«Bitter sannhet er bedre enn søt løgn»

Kateogri: Sitat
Utgiver: Columbia Pictures, Hemisphere Media Capital, Amblin Entertainment, Parkes/MacDonald Imagenation
Aldersgrense: 11 år

Tema: Sannhet, Ærlighet, Død, Dom

Bakgrunn:
Å beskytte jorden ved å bekjempe romvesener er jobben til agentene K (Tommy Lee Jones) og J (Will Smith). De har jobbet sammen i 15 år, og i filmen Men in Black 3 blir agent K innhentet av en gammel fiende – dyret Boris. Livet til agent K er i fare og hele jorden trues med utslettelse, og det fører til at agent J må reise tilbake i tid, til 1969, for å ordne opp.

Sitatet er hentet fra en scene der agent J forteller den yngre agent K (Josh Brolin) sannheten om hvorfor han har reist tilbake i tid, etter at han først forsøkte å fortelle en løgn. Agent K blir sint og fiker til agent K to ganger, en gang fordi han løy og en gang fordi han fortalte sannheten. Griffin, som er fra en annen planet og hjelper agentene, ser det som skjer og sier til agent J: «Bitter sannhet er bedre enn søt løgn». Senere i filmen sier også Griffin: «Sannheten er eneste vei» når de alle tre havner i en situasjon der det å fortelle sannheten virker helt usannsynlig, og de er fristet til å si noe annet.

Forslag:

Sitatet kan brukes i sammenheng med å snakke om det å snakke sant. Å være ærlig og fortelle sannheten er ikke alltid det mest fristende alternativet, spesielt hvis sannheten sårer mennesker eller har negative konsekvenser. Etter at agent J har fått to ørefiker fra agent K sier han: «Jeg prøvde bare å beskytte deg!» Noen ganger er det fristende å pynte på sannheten, eller å la være å fortelle noe. Kanskje er det en venn som har en ødeleggende vane som du vil gjøre ham eller henne oppmerksom på, men som det er vanskelig å si noe om.

Døden er et eksempel på et tabu i vår tid som det ikke er like enkelt å snakke ærlig om.

Bibelvers:
Ordsp 24, 26    (Et ærlig svar er et kyss på leppene)
Sal 15, 2           (Om å tale sannhet fra hjertet)
Ef 5, 8-11          (Lysets frukt er all godhet, rettferd og sannhet)
Ef 4, 15              (tro mot sannheten i kjærlighet)
Joh 8, 31-32     (sannheten skal gjøre dere fri)

Print Friendly, PDF & Email