Kristne er nå inne i fastetiden. Men hva er faste? Faste er vanlig i mange religioner, og innebærer tradisjonelt å la være å spise visse matvarer eller kutte ned på matinntak over en begrenset periode. I den kristne tradisjonen kommer fastetiden hvert år førti dager før påske. For kristne er det i dag vanlig å i denne tiden bruke mer tid i bønn, å gi penger til mennesker som trenger det, og å gi avkall på noe fra hverdagen sin. Det kan være tv, sosiale medier, godteri, kjøtt eller andre ting.Men hvorfor faster kristne? Jo, fasten handler faktisk først og fremst om å faste til noe, altså gi plass til noe godt.La oss se litt nærmere på dette. Fasten er nemlig en annerledes-tid. Det er en tid for å sette fokus på litt andre ting enn det som kanskje får oppmerksomhet i en travel hverdag. Først og fremst er det en tid hvor kristne får bli styrket trosmessig ved at vi blir spesielt minnet om at Gud har elsket oss så høyt at Han selv ble menneske, døde for oss og overvant døden. Vi kan også bli styrket i livet vårt som kristne, i å lære mer om hvordan Gud hadde tenkt at vi kan leve gode liv. Dette kan fasten hjelpe oss med.

Avkall

Men hvordan? Vel, har du noen gang prøvd å gjøre leksene samtidig som du ser på din yndlingsserie? Det er ikke så lett, og det er hvertfall ofte sånn at serien vinner oppmerksomheten. For å få gjort noe vi ønsker må vi ofte nedprioritere andre ting. I fastetiden gir vi avkall på noe fordi vi ønsker å fokusere på noe annet. For eksempel: Hvis du faster fra sosiale medier, faster du til litt mer ro og hvile, og mulighet til å be og være med Gud, alene eller sammen med andre. Du kan også faste til å ringe en venn det er lenge siden du har sett, og invitere han eller henne på besøk. Du kan ha tid til å spørre: hvordan går det egentlig? Hvis du faster fra godteri, kan du faste til å gi bort penger til andre. I tillegg kan du faste til takknemlighet. Plutselig er det lettere å komme på hvor fint det er å spise gode ting, og at det er en gave fra Gud.

Faste til

I boken Jesaja snakker Gud til Israelsfolket om hva som er den rette måten å faste på. Gud kritiserer dem for at de kun faster fra og ikke til. For de har nemlig funnet ting å faste fra. De slutter å ha på seg sine fine klær, og går i sørgeklær. Det står at de plager seg selv, kanskje betyr det at de kuttet ut mat eller andre ting de vanligvis pleide å gjøre.

Men Israelsfolket blir utfordret på: hva er det dere faster til? Profeten Jesaja bringer denne beskjeden fra Gud:

Nei, dette er fasten jeg har valgt:
å løse urettferdige lenker,
sprenge båndene i åket,
sette undertrykte fri
og bryte hvert åk i stykker, 

å dele ditt brød med sultne
og la hjelpeløse og hjemløse komme i hus.
Du skal se til den nakne og kle ham,
du skal ikke snu ryggen til dine egne. (Jesaja 58, 6-7)

Gud sier: jeg vil at dere skal sette fri dem som er undertrykt, dele mat med dem som er sultne, kle den nakne og ikke snu ryggen til dine egne. Den kristne fasten er en tid for å sette fokus på det dypt menneskelige i oss. At vi er skapt til livgivende og barmhjertige relasjoner med Gud og med andre mennesker. Fastetiden minner oss også om at vi er ikke først og fremst konsumenter og forbrukere. Vi er ikke bare kropper som skal få fysiske behov tilfredsstilt. Vi er også Ånd, og det finnes verdier som overgår mine behov for å kjøpe det jeg har lyst på her og nå. Å dele med andre er å innse at Gud skapte oss til å være sammen, og at både jeg og alle andre mennesker er viktige og verdifulle for Gud.

Gi barmhjertighet

Lederen av Den katolske kirke, Pave Frans, skriver i et brevtil kirken i fastetiden: «Guds barmhjertighet forvandler menneskets hjerte, for ved at vi erfarer trofast kjærlighet, settes vi i stand til selv å bli barmhjertige.» Han skriver at fastetiden kan være en gjenoppdagelse av Guds barmhjertighet mot oss, som gjorde at Han gav sitt eget liv i kjærlighet for å sone vår synd. Når vi ser Guds barmhjertighet for oss, kan vi selv få gi barmhjertigheten videre. Gjennom å dele av pengene våre, eller tiden vår, og kunne ta oss tid til å bry oss om andre. Men også tørre å ta i mot barmhjertighet ved å vise at vi er sårbare og la Gud og andre mennesker få hjelpe oss.

Å faste fra noe skal hjelpe oss å vende blikket til noe. Vi kan i fastetiden ta oss tid til å be, lese i Bibelen, la vennene våre bli sett av oss, eller gi bort noen av pengene våre til mennesker med lite mat. Alt dette er en måte å forberede seg på den store gleden vi feirer når påsketiden kommer. For påsken er en kjempefest i kirken! Vi feirer at Gud som har gitt oss livet og maten og relasjoner, også elsker oss så høyt at han gav livet sitt for oss. Og så ble Han levende igjen, og vil vise oss sin barmhjertighet i dag.

 

 

Print Friendly, PDF & Email