SAMTALEGUIDE: Mirakel er en film som er basert på den bestselgende boken om Auggie Pullman. Historien om Auggie lærer oss at vi alle har vårt å streve med, selv om det ikke alltid viser på utsiden.

 

Av: Anne Solfrid Brennhovd, redaktør Snakk om Tro

Fakta om filmen

Norgespremiere: 02.03.2018
Originaltittel: Wonder
Genre: Drama/Familiefilm
Skuespillere: Jacob TremblayOwen WilsonJulia RobertsIzabela VidovicMandy PatinkinDaveed Diggs
Regi: Steven Chbosky
Manus: Steven ChboskySteve ConradJack Thorn
Distribusjon: Nordisk Film Distribusjon AS
Produksjonsår: 2017
Lengde: 1 t 53 min.
Aldersgrense: Tillatt for alle

 

 


Kompetansemål


Sammendrag

Da August Pullman (spilt av Jacob Tremblay) ble født, ble det stille på fødestuen. Den lille gutten ble født med et syndrom som førte til at ansikt og kranium var deformert, og han måtte gjennomgå 27 operasjoner. Noen av disse gjorde at han kunne se, andre at han kunne høre, men ingen kunne gjøre at han fikk et helt vanlig ansikt.

Når filmen begynner, er Auggie blitt 10 år. Etter å ha gått på skole hjemme og blitt undervist av sin mor Isabel (Julia Roberts), er det på tide for ham å møte verden. Det er naturlig nok med stor spenning hele familien går til skolen denne første dagen. Hvordan vil verden møte et ansikt som Auggies? Greier de å se at han er en vanlig gutt som er ganske smart, som liker Minecraft og Star Wars, som har god humor og behov for venner? Og hva med mennesker i Auggies liv, hans mor, faren Nate (Owen Wilson), søsteren Via (Izabela Vidovic) og kretsen rundt familien, hvordan påvirkes de av å ha en Auggie i livet?

Filmen er en adapsjon av boken med samme navn av R.J.Palacio, og tar for seg tema som mobbing, annerledeshet og forhåndsdømming, men i like stor grad vennlighet, empati og tilgivelse.

 

Bakgrunn

Forfatteren R.J. Palacio forteller at hun en gang møtte en jente med alvorlig ansiktsdeformasjon sammen med sine to barn, og hennes barn reagerte. Dette inspirerte henne til å tenke gjennom hvordan det må være å møte en verden som ikke vet hvordan den skal møte deg. En verden som stirrer på deg og peker, en verden der du føler deg fullstendig ordinær på innsiden, men ingen andre ser slik på deg. Slik fikk hun ideen til boken om familien Pullman.

Boken har inkludert flere personers perspektiv enn det filmen gjør. Filmen har mer fokus på foreldrene enn de får i boken, der man først og fremst møter de voksne gjennom barnas filter. Mirakel har fått god mottakelse, også blant organisasjoner som jobber med mennesker med kraniofaciale tilstander. Samtidig har enkelte reagert på hvor idyllisk livet blir fremstilt i en rik forstad med to barn på privatskole betalt av én lønning, blant annet med tanke på de vanvittige kostnadene 27 operasjoner innebærer i USA.

Filmen egner seg for en stor målgruppe, alt i fra barn fra barneskolealder til  ungdommer og  voksne. Derfor har vi laget litt flere samtalespørsmål enn vanlig gjør, slik at de kan tilpasses målgruppen.

 

Samtalespørsmål

 1. Hva gjorde mest inntrykk på deg i filmen, og hvorfor? Var det en spesiell scene du ble berørt av?
 2. Kjente du deg igjen i noen av karakterene? I tilfelle, hvem og hvorfor?
 3. Handlingen er lagt til et flott område i New York, med rene gater, varme farger og mange rike mennesker. Hva tenker du om hvordan filmen er laget? Oppleves historien troverdig?
 4. Hvordan synes du det fungerte å vise historien fra ulike karakterers perspektiv? Hvorfor tror du vi ikke fikk se Julians versjon?
 5. Auggie sier at det er vanskeligere å møte barn enn voksne, fordi barn ikke greier å skjule hva de egentlig tenker. Hvorfor tror du barna tillot seg å le, å la ham sitte alene og baksnakke ham?
 6. Hvorfor er det så viktig for Auggie å være normal? Hva sier Via til ham om å være normal i en normal verden?
 7. Offer er et tema som går igjen i filmen. Auggies mor ofrer karrieren, søsteren Via ofrer en plass som et likestilt søsken, Jack og flere andre fra klassen ofrer popularitet for å stille opp for en venn. Hvilke konsekvenser får disse valgene for hver enkelt sitt liv?
 8. Hvordan bruker Auggie hjelmen sin? Er det flere karakterer i filmen som tar av seg ”hjelmen”? Har vi ”hjelmer” vi gjemmer oss bak?
 9. Har du et forslag til slagord som kan hjelpe din klasse eller gruppe til å være vennlige med alle?
 10. Hva forteller filmen oss om kjennetegnene på en god venn? Sier Bibelen noe om gode venner?
 11. Hvordan kan filmen hjelpe oss til å forstå Bibelens budskap om å elske vår neste som oss selv? Se gjerne også Luk 6,36.
 12. Kan du huske en gang du dømte ved første øyekast? Har du selv blitt forhåndsdømt? Hvordan ser Gud på oss? Se gjerne 1 Sam 16,7.
 13. I filmen får vi et lite tilbakeblikk på dramaet som omkranset Auggies fødsel. I boken er denne panikken mer fyldig beskrevet. Der sier en sykepleier til Isabel, Auggies mor: ”Alt som er født av Gud, seirer over verden.” Det er hentet fra 1 Joh 5,4. Hva tenker du om Guds plan for Auggie, og for andre som opplever å streve med annerledeshet og utenforskap?

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email