Kompetansemål


Sammendrag

Historien om Pi er basert på boka med samme navn, av forfatteren Yann Martel. Han fikk Booker-prisen for den i 2002, og boka er en internasjonal bestselger. Selv så aldri forfatteren for seg at historien kunne havne på lerretet, fordi hoveddelen av fortellingen foregår på åpent hav i en livbåt – med en indisk gutt og en bengalsk tiger om bord.

Hovedpersonen, gutten Pi Patel, blir tidlig i livet fascinert av religion og sier Gud presenterer seg for ham gjennom hinduismen, kristendommen og islam. Han blir en ivrig tilhenger av alle tre religionene – samtidig.

Faren er ateist og ikke særlig begeistret for sønnens religionsutøvelse. Han sier til begge sønnene sine at «religion er mørke». Når familien skal flytte fra India til Canada i håp om en bedre fremtid, tar de med seg dyrene de eier fra dyrehagen. Alle dyrene fraktes sammen med familien i et lasteskip, men skipet går under i en fryktelig storm. Kun Pi overlever, og han havner i en livbåt sammen med fire dyr fra dyrehagen.

Livbåten driver av gårde med en sebra, en hyene, en orangutang – og en bengalsk tiger. Tilstanden på livbåten er alt annet enn harmonisk, og til slutt står Pi alene – ansikt til ansikt med tigeren. Han unnslipper midlertidig på en flåte av livvester som han fester med et tau til livbåten, vel vitende om at hvis han ikke greier å skaffe føde til tigeren vil også han bli spist.

Reisen i livbåten er ekstraordinær på alle vis, og Pi konfronteres med både sin egen frykt og troen på Gud.

Bakgrunn

Historien høres ekstrem ut, men det som gir filmen dybde er de store spørsmålene som utforskes. Hva er meningen med lidelse? Finnes Gud – og hvordan er han i tilfelle?

Ang Lee, som regisserte Historien om Pi, står også bak Brokeback Mountain (2005) og Crouching Tiger, Hidden Dragon (2000). I et intervju forteller Lee om sin egen spiritualitet:

«Jeg tror det vi kaller tro eller Gud er vår følelsesmessige tilknytning til det ukjente. Jeg er kinesisk, og tror på taoismens Buddha. Vi snakker ikke om en guddom, på samme måte som Historien om Pi ikke snakker om religion, men om Gud på en abstrakt måte – noe som overvelder deg.»

I likhet med Lees forståelse av Gud sidestiller Historien om Pi ulike religioner. Forståelsen av virkeligheten koker ned til hvilket perspektiv – eller historie – man velger seg. Yann Martel, forfatteren av boken som filmen er basert på, forteller i et intervju at han er tilhenger av at det i kunsten stilles åpne spørsmål uten fasit.

Ellers har filmen fått svært god kritikk, ifølge nettstedet rottentomates.com er 89 prosent av anmelderne positive til filmen.

Spørsmål til samtale

1. Hvilken følelse satt du igjen med da filmen sluttet?

2. Hva likte du best/minst ved filmen – og hvorfor?

3. Hvor populær er denne filmen? Hvorfor tror du filmen har blitt såpass populær?

4. Regissør Ang Lee har fått mye skryt for bruken av 3D i filmen. Hvordan påvirker 3D filmfortellingen?

5. Hvilke følelser fremkaller filmen?

6. Hvorfor tror du filmer i så stor grad appellerer til følelsene våre?

7. Det sies i begynnelsen av filmen at Pi har en historie å fortelle «som vil få deg til å tro på Gud». Hva tror du menes med det?

8. Faren til Pi mener at han ikke kan praktisere tre religioner samtidig, og sier: «Å tro på alt er det samme som å ikke tro på noe!» Hva kan han mene med dette?

9. Hvilken forståelse av sannhet formidles i filmen (spesielt med tanke på den alternative historien på slutten)?

10. Vann spiller en sentral rolle i filmen, noe regissøren selv fremhever i et intervju:

«Jeg ønsket å bruke vann fordi filmen tar for seg temaet tro, og vann inneholder fisk, liv og enhver følelse Pi kjenner på. Luften er Gud, himmelen og noe åndelig – og døden. Det er slik jeg ser det. Jeg tror det vi kaller tro eller Gud er vår følelsesmessige tilknytning til det ukjente. Jeg er kinesisk, og tror på taoismens Buddha. Vi snakker ikke om en guddom, på samme måte som Historien om Pi ikke snakker om religion, men om Gud på en abstrakt måte – noe som overvelder deg. »

Hva slags tro gir regissøren uttrykk for her? Hvordan gjenspeiles denne troen i filmen?

11. Filmen stiller spørsmål ved det Bibelen sier om sannhet: Både det at ikke all slags tro er like sann og like gyldig, og det at Jesus er sannheten – og den eneste veien til Gud. Hvordan utfordrer dette deg?

12. Pi sier at vi selv kan velge vår egen historie, og at det er bedre å velge en god historie enn den historien som er sann. Er du enig? Hvorfor/hvorfor ikke?

Av Halldis B. Volle, redaktør for snakkomtro.no 

Artikler om filmen finner du her og her.

© Damaris Norge AS

Originaltittel: Life of Pi
Genre: Drama / Eventyr
Med: Irrfan Khan, Rafe Spall, Gérard Depardieu, Tabu, Suraj Sharma, Adil Hussain
Regi: Ang Lee
År: 2012
Land: USA
Manus: David Magee
Lengde: 2 t 6 min
Aldersgrense: 11 år
Distributør: Twentieth Century Fox Norway
Print Friendly, PDF & Email