Her finner du et knippe filmer som på ulike måter relaterer til påskebudskapet. Noen har også samtaleressurser.
Der julens budskap blir filmatisert og tolket i utallige varianter, har påskens dramatikk ikke fått like god plass på lerretet. Men det finnes gode alternativer, som kan brukes enten man vil ha en innledning til en samtale eller et bibelstudium, eller bare bli minnet om påskens budskap.
Disse filmene (og serien) er laget over flere tiår. De er preget av sin samtid, noen i større grad enn andre, både med tanke på teknologi, fortellerteknikk og kultur. De forsøker på ulike vis å gjengi Bibelens historie. I møte med disse fortellingene er det like viktig å være oppmerksom på hva de formidler, og hvordan, som i møte med alle andre historier på skjermen. Bruk gjerne litt tid på forhånd til å lese om filmen, og tenk gjennom hvordan den fungerer på ulike nivåer ut over underholdningsverdien; hvordan berøres du emosjonelt, hvordan fungerer den estetisk, det etiske perspektivet, hvilke livssyn formidles – og hvordan vil vi vurdere innholdet teologisk. Ikke alle disse filmene scorer full treff på alle områder, men de kan likevel ha kvaliteter som kan være til inspirasjon.
Siden strømmetjenester rullerer på innhold, oppgir vi ikke her hvor filmene kan finnes. De aller fleste kan enten leies eller kjøpes på iTunes eller Amazon, noen finnes også på strømmetjenester som Viaplay, Netflix eller direkte fra distributøren.
1. The Passion of the Christ (2003)
Mel Gibsons (regissør/produsent/manus) store prosjekt fokuserer på Jesu siste timer før han dør. Filmen gir et sterkt inntrykk av Jesu lidelse, de mentale påkjenninger han gjennomgår under rettssaken, de fysiske lidelsene han blir påført og smerten ved å bære verdens synd på korset.
The Passion of the Christ har ikke spart på noen detaljer for å få frem hva Jesus måtte gå gjennom og hvordan det påvirket dem som stod ham nær. Filmen har fått kritikk for at den fysiske lidelsen får større plass en det kanskje er dekning for i evangeliene (det er gjort forsøk på å telle antall piskeslag, som ligger rundt 100), og det har også vært hevdet at den er anti-semittisk. Samtidig er det vel knapt noen film som før har gått slik inn for å demonstrere hvordan Joh 3,16 ser ut: For så høyt har Gud elsket verden at han gav sin Sønn, den enbårne, for at hver den som tror på ham, ikke skal gå fortapt, men ha evig liv.
The Passion of the Christ er sterk, og langt i fra en familiefilm. Men vi har godt av å minnes om at påsken er langt mer enn Kvikk Lunsj, krim og kos.
Sjanger: Drama
Språk: Amarisk/Hebraisk/Latin
Lengde: 2 t. 7 min.
Aldersgrense: 15 år (NB: Frarådes yngre)
Distributør: Scanbox
Klikk her for artikkel om The Passion of the Christ.
2. Risen (2016)
Den romerske offiseren Clavius (Joseph Fiennes) får i oppdrag av Pontius Plilatus å undersøke om det er noe i ryktene om at Jesus har stått opp igjen fra de døde etter korsfestelsen. I de 40 dagene som har gått etter oppstandelsen, har et kraftig opprør begynt å bygge seg opp i Jerusalem. Når Clavius finner frem til Jesus disipler, finner han til sin store overraskelse også mannen han leter etter i levende live. Opplevelsen endrer på alt han trodde han visste, og han bestemmer seg i stedet for å hjelpe disiplene med å unnslippe de romerske styrkene.
Sjanger: Drama / Action
Aldersgrense: Scener fra Jesu korsfestelse og skildringer av lik gjør at denne filmen får 12-årsgrense.
Språk: engelsk
Distributør: United International Pictures
Klikk her for samtaleguide til Risen.
3. Prinsen av Egypt (1998)
To menn – brødre og prinser av det største imperiet på jorden. Den ene skal en gang herske over Egypt. Den andre skal bli en av tidenes største helter. En løgn gjorde dem til brødre, men sannheten vil knuse et imperium og for alltid skille dem ad. Filmen følger Moses fra han blir lagt i en kurv i elven til han har ledet Israelsfolket ut i ørkenen.
Denne tegnefilmen er like imponerende flere tiår etter premieren, selv med en bildekvalitet som ikke er like aktuell i dag. Scenene er en blanding håndtegnet og datagenererte, musikken er sterk og de originale stemmene er imponerende. Da den kom i 1998, gikk den raskt oppover listene og ble den mestselgende animasjonsfilmen utenfor Disneykonsernet på den tiden.
Sjanger: Animert musikal
Aldersgrense: Filmens dramatiske skildringer av slavearbeid og mørke, truende bilder vil skremme barn under 7 år.
Språk: Originalt engelsk, norsk dubbing
Distributør: United International Pictures
Klikk her for samtaleguide til Prinsen av Egypt.
4. Ben-Hur (1959)
Unge Juda Ben-Hur (Charlton Heston), en fredsommelig prins fra Jerusalem, leder sitt land i kampen mot det erobrende romerriket. Han blir imidlertid selv tatt til fange, og sendes som slave til de romerske galeier. Skjebnen gjør at han treffer sin barndoms beste venn, Messala (Stephen Boyd), men det er ikke et lykkelig møte. Han er nå på romernes side, og dermed Ben-Hurs dødsfiende. Det blir en nervepirrende kamp som leder til det uforglemmelige stridsvogn løpet mellom Ben-Hur og den sadistiske Messala. Parallellt med handlingen følger vi Jesu lidelseshistorie, en hendelse som etter hvert griper inn i Ben-Hurs liv.
Innspillingen fra 1959 tok med seg hele 11 Oscarpriser, og har gjort et uutslettelig inntrykk på generasjoner. Den ble forsøkt gjenskapt i en nyinnspilling i 2016, en versjon som ikke var i nærheten av kvaliteten på den originale filmen. Det er vel verd å sette av 3,5 time og la seg overvelde både av historien og av hva som var mulig å få til for over 60 år siden.
Klikk her for samtaleguide til nyinnspillingen av Ben-Hur fra 2016 (kan selvsagt også anvendes til den originale filmen).
Sjanger: Drama
Aldersgrense: 11 år
Språk: Engelsk
Distributør: Sandrew Metronome
5. The Robe (1953)
The Robe er det romerske motstykket til den mer jødiskpregede Ben-Hur, et episk melodrama som beskriver Jesu død og oppstandelse fra en observatørs ståsted. Slik som Ben-Hur er også denne filmen basert på en historisk roman, som på norsk har tittelen Men jeg så ham dø (Lloyd C. Douglas). Vi følger den romerske tribunen Marcellus, som får ansvaret for å gjennomføre korsfestelsen. Han vinner terningspillet ved foten av Jesu kors, og tar med seg hans kappe – som blir en konstant påminner om at en uskyldig mann har blitt drept.
The Robe er kanskje mest interessant historisk fordi det var den første filmen som ble laget med CinemaScope, nyvinnende teknologi som gav helt nye muligheter. Men selv om den sett med dagens øyne er gammeldags i sin historiefortelling, løfter den frem en spennende del av den kristne kirkes tidlige historie.
Sjanger: Drama
Lengde: 2 t 15 min
Aldersgrense: Ikke vurdert i Norge, tillatt for alle i USA (rated G)
6. Son of God (2014)
Son of God er en filmtilpasning av miniserien The Bible, som gjennom 10 episoder forteller om Jesu liv. Filmens forteller er Jesu disippel Johannes. Serien og filmen er laget av ekteparet Roma Downey og Mark Burnett (se også A.D. Kingdom and Empires). Filmen har fått svært god mottakelse i kristne sammenhenger, men rent filmatisk kan man kanskje si at Jesus minner vel mye om den blonde, vestlige versjonen fra kirkekunsten. Filmanmelder Roger Ebert påpeker at Son of God nok fungerer best nettopp for den som alt tror på evangelienes fortelling, og at den er sterkest når den viser konsekvensene det får for jødene å være under romersk styre.
Sjanger: Drama
Aldersgrense: 11 år
7. The Case for Christ (2017)
I 1980 er Lee Strobel en journalist med et ateistisk ståsted. Han er gift med Leslie, har en datter og venter enda et barn. En dramatisk hendelse i familiens liv gjør at Leslie oppsøker en kirke og den kristne troen, til Lees store frustrasjon. Han går inn for å finne bevis for at Jesus aldri stod opp fra de døde, og går systematisk til verks. Utfordringen er at han blir møtt av beviser som synes å tale ganske sterkt for at oppstandelsen faktisk skjedde, og det blir begynnelsen på en vandring som endrer hans eget liv.
Filmen er basert på Lee Strobels egen bok ved samme navn. Boken har betydd mye for svært mange mennesker, mange møtte gjennom historien for første gang en apologetisk tilnærming til evangeliet. Det var derfor høye forventninger til filmatiseringen blant kristne, og det er nettopp hos dette publikummet filmen har fått gode tilbakemeldinger.
Dersom Jesus ikke stod opp, er vår tro grunnløs og tom. Hele poenget er borte. Det er vel verd å bruke litt tid på omstendighetene rundt oppstandelsen i påsken, Guds plan lar seg undersøke og er troverdig.
Sjanger: Drama
Aldersgrense: Ikke vurdert i Norge, PG i USA (Parental Guiding, tilsvarer omtrent 7 år).
8. Legenden om Narnia: Løven, heksa og klesskapet (2005)
C. S. Lewis’ tidløse fortelling følger eventyrene til de fire Pevensie-søsknene – Lucy, Edmund, Susan og Peter – i England under andre verdenskrig. Barna trer inn i verdenen Narnia gjennom et magisk klesskap når de leker gjemsel på godset til en eldre professor. Der oppdager de et sjarmerende og fredelig land med snakkende dyr, dverger, fauner, kentaurer og kjemper. Men nå hviler det en forbannelse over landet. Den onde, hvite heksa Jadis har kastet en forbannelse over landet som gjør at det alltid er vinter. Sammen med den edelmodige og mystiske herskeren, løven Aslan, kjemper barna for å overvinne den hvite heksens makt over Narnia i et spektakulært slag som vil frigjøre landet fra Jadis’ iskalde forbannelse for alltid.
Finnes det et vakrere bilde på Jesu offerdød og oppstandelse enn de mektige scenene i Narnia?
Sjanger: Eventyr
Nasjonalitet: USA
Aldersgrense med begrunnelse: 11 år
I filmen skildres mange truende situasjoner med forfølgelser, kamphandlinger og skremmende skikkelser. Handlingen foregår i et tydelig eventyrunivers, og filmen får derfor 11-årsgrense.
Språk: Engelsk
Distributør: Buena Vista International
Klikk her for samtaleguide til Legenden om Narnia: Løven, heksa og klesskapet.
9. The Ten Commandments (1956)
Historien om da Moses ledet Israelsfolket ut av slaveriet og til en ørkenvandring på vei til det lovede land er ufattelig dramatisk. Pesach er jødenes påskefeiring, der de minnes nettopp dette at Gud gikk forbi husene til alle jødene da han drepte alle førstefødte i Egypt. Denne festen handler om at Gud gav Israel frihet som en nasjon under ledelse av Moses.
Det var tid for påskefeiring da Jesus visste at hans siste tid var inne. Parallellene mellom disse to historiene er sterke og avgjørende: Historien om Guds frigjøring av Israel ble gjentatt og utvidet av Jesus, som frigjorde hele Guds folk. Filmen gjenfortaller hendelsene fra 2 Mosebok, og filmskaperne sies å ha lagt arbeid ned i å være korrekte ved å også bruke andre historiske kilder som Josefus og moderne historikere. Likevel er den preget av sin tid, ikke minst ved at alle skuespillerne har et meget vestlig utseende og klesdrakten minner enkelte ganger mer om mote fra 1956. Men likevel: det er en historie som har enorm sprengkraft.
Sjanger: Historisk drama
Språk: Engelsk
Aldersgrense: Ikke vurdert i Norge, tillatt for alle i USA (rated G), men generelt anbefalt for litt eldre barn (9+).
10. A.D. The Bible Continues (2015)
A.D. The Bible Continues (også kjent som A.D. Kingdom and Empires) er en minidramaserie basert på Bibelen, og er oppfølgeren til serien The Bible fra 2013. Den er produsert av Roma Downey, Mark Burnett og Richard Bedser, og består av 12 episoder á en time. Historien plukker opp tråden der The Bible avsluttet, de to første episodene tar for seg Jesu korsfestelse og oppstandelse. De neste episodene går videre inn i Apostlenes Gjerninger, men det er de to første som er regnet for å holde seg tettest til det bibelske materialet.
Serien finnes for øyeblikket på Netflix.
Sjanger: Drama
Aldersgrense: 16 år
En bonusfilm om hva påskens budskap kan gjøre i menneskers liv:
11. Amazing Grace (2006)
Amazing Grace er en biografisk dramafilm om William Wilberforces utrettelige kamp for å avskaffe slaveriet i Storbritannia. Her følger vi historien til en mann som har tatt i mot et kall og en oppgave, og som ser at han kan utrette mye for Guds arbeid selv om han velger en annen retning enn teologi. Tittelen refererer til salmen Amazing Grace, skrevet av John Newton. Vi møter også Newton i filmen, og hans erfaringer som mannskap på et slaveskip som inspirerte diktet som ble til salmen. (Det finnes også en annen film ved samme navn som viser Newtons egen historie.)
Wilberforce blir en upopulær mann ved å følge sitt kall, og det krever både krefter og helse. Men han får styrke til å fortsette, og en kamp som går over flere tiår krones til slutt med seier.
Amazing Grace er ikke en film som beskriver påskens fortelling slik det hendte da Jesus døde og stod opp igjen. Men den løfter frem at påskens frigjørende budskap gjelder til alle tider og for alle mennesker, at vi er kalt til å ta et oppgjør med ondskap, og at det kristne budskapet om menneskets egentlige verdi har vært ufattelig viktig for hele verdenshistorien.
Sjanger: Historisk drama
Aldersgrense: 11 år
Klikk her for en kort artikkel om hvordan William Wilberforce er et eksempel på at kristen tro er en positiv faktor i samfunnet.
Til slutt:
Det er ikke sikkert Monthy Pythons Life of Brian umiddelbart savnes på denne listen, selv om den også har en slags versjon av påskefortellingen som sentralt tema. Men det kan faktisk være nyttig å lytte etter hva disse komikerne forsøker å si med sin satire. Skulle du slumpe til å møte på den lattermilde Brian, les i alle fall Bjørn Are Davidsens kommentar om hvordan satiren i filmen fungerer og hva den peker på – og hva den ikke sier.