SAMTALEGUIDE: Frihetens regn er filmen som topper IMDbs liste over populære filmer. I 1947 dømmes Andy Dufresne (Tim Robbins) til å sone dobbel livstidsstraff i fengselet Shawshank, for angivelig å ha drept sin kone og hennes elsker. I fengselet blir Andy utsatt for grove overgrep både fra brutale vakter og andre innsatte. Vi anbefaler også Den Grønne mil av samme forfatter og ressigør


Kompetansemål

Folkehelse og livsmestring


Sammendrag

(NB: avslører deler av handlingen)
I 1947 dømmes Andy Dufresne (Tim Robbins) til å sone dobbel livstidsstraff i fengselet Shawshank, for angivelig å ha drept sin kone og hennes elsker. I fengselet blir Andy utsatt for grove overgrep både fra brutale vakter og andre innsatte. Sakte, men sikkert utvikles det et vennskap mellom Andy og Red (Morgan Freeman), en annen drapsdømt som viser seg å være fengselets ledende svartebørshandler. I løpet av fengselstiden vinner Andy både fengselsvaktenes og direktørens vennskap, siden hans erfaring som bankmann gjør at han kan gi dem finansielle råd. Etter hvert hjelper han dem også med hvitvasking av penger. Som takk for hjelpen, får Andy arbeide på direktørens kontor, og han får tillatelse til å opparbeide et bibliotek i fengselet. I løpet av alle sine år i fengselet hevder han sin uskyld, men tegn som kan tyde på at han forteller sannheten blir mørklagt. Etter å ha sonet 17 år av sin straff, rømmer Andy fra Shawshank. På veien klarer han å avsløre forholdene ved fengselet uten å røpe seg selv.

Bakgrunn

Frihetens regn ble laget i 1994, og var forfatter og regissør Frank Darabonts første prosjekt. Filmen baserer seg på Stephen Kings novelle fra 1982, Rita Hayworth and Shawshank Redemption. Filmen ble nominert til syv Oscarstatuetter, men nådde ikke opp i noen av klassene. Frihetens regn vokste imidlertid i popularitet i årene etter debuten, og er senere kåret til verdenshistoriens nest beste film av brukere av det ledende filmnettstedet www.imdb.com.

Frank Darabont skrev, regisserte og produserte i 1999 Den grønne mil – et annet fengselsdrama basert på en annen av Stephen Kings historier, og der Tom Hanks hadde hovedrollen.

HollywoodJesus.com
 har flere ressurser knyttet til filmen, blant annet en visuell gjennomgang av filmen, med analyse av filmens tilknytningspunkt til Bibelen.

Samtalespørsmål

Filmens tag-line er ”Frykt kan holde deg fanget. Håp kan sette deg fri.” Er du enig? I tilfelle; hvorfor? Hvilke håp bærer du på? Hva tror du mennesker rundt deg håper på?

 1. Hvorfor er håp så viktig i filmen? Beskriv de ulike karakterenes holdninger til håp: Andy, Red, Brooks, Norton osv.
 2. Hvordan vil du beskrive vennskapet mellom Red og Andy? Hvorfor og hvordan vokser det seg så sterkt?
 3. Drøft hvordan Reds samtaler om løslatelse endrer seg i filmen. Hva tenker du om hans siste tale om ”rehabilitering”? Hva har Red lært i sin tid som fange i Shawshank?
 4. Hvordan reagerer du på fengselsdirektørens oppførsel og bruk av religiøst språk? Hvordan kan denne formen for hykleri undergrave ekte tro? Hva er den beste måten å forholde seg til dette på?
 5. Hvorfor kalles filmen Frihetens regn ( The Shawshank Redemption)? «Redemption» er et begrep som innebærer frelse, utfrielse og gjenopprettelse. Hvem kan sies å trenge dette? Hvordan vil du forklare ordet frelse? Diskuter gjerne forskjellen mellom den engelske tittelen og den norske oversettelsen.
 6. Brooks sier ”Jeg er lei av å være redd hele tiden”, og Red sier, ”Å leve i frykt er en forferdelig ting”. Se på hva Bibelen sier om frykt i 1 Johannesbrev 4,18. Hvorfor er Brooks og Red så fulle av frykt utenfor Shawshanks murer? Hva tror du folk flest er redde for?
 7. Andy må tåle mye urettferdighet og mange overgrep i Shawshankfengselet. Hvordan reagerte du på dette? Hvordan reagerer du på urettferdighet og overgrep som Jesus møtte i sitt jordeliv (som for eksempel at han opplever fysiske og psykiske overgrep, nektes en rettferdig rettssak, ber for sine forfølgere og så videre)?
 8. Hvordan blir begrepet frihet presentert og beskrevet i filmen? (Tenk særlig på øyeblikk som når Andy velger å få betalingen sin i form av kalde øl til sine medarbeidere, når han spiller fra Mozart-operaen og når han til slutt kommer ut av kloakksystemet.)
 9. Ifølge Andy sier mexicanerne at Stillehavet ”ikke har noe minne”. Hvor viktig tror du dette er for Andy? Hvor viktig er denne tanken for deg? Hva betyr det for deg at Gud sier til den som elsker ham: ”dine synder kommer jeg ikke mer i hu” (Jesaja 43,25)?

© Damaris Norge AS

 • Originaltittel: The Shawshank Redemption
 • Genre: Drama
 • Skuespillere: William Sadler, Morgan Freeman, Tim Robbins
 • Regi: Frank Darabont
 • Manus: Frank Darabont
 • Nasjonalitet: USA
 • Musikk: Thomas Newman
 • Produksjonsselskap: Castle Rock, ,
 • Video distribusjon: Sandrew Metronome Distribution AS
 • Produksjonsår: 1994
 • Lengde: 2t.23m.
 • Aldersgrense: 15 år
Print Friendly, PDF & Email