Kompetansemål:

Om filmen

Denne nye musikalversjonen av Roald Dahls berømte bok bygger på teaterforestillingen, som igjen bygger på den storartede filmatiseringen fra 1996. Hovedtrekkene kjenner vi igjen: Matilda er den sprudlende, fantasifulle, ufattelig vise og smarte boknerden som ikke tar fem øre for å sette de voksne på plass når de er urettferdige.

Det går fra vondt til verre for Matilda når hun slipper unna sine egoistiske foreldre, men ender på skolen med grusomme rektor miss Trunchbull. «Barn er mark», er lunefulle Trunchbulls slagord, og rektoren nøler ikke med å sette små mark kraftig på plass for hver minste forseelse. Hennes pedagogikk består i ren skremsel, frykt og avstraffing.

Men Roald Dahl vurderte barn høyt, og det speiles i filmen. «Alle har makt til å forandre verden», sier den ene sangen. Og gjett om barna, med Matilda i spissen, får fikset opp! Her er også filmens hovedtema: hvert eneste barn er spesielt, verdifullt og kompetent. Åpningsscenen er en særlig nydelig beskrivelse av hvilket mirakel hvert eneste menneske er, og åpner for samtaler om hvor menneskets verdi kommer fra. Hvis vi bare er et resultat av naturlige prosesser, er det heller ikke et mirakel mer enn alt annet liv som skapes kontinuerlig. Men Skaperen har hatt hvert barn i tankene fra før de var født (Sal 139, 13-16).

SPØRSMÅL TIL SAMTALE

  1. Hvordan likte du filmen? Hva vil du gi tommel opp, og hvorfor?
  2. Hva tenker du om Matilda? Hva gjorde hun mot faren?
  3. La du merke til hva som stod på skoleskiltet? «None of you are special», ingen av dere er spesielle. Er du enig? Hvorfor eller hvorfor ikke?
  4. «Hvert lite liv er helt utenkelig usannsynlig. Det at du eksisterer har uendelig høy odds. Hvert liv er et mirakel», synges det i den første sangen. Hvorfor er alle like verdifulle?
  5. «Du skrev en ny slutt på historien for meg», synges det i den siste sangen i filmen. Kjenner du en annen historie som fikk en «ny slutt»? Les gjerne 2 Kor 5,17.

Strømmes på: Netflix

Med: Alisha Weir, Emma Thomson, Lashana Lynch, Stephen Graham

Sjanger: Musikal, familiefilm

Aldersgrense: 7 år

År: 2022

Print Friendly, PDF & Email