Hvis en kongelig baby blir født, slipper vi å bla til bakerst i avisa for å få vite det. Da kommer det bilde på forsida, av hans Kongelige Høyhet Far, som viser med hendene hvor lang babyen er. Sånn omtrent.Tidenes kunngjøringDa Jesus ble født, var gjeterne ute på markene de første som fikk beskjed. Først ble de skrekkslagne av engelen som viste seg. Så løp de rett til stallen for å sjekke fakta. Deretter ble de så overveldet og glade at de begynte å fortelle om Jesus til alle de traff i byen. De fungerte som Betlehems “lokalavis”.  Det står også i Bibelen at alle som hørte nyheten, “undret seg over det som ble sagt dem av hyrdene”.

Gjeterne var ikke høyt oppe på den sosiale rangstigen. De var ikke en gruppe som samlet folkemengder og talte offentlig. De var ikke slike som folk nødvendigvis respekterte. De hadde lite utdannelse, de holdt seg mye utendørs, og de luktet ganske sikkert både dyr og svette til tider.

Ikke rart folk undret seg. Her kom det noen som ikke hadde blitt invitert til å få oppmerksomhet, men som boblet over av iver etter å fortelle den mest sensasjonelle nyheten som kunne tenkes i et Israel under romersk styre. De hadde ventet på Messias Frelseren i generasjon etter generasjon. Nå var plutselig det utrolige skjedd.

Gjeterne risikerte å bli ledd ut. De risikerte å ikke bli trodd. Likevel måtte de bare fortelle om det de hadde sett og hørt på markene og i stallen.

Har du sett…?

Har vi sett hvem Jesus er? Har vi sett at han vil gi frihet fra frykt, frihet fra det vi ikke mestrer, frihet fra andres forventninger? Kunngjøringen av Jesu fødsel, er også kunngjøringen av at vi kan få en bror som tar oss inn i Guds familie.

Aktuelle bibelvers

Luk 2, 8-18 (Hyrdene på marken)
Ef 1, 5 (Om barnekår hos Gud)

 
Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email