlig i filmen stiller Pontius Pilatus et spørsmål til Clavius: «Hva lengter du etter?» Clavius svarer kort og godt «En dag uten død». Hva forteller dette om Clavius? Hvordan møter vi igjen denne lengselen utover i filmen?

4. Clavius prøver å finne ut hva han skal mene om ryktene som sier at Jesus har stått opp. Hva gjør han for å finne sannheten? Hva ville du ha gjort?

5. Risen føyer seg inn i rekken av kjente bibelfilmer. I hvilken grad synes du filmen stemmer med fortellingene om Jesu oppstandelse i Det nye testamentet?

6. I avhør hos Clavius sier Maria Magdalena: «Du ser etter noe du aldri vil finne, tribun. Du ser etter feil ting». Hvorfor tror du hun sier dette?

Hvordan kan spørsmålene vi stiller til fortellingene om Jesu oppstandelse påvirke hvilke svar vi finner?

7. Hvordan beskriver filmen skepsis, tvil, undring og tro i forhold til påstanden om at Jesus faktisk har stått opp fra de døde? Hvordan oppleves dette i vår tid?

8. Etter å ha undersøkt et lik, sier Pilatus: «Hva er vitsen med alt sammen, egentlig? Om noen få år er det oss». Hvorfor vil mange i vår tid si det samme? Hvilke svar gir filmen på dette grunnleggende spørsmålet?

©Damaris Norge

Mal for filmanalyse
Damaris.no har samlet en rekke ressurser til filmen og temaet Jesu oppstandelse her.

Print Friendly, PDF & Email

Sjanger: Drama/action
Regi: Kevin Reynolds
Manus: Paul Aiello, Kevin Reynolds, Karen Janszen
Produsent: Mickey Liddell, Patrick Aiello, Pete Shilaimon
Skuespillere: Joseph Fiennes, Tom Felton, Peter Firth, Cliff Curtis
Musikk: Roque Banos
Nasjonalitet: USA
Språk: Engelsk
Distribusjon: United International Pictures
Produksjonsselskap og år: Sony, Columbia, LD, Affirm Films 2016
Aldersgrense: 12 år

Print Friendly, PDF & Email