Kirke og bedehus har hatt sitt liv side ved side i en årrekke i Norge. Mange plasser kom bedehuset som en protest imot kirkens liberale holdninger og mangel på fleksibilitet og åndelig liv, andre plasser kom det mer som et supplement til kirken. De geografiske variasjonene i Norge er store, noen steder er avstanden mellom kirke- og bedehusfolket stor, mens andre steder er de faste kirkegjengerne de samme menneskene som er faste bedehusgjengere.
Mange steder har bedehusarbeidet stagnert og kirkebenkene er nesten tomme bortsett fra i julen og ved konfirmasjon. Andre plasser står fortsatt kirken og bedehuset sterkt, og har et variert tilbud til både unge og eldre.
Vi vil nedenfor gi noen ressurser og aktualiseringer som kan brukes som en dybderessurs for læreren og som et supplement til undervisningen.
Antropolog Edle Lerang Nes har vært sju måneder på feltarbeid blant bedehusfolk på Finnøy i Rogaland. Hun gir oss et inntrykk av hvordan en «utenforstående» ser på bedehuset. Fra denne siden kan du laste ned hennes masteroppgave i antropologi, og et intervju om oppgaven. Intervjuet anbefales!
Du kan lese om hva Wikipedia sier om bedehus her.
En tankevekker for mange som tilhører «bedehusbevegelsen» kan du lese om i disse to artiklene: «Kjøp ditt eget bedehus» Aftenopsten.no/bolig i august 2009, og «Bedehus til salgs» fra Normisjon.no i mai 2006.
Her kan du høre et lydklipp fra Norgesglasset på NRK radio om at bedehus blir boliger. Lydklippet inneholder blant annet et intervju med Trond Bjørsvik som er administrasjonsleder i Oslo krets av Norsk Luthersk Misjonssamband og Filip Husted som har kjøpt og bor i et bedehus som Bjørsvik har solgt (fra 00:00 til 03:48).
På denne nettsiden kan du lese mer om organisasjonen DAWN Norge, som er en organisasjon og et nettverk som jobber for å plante nye menigheter i Norge i dag. På denne nettsiden kan du se intervjuer med mennesker som er knyttet til DAWN Norge sitt nettverk.