Aktualiseringer fra bl.a. Pirates of The Caribbean: At World’s End knyttet til korsfestelsen, offeret og seieren.

Tia Dalma i Pirates of the Caribbean: At World’s End (2007)

Det følger en pris 
for det vi ønsker oss mest, 
som må betales til slutt.
(For what we want most,
there is a cost [that] must be paid in the end.)

Kategori: Sitat fra film
Produksjonsselskap: Walt Disney, aldersgrense 11 år.

Bakgrunn
Pirates of the Caribbean: At World’s End er den tredje filmen i serien om de karibiske piratene. Disse filmene har et stort internasjonalt publikum, særlig på grunn av skuespillerne Johnny Depp – som Kaptein Jack Sparrow, Orlando Bloom – som Will Turner, og Keira Knightly – som Elizabeth Swan.

Dette sitatet kommer imidlertid fra rollefiguren Tia Dalma (Naomie Harris). Hun ble presentert på slutten av den andre filmen, Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest, der hun viste overnaturlige evner som det å kunne spå fremtiden og å oppdage piratspøkelser. I At World’s End har Tia en av hovedrollene.

Sitatet
Dette sitatet kommer i det Tia blir med Will og Elizabeth på et oppdrag for å redde Jack Sparrow fra Davey Jones’ Locker – det siste hvilested for de som døde på havet.

Forslag til bruk
Tema: Å betale prisen
Sitatet kan brukes i forbindelse med formidling av prisen for vår frelse: Jesu død på korset. Menneskenes opprør mot Gud gjorde fellesskapet mellom Skaperen og skapningen umulig, og en gjenopprettelse måtte skje. Det stod ikke i menneskenes makt å gjøre dette selv, men Guds nåde viser seg å være større enn menneskenes evner. Gud ofrer sin egen sønn for at han skal betale prisen for vår frelse og forsone menneskene med Gud.

Aktuelle bibelvers:
Joh 3, 16-18
Rom 3, 21-26


Terry’s Song av Bruce Springsteen (2007)
Love is a power greater than death

Kategori: Sangtekst
Produksjonsselskap: Columbia Records

Bakgrunn
Den amerikanske rockemusikeren/låtskriveren Bruce Springsteen oppnådde stjernestatus allerede på 1970-tallet. ”Jeg har sett fremtiden for Rock’n Roll, og dets navn er Bruce Springsteen”, uttalte Jon Landau (da journalist i musikkbladet Rolling Stones, senere Springsteens manager) i en konsertanmeldelse fra den tiden. Dette sitatet er blitt ett av de mest kjente i musikkjournalistikken gjennom hele populærmusikkens historie.

Springsteens store gjennombrudd i USA kom med det klassiske rockealbumet Born To Run (1975), mens populariteten vokste mer i Europa etter albumet Born In The USA (1984). Gjennom hele sin karriere har Springsteen vekslet mellom sterke rockealbum, akkompagnert av sitt eget ”E Street Band”, og mer reflekterende, folkeinspirerte akustiske album. Springsteens tekster har alltid vist en evne til å reflektere middelklassen/arbeiderklassen i det amerikanske samfunnet, og han har over tid blitt et symbol på progressiv politikk.

Sitatet
Dette sitatet er hentet fra sangen Terry’s Song, som er et skjult ekstraspor på albumet Magic (2007). Albumet er hans første sammen med ”E Street Band” etter albumet Devil’s And Dust (2002). Sangen er skrevet som en hyllest til Springsteens avdøde venn og samarbeidspartner Terry Magovern, og ble spilt i Terrys begravelse.

Hele teksten til Terry’s Song finner du her.

Forslag til bruk
Tema: Jesu kjærlighet seiet over døden
Sitatet kan brukes i forbindelse med formidlingen av Jesu seier over døden. Bruce Springsteen sier at kjærlighetens makt er sterkere enn døden. Jesu kjærlighet til oss seiret over dødens krefter en gang for alle, slik at vi i troen på Ham har evig liv. Ingen kjærlighet kan måle seg med den; Jesu kjærlighet er i sannhet sterkere enn døden.

Aktuelle bibelvers:
Joh 3, 16-17
1. Kor 13, 1-13
1. Joh 3, 11-20
1. Joh 4, 7-21Ringenes Herre: Ringens Brorskap (2001)
Gandalf ofrer sitt liv for Frodo og vennene hans

Kategori: Filmklipp
Produksjonsselskap: New Line Cinema, aldersgrense 11 år

Bakgrunn
Ringenes Herre foregår i Midgard, der menneskene deler verden med udødelige alver, mektige trollmenn, flittige dverger og små hobbiter. Frodo er en hobbit som bor i fred og ro i idylliske Hobsyssel. Frodos onkel, Bilbo, fant i sin tid en magisk ring. Etter hvert blir det klart at denne ringen har en enorm makt. Dersom den faller i hendene på onde vesener (og den onde herskeren Sauron), vil dette få katastrofale konsekvenser for Midgard. Den eneste løsningen er å ødelegge ringen, og Frodo får det krevende oppdraget.

Filmklippet
Start: 2:02:04 (Frodo og vennene løper over broa)
Stopp: 2:04:17 (Aragorn løper opp trappen)
Lengde: 2 minutter og 13 sekunder

Frodo og hans følge skal sørge for at ringen ikke havner i de ondes hender. Den som har ringen, kan nemlig kontrollere verden. Frodo har tatt på seg ansvaret å bringe ringen tilbake dit hvor den ble laget. Det er nemlig kun der at den kan ødelegges for alltid. Vi møter vennene når alt ser mørkt ut. I klippet ser vi at Frodo og vennene hans flykter fra et monster (Balrog-uhyret). Monsteret er nære ved å drepe alle sammen før trollmannen Gandalf begynner å sloss med det. Klippet ender med at Gandalf ofrer seg for vennene slik at de kan fortsette på ferden.

Forslag til bruk
Tema: ”Ingen har større kjærlighet enn den som gir sitt liv for sine venner. ” (Joh 15,13)
Klippet kan brukes i forbindelse med formidlingen av Jesu offerdød.

Gandalf ofret seg for vennene sine. Han gikk i døden da han bekjempet Balrog-uhyret, og dermed kunne Frodo og vennene fortsette ferden. Gandalfs offer kan brukes for å peke mot Jesus som ofret seg for alle mennesker. På korset ble Jesus forlatt, hele verdens synd ble lagt på hans skuldre. Ved å dø og stå opp igjen viser Jesus at han er herre over døden og at han har makt over synden. Gandalf ofrer seg for vennene sine slik at de kan fortsette ferden mot målet sitt. Jesus ofret seg for menneskene slik at vi i det hele tatt har muligheten til å nå målet vårt – evig liv. Og veien dit, tilbake til Gud, går gjennom å tro på Jesus og å følge ham.

Aktuelle bibelvers:
Joh 3, 16-17
Rom 5, 8


Queen Gorgo i 300 (2007)
Frihet er ikke gratis. Den oppnås kun til den høyeste pris, prisen av blod
(Freedom isn’t free at all. It comes with the highest of costs, the cost of blood)


Kategori: Sitat fra film

Publiseringsselskap: Warner Bros, aldersgrense 15 år

Bakgrunn
I filmen 300 står kampen om Thermopylene i fokus. (For informasjon om dette slaget, ser her.) Filmen handler om en liten gresk styrke, ledet av Kong Leonidas (Gerard Butler), hvor den viktigste delen av hæren bestod av kun 300 krigere fra Sparta. Mot alle odds stod de lenge imot en mye større hær som var under kommando av under Kong Xerxes av Persia. Spartanerne ble overvunnet kun fordi en forræder viste Perserne et hemmelig pass, noe som gjorde det mulig for dem å omringe den lille greske hæren.

Sitatet
Dronning Gorgo (Lena Headey) er Kong Leonidas’ kone. Dette sitatet kommer i det dronningen taler til det Spartanske rådet, der hun oppfordrer dem til å gå mot Perserne. Blodet hun refererer til er det som ble utøst av de 300 mennene som døde under mannens kommando.

Forslag til bruk
Tema: Jesu offerdød var prisen for vår frihet
Sitatet kan brukes i forbindelse med formidlingen av hva det kostet Jesus å skaffe oss mennesker frihet og tilgivelse fra synd. Menneskenes opprør mot Gud kunne ikke tilgis uten at de gjorde opp for seg, men det kunne ikke menneskene makte. Den eneste løsningen var at Gud selv betalte prisen, ved å ofre sin egen Sønn for menneskenes skyld. Bare slik kunne menneskene motta Guds tilgivelse, settes i frihet og forsones med Han som skapte oss til å leve i fellesskap med seg.

Aktuelle bibelvers:
Apg 13, 38-39
Rom 3, 21-26
Hebr 9, 27-28
Hebr 10, 12


Fantastic 4: Rise of the Silver Surfer (2007)
The Silver Surfer ofrer livet sitt for å redde verden

Kategori: Filmklipp
Produksjonsselskap: 20th Century Fox, aldersgrense 7 år

Bakgrunn
Fantastic 4: Rise of the Silver Surfer er den andre filmen i serien om ”De Fantastiske 4”, som er filmatisering av en tegneserie fra Marvel Comics. Handlingen er knyttet til fire astronauter som utvikler superkrefter etter å ha vært utsatt for radioaktiv stråling mens de var på oppdrag i verdensrommet.

De fire astronautene er Reed Richards (Ioan Gruffudd), alias Mr. Fantastic – en figur som har evnen til å forlenge kroppen (som gummi); Sue Storm (Jessica Alba), alias Den usynlige kvinnen – en figur som kan gjøre seg selv usynlig og skape kraftfelt rundt seg; Ben Grimm (Michael Chiklis), alias Tingen – et steinlignende vesen med superkrefter og ugjennomtrengelig hud; og Johnny Storm (Chris Evans) – Sues yngre bror – alias Fakkelen – en figur med evnen til å la kroppen omsvøpes av ild og til å fly.

Historien til The Fantastic 4 – både i filmene og i den originale tegneserien – er særegen i superheltenes verden. Alle vet om deres virkelige identitet, og nettopp bakgrunnen deres har gjort dem til superstjerner.

Rise of the Silver Surfer møter de fire superheltene den sølvskimrende surferen (Laurence Fishburne). Han er budbringer for Galactus: Verdens Ødelegger, og kommer til jorden for å forberede menneskeheten på at den skal utslettes.

Filmklippet
Filmklippet er hentet fra filmens klimaks og viser at The Silver Surfer velger å gå imot Galactus for å redde verden, i stedet for å bidra til å ødelegge den.

Start tid: 1.17.08 (i kap 24 på DVD)
Slutt tid: 1.19.01
Klipplengde: 1 minutt og 53 sekund

Klippet starter med at the Silver Surfer flyr av gårde på brettet sitt og er i kamp. Den første replikken er Johnny som sier: ”Thought you could use a hand” (”Tenkte du kunne trenge en hjelpende hånd”). Den siste replikken er Surferen som sier: ”I will no longer serve. This is the end for us both” (Jeg vil ikke lenger tjene deg. Dette er slutten for oss begge”). Stopp filmen etter at Galactus imploderer og en sjokkbølge svøper gjennom verdensrommet.

Forslag til bruk
Tema: Å ofre seg selv for å redde verden
Klippet kan brukes i forbindelse med formidlingen av Jesu offer på korset.
Du bør kanskje poengtere at The Silver Surfer inntar en posisjon som ”korsfestet” i det han overvinner Galactus. Det virker som han aksepterer sin egen død, men du bør være klar over at filmen har en slutt som åpner for han faktisk ikke dør.

Andre detaljer fra filmklippet som kan brukes som tilknytningspunkt til formidlingen av korsfestelsen er: Fakkelen hjelper Surferen på veien for å møte Galactus (jmf. Simon fra Kyréne som bærer Jesu kors: Matt 27,32, Mark 15,21, Luk 23,26); den synlige kosmiske reaksjonen på Galactus død (jmf. de kosmiske kreftene som blir referert til i forbindelse med Jesu død; Matt 27,51, Luk 23,44-45).

Det er selvsagt viktig å merke seg at mens The Silver Surfer tidligere tjente de kreftene han til slutt går imot, var Jesus hele tiden trofast og lydig overfor Gud og stod imot synd og fristelser. Bare slik kunne hans død være en stedfortredende død.

Aktuelle bibelvers:
Matt 27, 32-56
Mark 15, 21-41
Luk 23, 26-49
Joh 19, 17-37


Harry Potter og dødstalismanene (2007)
(Harry Potter and the Deathly Hallows)
Du er dødens sanne overmann, for dødens overmann vil aldri forsøke å unnslippe den.
(You are the true master of death, because the true master does not seek to run away from Death.

Kategori: Sitat fra film
Publiseringsselskap: Bloomsbury

Bakgrunn
Harry Potter og Dødstalismanene er den syvende og siste boken i serien om Harry Potter og vennene hans. Bokserien er en av verdens mest populære når det gjelder ungdomslitteratur, og er skrevet av den britiske forfatteren J. K. Rowling.

Harry er en ung gutt som går på trolldomsskole. Gang på gang gjennom historien viser det seg at hans skjebne er uløselig knyttet sammen med Voldemorts skjebne, den mektigste onde trollmann som noen gang har levd. I de tidligere bøkene har Harry overlevd flere møter med Voldemort, noe som har gitt han høy status innenfor trolldomskretsene som symbolet og håpet på at Voldemorts onde fremtog kan stoppes.

Sitatet
Sitatet er hentet fra side 650 i boken.
NB! AVSLØRER HANDLINGEN
Sitatet kommer fra Humlesnurr, den avdøde rektoren ved Galtvort Skole for Hekseri og Trolldom – og Harrys mentor.

Harry hadde oppdaget at for å overvinne Voldemort og sørge for hans død, måtte han selv også dø. Dermed ofret han sitt liv og lot Voldemort drepe han. I denne scenen befinner Harry seg i en slags mellomtilstand mellom liv og død, hvor han snakker med Humlesnurr. Humlesnurr forteller at han (Harry) egentlig ikke er død, men snart vil komme tilbake til livet for å fullføre oppgaven med å gjøre ende på Voldemort.

Deler av denne boken har handlet om letingen etter dødstalismanene; tre gjenstander som til sammen gir eieren herredømmet over døden. Harry har funnet to av talismanene, men Voldemort har den tredje, som er den mektigste tryllestaven gjennom historien. Humlesnurr forteller Harry om hvordan han, som ung trollmann, lette etter disse talismanene, men til feil tid og av gale hensikter. Men nå tror han at Harrys uegoistiske natur og villighet til å møte døden for at det gode skal seire, har vist at han er en verdig innehaver av talismanene.

Forslag til bruk
Tema: Dødens uunngåelighet – og Jesu seier over døden
Sitatet kan benyttes som introduksjon til å snakke om døden og om Jesus som seierherre. Døden er uunngåelig for alle mennesker, men kristne tror at vi ikke trenger å frykte døden fordi vi tror på Han som er Herre over døden – Jesus Kristus som overvant døden på korset og stod opp igjen.

Aktuelle bibelvers:
Rom 6, 23
1.Kor 15, 22 og 35-38


 

Harry Potter og dødstalismanene (2007)
(Harry Potter and the Deathly Hallows)
“Er det kjærligheten nå igjen?” sa Voldemort med en hånlig geip.
”Humlesnurrs yndlingsløsning på alt, kjærlighet,
som han påstod overvant døden”
(”Is it love again?” said Voldemort, his snake’s face jeering.
”Dumbledore’s favourite solution, love, which he claimed conquered death”)

Kategori: Sitat fra film
Publiseringsselskap: Bloomsbury

Bakgrunn
Harry Potter og Dødstalismanene er den syvende og siste boken i serien om Harry Potter og vennene hans. Bokserien er en av verdens mest populære når det gjelder ungdomslitteratur, og er skrevet av den britiske forfatteren J. K. Rowling.

Harry er en ung gutt som går på trolldomsskole. Gang på gang gjennom historien viser det seg at hans skjebne er uløselig knyttet sammen med Voldemorts skjebne, den mektigste onde trollmann som noen gang har levd. I de tidligere bøkene har Harry overlevd flere møter med Voldemort, noe som har gitt han høy status innenfor trolldomskretsene som symbolet og håpet på at Voldemorts onde fremtog kan stoppes.

Sitatet
Dette sitatet kommer etter at Harry har gitt livet sitt til Voldemort i troen på at det er nødvendig at han dør for å kunne overvinne Voldemort. Voldemort selv har handlet som en kunne forvente, han har drept Harry uten at Harry prøvde å forsvare seg selv. Et øyeblikk etter befinner Harry seg i en slags mellomtilstand, hvor han møter og samtaler med den avdøde rektoren Humlesnurr. I løpet av samtalen kommer Humlesnurr med en interessant kunngjøring; at Harry egentlig ikke er død. Han er nemlig beskyttet både av magien som binder Harry til Voldemort og av det faktum at han valgte å ikke forsvare seg. Dermed har Voldemort faktisk gjort det mulig for Harry å kunne fullføre oppdraget sitt og drepe Voldemort.

Sitatet er hentet fra side 665-666 i boken, i en av de avsluttende scenene mellom Harry og Voldemort. Harry har nettopp gjort Voldemort oppmerksom på at han vet noe viktig som hans onde motstander ikke vet.
En lengre versjon av sitatet er som følger:

“Er det kjærligheten nå igjen?” sa Voldemort med en hånlig geip.
”Humlesnurrs yndlings løsning på alt, kjærlighet, som han påstod overvant døden,
bare at kjærlighet ikke forhindret at han falt ned fra tårnet
og slo seg i stykker som en gammel voksfigur!
Kjærlighet, som ikke hindret meg i å tråkke på den grumsemoren din
som en annen kakerlakk, Potter – og ingen elsker deg visst høyt nok til
å komme løpende og ta imot forbannelsen min nå.
Så hva skal hindre at du dør når jeg slår til denne gangen?”

Forslag til bruk
Tema: Kjærligheten som overvinner døden
Sitatet kan brukes i forbindelse med formidlingen av at det var på grunn av kjærligheten til oss at Jesus ofret seg, betalte prisen for våre synder og overvant døden, slik at vi ved troen på Ham har evig liv. Kjærligheten var årsaken til at Jesu ofret livet sitt, og kjærligheten var årsaken til at han overvant synden og døden.

Aktuelle bibelvers:
Joh 3, 16-18
1 Kor 15, 12-58


Stranger Than Fiction (2006)
Dersom en mann vet at han skal dø og han dør likevel, av fri vilje, vel vitende om at han kunne unngått det, er ikke det en person man ville ønske å holde i live?
(If the man does know he’s about to die and dies anyway, dies willingly knowing he could stop it, isn’t that the type of man you want to keep alive?)
Professor Hilbert forteller Harold at han må dø på slutten av romanen.
Bare da kan romanen bli god.Det er hennes mesterverk…og uten at du dør gir det ingen mening
(It’s her masterpiece…and it’s absolutely no use unless you die)

Kategori: Klipp og sitater fra film
Produksjonsselskap: Sony Pictures, aldersgrense 11 år

Bakgrunn
Stranger Than Fiction handler om den ensomme skattefunksjonæren Harold Crick (Will Ferrell) som tror at han holder på å bli mentalt forstyrret når han begynner å høre en stemme som dikterer livet hans. Han får hjelp fra professor Jules Hilbert (Dustin Hoffman), og sammen oppdager de at Harold er hovedfiguren i en roman som blir skrevet av Karen Eiffel (Emma Thompson), en forfatter som er kjent for å skrive tragedier som alltid avsluttes med at hovedpersonen dør. Samtidig som Harold utvikler et usannsynlig vennskap med en klient han gjør skatteberegninger for (Maggie Gyllenhaal), må han lete seg frem til Karen Eiffel for å forsøke å stoppe romanen før hun dreper ham.

Sitatene og filmklippet
NB! AVSLØRER HANDLING
Sitatene kommer mot slutten av filmen. Ovenfor står sitatene oppført i rekkefølgen de kommer i.

Sitat 1: Karen går for å besøke professor Hilbert og viser ham den redigerte slutten av boken. Hans kommentar er at denne slutten ikke er i nærheten av å være like god som den opprinnelige og spør hvorfor hun har gjort endringen. Karens svar er: “Boken handler om en mann som ikke vet at han skal dø, og så dør han. Men dersom en mann vet at han skal dø og han dør likevel,
av fri vilje, vel vitende om at han kunne unngått det, er ikke det en person man ville ønske å holde i live?”

Filmklipp + sitat 2: Harold har funnet Karen, men hun har allerede fullført slutten av boken (det synes å bare være det hun har skrevet ned som påvirker Harolds liv). Hun har gitt Harold boken slik at han kan lese den, men han klarer ikke å konsentrere seg og har gitt den videre til professor Hilbert, med spørsmål om han kan lese den og fortelle ham hva han må gjøre. Professor Hilbert forteller Harold at han må dø. Hvorfor? “Det er hennes mesterverk…og uten at du dør gir det ingen mening.”

Filmklipp:
Start: 1.21.27 (begynnelsen av kap 22) – ”Professor Hilbert?” (Harold)
Slutt: 1.23.09 – ”…it wouldn’t matter” ELLER 1.24.32 ”…but he story lives on forever”
Klipplengde: 1 min 42 sek ELLER 3 min 5 sek.
Dersom du har tid til det, anbefaler vi å vise det lengste klippet.

Forslag til bruk
Tema: Nødvendigheten av Jesu død og respekten for Han som var villig til å gi sitt liv for oss.

Sitat 1: kan brukes i sammenheng med formidling av nåden, kjærligheten og ydmykheten Jesus viste ved å frivillig gi sitt liv for menneskene. Karen sier at en mann som kan gjøre noe slikt, er en mann en ville ønske å holde i live.

Bibelen avslører den gode nyheten om at Jesus; etter å ha dødd på korset, stod opp igjen etter tre dager. Han steg opp til himmelen, og her mottok han den rette anerkjennelsen av Faderen for det offer han gjorde.

Aktuelle bibelvers:
Joh 15, 13
Rom 5, 6-7
Åp 5, 12

Sitat 2 + filmklipp: kan brukes til å aktualisere både nødvendigheten av Jesu død, men også den smerten han må ha følt ved at han visste at han måtte dø.

Karen Eiffels mesterverk, som er helt meningsløst uten at Harold dør, kan brukes som illustrasjon på Guds evige mesterverk. Mens Karens roman kanskje ble mer poetisk eller vakker ved at Harold døde, hadde Gud i sin hellighet behov for noen som kunne gjøre det perfekte offer slik at menneskeheten som Gud hadde skapt, kunne bli reddet. Hva er større enn at Gud gav seg selv som dette offeret?

Aktuelle bibelvers:
Matt 26, 36-42
Hebr 5, 7-9
Hebr 9, 16-28
1. Pet 3, 18


Legenden om Narnia: Løven, heksa og klesskapet (2005)
Den Hvite Heksa ankommer Aslans leir for å kreve forræderen Edmund utlevert
(The White Witch enters Aslan’s camp to claim Edmund the Traitor)
Aslan drepes av Den Hvite Heksa. Han dør i forræderen Edmunds sted
Den Hvite Heksa: Du gir meg livet ditt uten at det redder noen.
Så mye for kjærligheten.
(You are giving me your life and saving no one. So much for love.)


Kategori: Klipp og sitat fra film

Produksjonsselskap: Walt Disney, aldersgrense 11 år

Bakgrunn
Løven, Heksa og Klesskapet er den første filmen i Disneys serie Legenden om Narnia, basert på de velkjente bøkene skrevet av C. S. Lewis. Den er en troverdig filmatisering av boken med samme navn, og verken overdriver eller undergraver de kristne allegoriske elementene i boken.

Fortellingen dreier seg om fire søsken, to gutter og to jenter, som har evakuert til den engelske landsbygden under 2. verdenskrig. De bor hos professor Kirk på en gammel herregård. Her oppdager Lucy (Georgie Henley), den yngste av søsknene, et klesskap som fungerer som en port inn i et forhekset land hvor det bor eventyrfigurer. Etter en tid befinner alle søsknene seg i Narnia og oppdager at de er hovedpersonene i en profeti i dette landet. Det har blitt fortalt at to ”sønner av Adam” og ”to døtre av Eva” en dag vil bryte Den Hvite Heksas (Tilda Swinton) magiske kraft over Narnia. Filmen ender med at søsknene lykkes med dette, men ikke uten løven Aslans (stemme av Liam Neeson) lederskap, rettledning og offer.

På sitt første besøk i Narnia møter Edmund (Skander Keynes) Den Hvite Heksa og går med å overlevere søsknene sine til henne. Når alle barna er i Narnia, sniker Edmund seg bort fra de andre og drar til Heksas’ slott, hvor han får en helt annen mottakelse enn den gjestfriheten han hadde forventet. Heksa har fått Edmund til å svike søsknene sine, og nå vil hun ta dem til fange slik at de ikke kan bryte hennes herredømme over Narnia. Reglene i Narnia sier nemlig at alle forrædere tilhører Heksa, og Edmund er en forræder.

Det hele ender med at Aslans hær redder de fire barna. Da krever Den Hvite Heksa at Aslan skal dø, og Aslan ofrer da livet sitt i Edmunds sted. Nå tror Heksa at hun endelig har overvunnet Aslan, men han returnerer til livet og slutter seg til Peters (William Moseley), den eldste brorens, hær for så å overvinne Heksa i den endelige kampen.

Filmklippene og sitatet
Klipp 1: Klippet kommer etter at Aslans hær har fått Edmund fri fra Den Hvite Heksa
Start: 1.28.08 (begynnelsen av kap16 på DVD)
Stopp: 1.31.28
Klipplengde: 3 min, 20 sek

Klippet starter med at dvergen Ginarrbrik annonserer Den Hvite Heksa som ”Jadis, Dronning av Narnia”, og Heksa ankommer Aslans leir. Det slutter med at Aslan returnerer til teltet sitt etter at han har brølt mot Heksa som spurte: ”Hvordan vet jeg at du vil holde løftet ditt?”

I klippet hevder Heksa sin rett til å henrette forrædere. Hun truer med at dersom Den Dype Magien ikke tilfredsstilles, vil hele Narnia falle i grus. Hun blir med Aslan inn i teltet for å diskutere saken og går med å sette forræderen Edmund fri. På dette tidspunktet vet vi ikke hvorfor, med til slutt blir det åpenbart at Aslan har tilbudt seg selv som offer i stedet for Edmund.

Klipp 2: Dette klippet viser Aslan som gjennomfører sitt løfte til Heksa.
Start: 1.33.44 (begynnelsen av kap17 på DVD)
Stopp: 1.38.39
Klipplengde: 4 min, 55 sek

Klippet starter med Susan (Anna Popplewell) og Lucy som ser Aslan ankomme Heksas leir om natten. Første replikk er Heksa som sier ”Den store katten er død! General, gjør klar troppene dine til kamp. Uansett hvor kort den vil bli”. Klippet viser mishandlingen Aslan utsettes for av Heksa og hennes undersåtter, og Heksa som latterliggjør han før henrettelsen.

Sitatet kommer i det Aslan ofrer sitt liv i forræderen Edmunds sted. Heksa har drept Aslan og hun tror at hun endelig har overvunnet han. Men Aslan returnerer til livet og hjelper Peters hær til å vinne krigen mot Heksa.
En lenger versjon av sitatet er som følger:


Vet du Aslan, jeg er skuffet over deg.
Trodde du virkelig at du med dette kunne redde en menneskelig forræder?
Du gir meg livet ditt uten at det redder noen. Så mye for kjærligheten.
[til hærfølget] I kveld vil Den Dype Magien bli tilfredsstilt.
Men i morgen vil vi overvinne Narnia for alltid!
[til Aslan] Med viten om dette kan du fortvile og dø!

Forslag til bruk
Tema: Jesu døde i vårt sted
Filmklippene og sitatet kan benyttes i forbindelse med formidling av Jesu død på korset og den ufattelige nåden det er at Jesus gav sitt liv i vårt sted. Det ene klippet kan synliggjøre mishandlingen og latterliggjøringen Jesus ble utsatt for før korsfestelsen. Klippene kan også symbolisere hvor uendelig tragisk Jesu død må ha virket i første omgang; at den forventede seierherren dør som et frivillig offer for forrædere. Men klippet viser også den dype betydningen av Jesu død, nemlig at ved å gi livet sitt for menneskene, gir han oss evig liv – ved troen på seg.

Aktuelle bibelvers:
Joh 3, 16
Rom 3, 21-26
Rom 4, 24-25
Rom 5, 18-21


Legenden om Narnia: Løven, heksa og klesskapet (2005)
Aslan returnerer til livet etter å ha blitt drept av Den Hvite Heksa
Dersom heksa visste denne sanne betydningen av offer,
ville hun kanskje tolket Den dype Magien annerledes.
For når et villig offer som står uten forræderi drepes i forræderens sted,
vil steinbordet knuses og selv døden vil bli snudd om.
(If the Witch knew the true meaning of sacrifice, she might have interpreted the Deep Magic differently. That when a willing victim who has committed no treachery is killes in a traitor’s stead, the stone table will crack and even death itself will turn backwards.)

Kategori: Klipp og sitat fra film
Produksjonsselskap: Walt Disney, aldersgrense 11 år

Bakgrunn
Løven, Heksa og Klesskapet er den første filmen i Disneys serie Legenden om Narnia, basert på de velkjente bøkene skrevet av C. S. Lewis. Den er en troverdig filmatisering av boken med samme navn, og verken overdriver eller undergraver de kristne allegoriske elementene i boken.

Fortellingen dreier seg om fire søsken, to gutter og to jenter, som har evakuert til den engelske landsbygden under 2. verdenskrig. De bor hos professor Kirk på en gammel herregård. Her oppdager Lucy (Georgie Henley), den yngste av søsknene, et klesskap som fungerer som en port inn i et forhekset land hvor det bor eventyrfigurer. Etter en tid befinner alle søsknene seg i Narnia og oppdager at de er hovedpersonene i en profeti i dette landet. Det har blitt fortalt at to ”sønner av Adam” og ”to døtre av Eva” en dag vil bryte Den Hvite Heksas (Tilda Swinton) magiske kraft over Narnia. Filmen ender med at søsknene lykkes med dette, men ikke uten løven Aslans (stemme av Liam Neeson) lederskap, rettledning og offer.

På sitt første besøk i Narnia møter Edmund (Skander Keynes) Den Hvite Heksa og går med å overlevere søsknene sine til henne. Når alle barna er i Narnia, sniker Edmund seg bort fra de andre og drar til Heksas’ slott, hvor han får en helt annen mottakelse enn den gjestfriheten han hadde forventet. Heksa har fått Edmund til å svike søsknene sine, og nå vil hun ta dem til fange slik at de ikke kan bryte hennes herredømme over Narnia. Reglene i Narnia sier nemlig at alle forrædere tilhører Heksa, og Edmund er en forræder.

Det hele ender med at Aslans hær redder de fire barna. Da krever Den Hvite Heksa at Aslan skal dø, og Aslan ofrer da livet sitt i Edmunds sted. Nå tror Heksa at hun endelig har overvunnet Aslan, men han returnerer til livet og slutter seg til Peters (William Moseley), den eldste brorens, hær for så å overvinne Heksa i den endelige kampen.

Klippet og sitatet
Når Heksa hevder retten til å holde forræderen Edmund hos seg (hun har rett på alle forrædere i Narnia), tilbyr Aslan å ofre sitt eget liv i Edmunds sted, et tilbud Heksa aksepterer. Dette klippet kommer etter at Aslan er henrettet, mens Susan og Lucy så det hele fra sitt gjemmested.
Start: 1.48.06 (begynnelsen av kap20 på DVD)
Stopp: 1.50.01
Klipplengde: 1 min, 55 sek

Klippet starter med at Susan og Lucy våker over Aslans døde kropp. Den første replikken er Susan som sier: “We should go”. Det slutter med Aslan som sier: ”…and even death itself will turn backwards”.
I klippet ser vi Susan og Lucy som forlater stedet hvor Aslan ble drept, men de snur seg når de brått hører noe som sprekker. De oppdager at steinbordet hvor Aslan ble drept (og hvor hans døde kropp tidligere lå) nå er tomt og har brukket i to. Et par sekunder senere åpenbarer Aslan seg i horisonten etter å ha returnert til livet. Han forklarer at: Dersom heksa visste denne sanne betydningen av offer, ville hun kanskje tolket Den Dype Magien annerledes. For når et villig offer som står uten forræderi drepes i forræderens sted, vil steinbordet knuses og selv døden vil bli snudd om.

Forslag til bruk
Tema: Fra håpløshet til jubel – og den sanne betydningen av Jesu offer.
Dette klippet og/eller sitatet kan brukes i forbindelse med formidling av den dype betydningen av Jesu offerdød. Ut fra denne ressursen kan du gripe fatt i håpløsheten Susan og Lucy må føle når de skal forlate henrettelsesstedet, og gleden de må oppleve når det viser seg at Aslan allikevel lever. Herfra kan du trekke linjen til Maria og de andre som så at Jesus ble drept, og fortvilelsen de må ha opplevd da han de trodde var frelseren, ble drept. Men senere ble sorgen vendt til glede. Jesus stod opp fra de døde den tredje dagen og viste seg for kvinnene på veien. Dermed var de profetiene Jesus hadde kommet med angående sin egen død, oppfylt. Den sanne betydningen av Jesu offerdød demret for dem. Han som var uten synd, led en synders død, og bare slik kunne døden overvinnes.

I Jesu død og oppstandelse har han overvunnet synden og dødens bånd, slik at vi mennesker nå, ved troen på Jesus, har evig liv – og dermed ikke trenger å frykte døden.

Aktuelle bibelvers:
Matt 16, 21-23
Matt 27, 30 – 28,10
Luk 23, 26 – 24,42
Joh 11, 25
Apg 17, 31
Rom 6, 5-10


Carly Forlano i House M.D.
Hvorfor kjempet du for meg?
Du risikerte så mye og du kjenner meg nesten ikke.
(Why did you fight for me? You risked so much and you hardly know me.)


Kategori: Sitat fra Tv-serie

Produksjonsselskap: Fox
I Norge sendes serien på NrK3 søndager

Bakgrunn
House er en amerikansk Tv-serie om dr. House (Hugh Laurie), en arrogant antisosial lege som har en permanent skadet fot som gjør at han halter. Han jobber sammen med et team av leger som tar på seg spesielle medisinske saker. Serien var nominert til flere Emmy-prisen i 2005.

Sitatet
Dette sitatet er hentet fra en episode med tittelen Kontroll (Control) (1.sesong, episode 14). I denne episoden oppdages det at en dreven forretningskvinne Carly Forlano (Sarah Chalke) trenger et nytt hjerte. Dr. House har vært til stede på rådsmøtet for transplantasjoner for å forsøke å få dem til å flytte Carly til toppen av listen. Han vet at hun lider av bulimi og at dersom det blir kjent, vil hun rykke lenger ned på listen. Derfor valgte han å lyve for rådet, vel vitende om at dersom løgnen oppdages, mister han legelisensen. I denne scenen har Carly fått sitt nye hjerte og ligger til overvåkning.

Forslag til bruk
Tema: Jesus risikerte alt, ja, gav livet sitt, for å redde oss
De fleste mennesker ville, slik som Carly, ha vanskelig for å forstå at noen var villige til å risikere så mye for å redde dem. Enda mer utrolig er det da om noen til og med er villige til å dø for dem. Men det fantastiske budskapet i kristen tro er nettopp at Jesus gav livet sitt for at vi skulle leve. Ja, når vi tror på han, skal vi få leve for alltid, i fellesskap med Ham og med Gud, skaperen vår.

Til stor forskjell fra Dr. House sitt begrensede kjennskap til Carly, kjenner jo Gud oss fullt ut og vet om alle våre feil og mangler (uansett hvor skjulte de er). I sin uendelige kjærlighet til oss sendte han Jesus for å dø i vårt sted, slik at vi kan få tilgivelse og få leve sammen med ham. Hver dag – og i en evig framtid.

Aktuelle bibelvers:
Rom 5, 8
Fil 2, 6-8


Claire i Elizabethtown (2005)
Hans død var kun begynnelsen på hans seier
(His death was only the beginning of his victory)

Kategori: Sitat fra film
Produksjonsselskap: United International Pictures, aldersgrense 11 år

Bakgrunn
Elizabethtown er en film laget av Cameron Crowe som handler om Drew Baylor (Orlando Bloom), en ung sko-designer som gjør noen fatale feilgrep som koster selskapet hans rundt en milliard dollar. Akkurat i det han har tenkt å ta sitt eget liv, finner han ut at faren er død. Hans mor Holly (Susan Sarandon) overtaler han til å dra til deres lille hjemby Elizabethtown for å organisere begravelsen. På vei dit møter Drew flyvertinnen Claire (Kirsten Dunst). Et i utgangspunktet usannsynlig vennskap utvikler seg, og dette hjelper han til å se ting på nye måter. Samtidig oppdager Drew sider ved faren han aldri visste om, og han forsøker å takle sine egne følelser av mislykkethet.

Sitatet
Dette sitatet er hentet fra en scrapbook Claire har laget til Drew i forbindelse med at han skal dra hjem til Oregon. Han har bestemt seg for å kjøre dit og Claire har laget en bok med oversikt over alle plassene har bør besøke på veien. I denne scenen har han stoppet på hotellet hvor Martin Luther King ble drept.

Forslag til bruk

Tema: Jesu død – Jesu seier
Sitatet her peker på det gode som kom ut av det tragiske at Martin Luther King ble drept, og kan benyttes i forbindelse med formidling av Jesu død som begynnelsen på den endelige seieren over syndens makt. Uten at Jesus virkelig døde, ville det ikke bli noen seier over synd og død. Bare ved hans død på korset kan vi kan forsones med Gud og motta frelse.

Aktuelle bibelvers:
1.Kor 15, 54b-55
Rom 8, 37-39
Kol 2, 15

Gåten Jason Bourne (2004)
The Bourne Supremacy
Jason Bourne forblir stille mens han er i avhør –  helt til tiden er for å handle er inne.

Kategori: Filmklipp
Produksjonsselskap: Universal, aldersgrense 15 år

Bakgrunn
Gåten Jason Bourne er den andre av Robert Ludlums noveller om Jason Bourne som tilpasses lerretet. Matt Damon har hovedrollen som Jason Bourne, en tidligere CIA leiemorder som ble trent i å tilpasse hjernen og sinnet, for å forvandles til den perfekte drapsmaskin – som lydig, uten å stille spørsmålstegn, er fullstendig overgitt til å gjennomføre sine ordrer. I forrige film, The Bourne Identity (2000) lider Bourne av hukommelsestap. Han finner gradvis ut hvem han er og forsøker å rive seg løs fra sine overordnede i CIA. I Gåten Jason Bourne blir han dratt tilbake til underverdenen, og skal forsøke å finne ut av hvorfor CIA er etter han igjen.

Filmklippet
I denne scenen oppholdes han av vakter på en italiensk flyplass og sitter i avhør hos en agent fra det amerikanske konsulatet.
Start tid: 0.25.37
Slutt tid: 0.31.41
Klipplengde: 6 minutter og 4 sekunder
Klippet starter med tekstplakaten ”London England. CIA substation”. Det slutter med Landy (Joan Allen) som sier: ”I’d better be impressed” (”Jeg bør bli imponert”).
Dersom du ønsker et kortere klipp kan du begynne filmen på 0.28.01 hvor agenten fra konsulatet kommer ut av bilen. Den første linjen er agenten som snakker i telefonen: ”No, it’s nothing, some guy’s name came up on the computer” (”Nei, det er ingenting, bare en eller annens navn som kom opp på datamaskinen”). Stopp filmen på 0.30.23 når Bourne kommer ut av bygningen og inn på parkeringsplassen. Denne kortere versjonen av klippet (2 minutter og 33 sekunder) viser Bournes stillhet og hans flukt, men gir ingen forklaring på hvordan han tillot seg selv å havne i denne situasjonen. Det lengre klippet viser at Bourne lar seg selv bli anholdt som en måte å finne ut mer informasjon om hva CIA vil med han – og hvorfor de er etter han.

Forslag til bruk
Tema: Jesus svarte ikke på de falske anklagene
Klippet kan brukes som aktualisering dersom en ønsker å poengtere Jesu taushet når han møter sine anklagere, både foran Kaifas og Pilatus. Det er bemerkelsesverdig at Jesus – på samme måte som Bourne – ikke responderer på de falske anklagene som kommer imot han. Jesus svarer derimot når han blir spurt om han er Kristus (Mark 14,61) eller Jødenes Konge (Mark 15,2).

Aktuelle bibelvers:
Luk 23, 8-10
Apg 8, 32


The Day After Tomorrow (2004)
Frank ofrer livet sitt for å redde de andre

Kategori: Filmklipp
Produksjonsselskap: Fox Films AS, aldergrense 11 år

Bakgrunn
Hva om vi står overfor en ny istid?
Dette er spørsmålet som plager klimaforskeren Jack Hall. Hans forskning indikerer at den globale oppvarmingen kan igangsette et plutselig og katastrofalt klimaskifte. Hullene Hall har drillet i isen på Antarktis viser at det har hendt før, for 10.000 år siden. Nå advarer han myndighetene om at det kan skje igjen, om ikke noen reagerer. Men, advarselen hans kommer for sent. Katastrofen starter når Hall er vitne til at en isblokk på størrelse med Rhode Island brytes løs fra det antarktiske kontinentet. En serie stadig mer alvorlige værfenomener begynner så å inntreffe rundt på kloden. Hagl store som grapefrukter bombarderer Tokyo, rekordstore orkaner dundrer løs på Hawaii, snøen faller tett i New Delhi, og en serie tornadoer gjør sitt beste for å ødelegge Los Angeles. En telefon fra Halls skotske kollega, professor Rapson, bekrefter hans bange anelser: Disse ekstreme værfenomenene er symptomer på en massiv global strukturendring. Smeltende polarkapsler gir for mye vann til verdenshavene og forstyrrer havstrømmene som regulerer klimasystemet. Den globale oppvarmingen har gått så langt at den forårsaker en ny istid. Og alt vil bryte sammen i løpet av en eneste global superstorm.

Filmklippet

Start tid: 1.17.35
Slutt tid: 1.20.15
Klipplengde: 2 min. 40 sek.

I denne scenen møter vi klimaforskeren Jack Hall og kollegaene Frank og Jason som reiser til det nå nedfrosne New York for å lete etter Jacks sønn, Sam. Byen er dekket av et enormt lag med snø og is, og de tre vennene ser ikke at de går på taket av et kjøpesenter. Glasstaket bryter sammen under dem, og Frank blir hengende fra taket i et tau. Jack og Jason prøver å redde ham, men Frank som innser at vekten av ham vil dra dem alle ned i døden, kutter av tauet han henger i for å redde sine to venner.

Forslag til bruk
Tema: Jesus ofret sitt liv for at vi skal få leve evig

Dette filmklippet kan benyttes i forbindelse med formidling av Jesu offer for menneskene. Han gikk i døden for å gi oss livet. Så høyt elsker han oss, enda han kjenner oss tvers igjennom og vet at ingen av oss fortjener en slik ufattelig gave. Guds egen sønn tok den straffen hver og en av oss hadde fortjent, og i troen på Ham kan vi leve i fellesskapet med skaperen vår – i all framtid.

Aktuelle bibelvers:
Rom 5, 6 – 8
1 Joh 4, 9 – 10

Print Friendly, PDF & Email