SAMTALEGUIDE: I kampen mot det onde imperiet legger en gruppe opprørere ut på et desperat oppdrag for å stjele tegningene av dødsstjernen.

 

Sammendrag:

Det onde galaktiske imperiet har akkurat ferdigstilt sitt nye masseødeleggelsesvåpen, dødsstjernen. Med noen enkle tastetrykk kan opprørerne bli fullstendig knust, noe imperiet akter å gjøre. Det siste håpet til alle som kjemper for frihet og demokrati er en melding om at dødsstjernen har en svakhet, som gjør det mulig å ødelegge den. En gruppe opprørere ledet av Jyn Erso (Felicity Jones) legger ut på et desperat oppdrag for å stjele dødsstjernens arbeidstegninger.

Bakgrunn:

Rogue One: A Star Wars Story, er den andre Disney-produserte filmen i Star Warsfranchisen etter at de overtok ansvaret for å forsyne verden med nye romoperaer fra Star Wars-universet. Fjorårets film The Force Awakens ble lovprist av både anmeldere og publikum, samt den harde kjernen av Star Wars-tilhengere. Rogue One følger opp suksessen på strålende vis. Den fortsetter ikke historien fra i fjor, men tar oss med tilbake til tiden mellom episode III, Sithene tar hevn (2007) og episode IV, Et nytt håp (1977). Selv om filmen verken inneholder slåsscener med lasersverd eller jedier, og omtrent hele karaktergalleriet er nytt, er anmeldere av Rogue One samstemt i at regissør Gareth Edwards har lyktes i å videreføre universet.

Spørsmål til samtale:

1. Hvilke scener gjorde sterkest inntrykk på deg? Hvorfor? Hvilke følelser satt du igjen med etter disse scenene?

2. Hvilke visuelle og tematiske elementer kan du kjenne igjen fra tidligere Star Wars-filmer?

3. Rogue One har et splitter nytt persongalleri som ikke er med i andre Star Wars-filmer. Hva synes du om de nye karakterene?

4. Jyn Erso vokser opp uten foreldre, etter at imperiet dreper moren og tar med seg faren for å bygge dødsstjernen. I mange år har hun tatt avstand fra opprørernes krigshandlinger. «Alt det har gitt meg er smerte», sier hun. Hvordan forandrer Jyn seg gjennom filmen? Hva gjør at hun velger å delta aktivt i kampen mot imperiet?

5. Cassian Andor har fått en hemmelig oppgave: Å drepe Galen Erso, som er Jyns far og geniet bak dødsstjernen. Etter å ha forsøkt å drepe Galen Erso, sier Cassian «Jeg hadde ordre». Jyn spør tilbake «Hvorfor følger du ordre når du vet at ordrene er gale?» Hva tenker du om å handle på ordre som går i mot dine verdier? Senere i filmen velger Cassian å trosse ledernes ordre når han blir med Jyn for å finne tegningene til dødsstjernen. Hva tror du er årsaken til denne forandringen hos Cassian?

6. Selv om opprørernes eneste håp er å finne tegningene av dødsstjernen, vil ikke lederne risikere sine siste styrker på et slikt oppdrag. «Hvilken sjanse har vi» spør de. Jyn Erso svarer «Spørsmålet er ikke hvilken sjanse vi har, men hvilket valg».

I Peters første brev 2,19-20 skriver Peter: «For det er godt om noen finner seg i uforskyldte lidelser fordi samvittigheten er bundet til Gud. Om dere holder ut å bli straffet når dere har gjort noe galt, er det noe å rose dere for? Men om dere holder ut i lidelser når dere gjør det rette, da er det godt i Guds øyne.»

Bibelen utfordrer Jesu etterfølgere til å gjøre det som er rett, også når det er risikabelt. På hvilke måter gjenspeiler hovedpersonene i Rogue One en tilsvarende holdning? Hva kan vi lære av dette?

7. «Du ber oss angripe basert på håp», sier opprørernes ledere til Jyn. Hun svarer: «Alt opprør er basert på håp». I Peters første brev 1,3 beskriver Peter det kristne håpet: «Lovet være Gud, vår Herre Jesu Kristi Far, han som i sin rike miskunn har født oss på ny til et levende håp ved Jesu Kristi oppstandelse fra de døde». Hva er dette kristne håpet? På hvilke måter motiverer det kristne håpet til aktiv handling?

Mens Jyn Erso sitt håp handler om å «ta en sjanse på noe som kanskje går bra», beskriver Bibelen et sikkert håp man kan sette sin lit til. Hvilke grunner har man for å stole på det kristne håpet?

 

Print Friendly, PDF & Email