SAMTALEGUIDE: Til denne filmen kan man innlede med å si at ungdommene om ikke lenge skal på videregående, mens Andy i filmen skal begynne på college (studier etter videregående). Pakker de vekk troen på Gud når de blir eldre?

Oppsummering

Slutten av Toy Story 2 viste Andys leketøy – Woody (Tom Hanks), Buzz (Tim Allen) og resten av gjengen – som sluttet fred med tanken om at deres kjære eier en dag skulle vokse opp og legge dem bort. Men i Toy Story 3 er dette scenarioet, som så ut til å ligge så langt frem i tid, blitt en skremmende virkelighet. Andy (John Morris) er på vei til college, og etter en rekke misforståelser og tilfeldigheter blir lekene hans ved en feiltakelse gitt til barnehagen med det smått villedende navnet Sunnyside Daycare Centre.

Det er den jordbærluktende Lotso Huggin’Bear (Ned Beatty) som leder senteret, og ved første øyekast ser Sunnyside ut som leketøyshimmelen. Men når en ekkel konspirasjon blir synlig, setter Woodys gjeng i gang et dristig fluktforsøk. Eventyret tar dem til mørkere steder enn de noensinne har vært når de for siste gang kjemper for å finne veien tilbake til Andy.

Bakgrunn

Toy Story 3 er den siste filmen i denne klassiske serien, som begynte i 1995. Ved hjelp av det som den gang var banebrytende teknikker innenfor dataanimasjon, fortalte filmen historien om en cowboydukkes sjalusi over å bli erstattet av et prangende romvesenleketøy. Filmen ble en umiddelbar suksess, og klarte å sjarmere barn ved å puste liv i den populære fantasien om at lekene blir levende når ingen er i rommet. Samtidig var den så rørende og full av vitende humor at den også gledet voksne og anmeldere. Toy Story 2 som fulgte i 1999, introduserte verden for Jessie, en jodlende cowgirl (Joan Cusack), og beviste med sine supre anmeldelser at oppfølgeren noen ganger kan toppe originalen.

En tredje Toy Story-film ble utviklet av Disney i 2004, midt under splittelsen mellom Disney og Pixar. Men plottet til denne filmen, der Buzz ble sendt til en fabrikk i Taiwan, ble lagt bort da de to studioene fant sammen igjen. Femten år etter originalen, har den tredje filmen utviklet seg med tiden og utnytter 3D- og IMAX-teknologi. Den har imidlertid også blitt priset for å beholde de samme, engasjerende karakterene, den høye standarden på historiefortellingen og den rene underholdningsverdien som sine forgjengere.

Spørsmål til samtale

N.B: Disse spørsmålene er laget primært for en samtale med barn. Toy Story 3 appellerer til en bred aldersgruppe, og enkelte av spørsmålene kan derfor måtte omformuleres eller justeres. Vær vennlig å skreddersy denne guiden etter din kjennskap til gruppen.

1. Likte du filmen? Hva var morsomst/mest skremmende? Hvilke karakterer var dine favoritter, og hvorfor?

2. Hvorfor var Woody og de andre bekymret i begynnelsen? Har du noen gang gått deg bort eller blitt glemt igjen noen plass? Hvordan føltes det?

3. Hva er favorittleken din? Hvilke leker liker du best å leke? Hva tror du skjer med lekene dine når du blir større?

4. Hva synes du er spennende når du tenker på å bli større? Er det noe som skremmer deg?

5. Synes du Sunnyside så ut til å være et hyggelig sted til å begynne med? Ble du overrasket da Lotso viste seg å være slem? Hvorfor tror du han er slik?

6. Lotso tror at ingen bryr seg om leker, men Woody vet at Andy elsker ham. Hvem hjelper deg til å kjenne deg elsket og tatt vare på?

7. Hva følte du da lekene var på vei mot ilden på slutten? Trodde du at det kom til å bli en trist slutt? Hva følte du da de ble reddet?

8. På slutten av filmen bestemmer Andy seg for å gi lekene sine til Bonnie. Tror du lekene vil være glade der? Har du noen gang måttet flytte eller bytte barnehage/skole? Hvordan kan det å få nye venner og det å få forandringer i livet være bra?

9. Andy sier at Woody er spesiell fordi han aldri gir opp og han er alltid der for deg. Hvordan er en god venn, tror du? Hvordan kan Gud være en god venn å ha?

10. Kjenn at Herren er Gud!
Han har skapt oss, ikke vi selv,
til sitt folk og til den hjord han vokter. (Salme 100,3)
Hvordan får dette bibelverset deg til å føle deg? Tror du at Gud elsker deg og bryr seg om deg?

Mal for filmanalyse

Print Friendly, PDF & Email
 • Genre: Animasjon / Familiefilm
 • Skuespillere: Joan Cusack, Estelle Harris, John Ratzenberger
 • Regi: Lee Unkrich
 • Manus: Michael Arndt
 • Nasjonalitet: USA
 • Språk: Norsk
 • Musikk: Randy Newman
 • Produksjonsselskap: Walt Disney Pictures, Pixar Animation Studios
 • Distribusjon: The Walt Disney Company Nordic
 • Video distribusjon: The Walt Disney Company Nordic
 • Produksjonsår: 2010
 • Lengde: 1 t. 50 min.
 • Aldersgrense: 7 år
 • Egnethet: Familie
 • Begrunnelse: Dramatiske og intense sekvenser gjør at filmen får 7-årsgrense. Enkelte skremmende elementer gjør at filmen frarådes barn under 7 år.
Print Friendly, PDF & Email