SAMTALEGUIDE: Et uvanlig vennskap mellom en gammel og en ung sjel, en liten, ensom jente og en gedigen, ensom kjempe. En redd og en uredd, begge ønsker at andre skal ha det bra. Men kan de ta opp kampen mot fienden og seg selv?
Sammendrag:
Det er ikke uvanlig at Sophie er våken midt på natten. Det uvanlige er at hun kikker ut av vinduet på barnehjemmet hun bor i, den regelen skal ikke brytes. I alle fall ikke midt i heksetimen. Når fristelsen blir for stor, oppdager hun at det er noe i den tanken. Hun får nemlig øye på en stor, bevegelig skygge og den store kjempen som forårsaker den. Han som lusker rundt i London midt på natten har ingen valg: han må ta henne med seg hjem til kjempenes land slik at hun ikke skal fortelle om ham til hele verden. Sophie blir livredd når hun tror at kjempen skal spise henne, men det går raskt opp for henne at hun har møtt et vesen av den helt spesielle, vennlige sorten. Han samler på drømmer i drømmeland, gode drømmer han kan blåse inn i rommet til alle som sover.
Problemet er at han er alene om å være vennlig kjempe, og faktisk er han ikke så stor heller, i alle fall ikke i forhold til kjempene han bor sammen med, som har mennesker som favorittmat. Den eneste Sophie kommer på som kan hjelpe SVK, henne selv og menneskeheten er dronningen av England. Selveste dronningen. I Buckingham Palace.
Bakgrunn
Det er etter hvert mange av Roald Dahls kjente og kjære barnebøker som har funnet veien inn i kinosalen. SVK – Store Vennlige Kjempe, som er Stephen Spielbergs første barnefilm på fem år, har fått generelt gode tilbakemeldinger, men enkelte mener at den er for tam i forhold til boken. Mange av de skumle elementene er barbert bort for å møte et familiemarked. Da mister det hyggelige sin skygge som gir dybde til historien.
Melissa Matheson som skrev manuset til filmen står også bak manuset til Spielbergklassikeren E.T: The Extraterrestrial. Det finnes likhetstrekk mellom de to filmene, hvordan karakterene viser en form for undring og sårbarhet.
Den lille jenta og den gedigne, gamle mannen, hun som nettopp har begynt livet og han som mener han er så gammel som jorden, det er egentlig et usannsynlig vennskap. Men de har også mye felles: ensomhet, en lengsel etter å høre til, et ønske om å gjøre andre glade.
Sophie er oppkalt etter Roald Dahls barnebarn og inspirert av henne, men boken er kalt et kjærlighetsbrev til Dahls datter som døde. Legg gjerne merke til hvorfor SVK er så redd for Sophie, han har en gang tidligere hatt et lite barn hos seg som han mistet.
Spørsmål til samtale:
- Hva er inntrykket ditt av filmen, og hvorfor? Har du lest boken? Hvordan synes du historien var i boken i forhold til i filmen?
- Hvordan likte du fargene, bildene og stemningen i filmen?
- Hva tenker du om Sophie? Hvorfor tror du hun er så modig? Hvordan inspirerer Sophie SVK til å ta modige valg?
- Hvorfor tror du SVK har blitt så annerledes enn de andre kjempene? Hvorfor tror du han bestemte seg for ikke å spise mennesker, selv om maten han må nøye seg med smaker så utrolig dårlig?
- SVK velger ikke å gjøre det som er lett, han velger det som er riktig.
Jesus lover ikke et enkelt liv hvis man velger å følge ham. I Lukas er han ganske tøff: Den som vil følge meg, må fornekte seg selv. Hver eneste dag. Det samme sier Paulus i Gal 2,19-20. Bakgrunn eller kvalifikasjoner betyr ikke noe for Gud, han ønsker at du skal spørre ham hva livet ditt skal brukes til og bruke det til ære for ham. Kan det være at du en gang må gjøre noe som ikke er lett, men som er riktig for Gud?
- – For SVK hører alle hemmelige hviskerer i hele verden, sier SVK til Sophie. Hun prøver for å se om det stemmer, og helt riktig: han hadde hørt henne. – Jeg hører et lite hjerte, forklarer den vennlige kjempen litt tidligere i filmen, og forklarer at han kjenner hjertenes innerste lengsler. Hva kan det minne oss om? Se gjerne Sal 65,3, Sal 66,19-20 og 1 Joh 5,14.
- SVK er lei seg for at han ikke har lært å snakke skikkelig, men Sophie forteller ham at hun synes han snakker nydelig. Da blir SVK både rørt og glad, og sier at det er den fineste gaven han noen gang har fått. Hvordan kan ordene våre være en gave? Se for eksempel Ordspråkene 22,
Artikkel fra Snakkomtro.no finner du her.
© Damaris Norge AS
- Originaltittel: The BFG – Big Friendly Giant
- Genre: Eventyr
- Skuespillere: Ruby Barnhill, Mark Rylance, Rebecca Hall, Penelope Wilton, Bill Hader, Jemaine Clement
- Regi: Steven Spielberg
- Manus: Melissa Mathison, Melissa Mathison
- Nasjonalitet: USA
- Musikk: John Williams
- Produksjonsselskap: DreamWorks SKG
- Distribusjon: Nordisk Film Distribusjon AS
- Video distribusjon: Nordisk Film Distribusjon (video), Nordisk Film Distribusjon (video)
- Produksjonsår: 2016
- Lengde: 1 t. 57 min.
- Aldersgrense: 6
- Begrunnelse: Enkelte mørke scener med truende skikkelser gjør at filmen får 6-årsgrense.