Hvorfor ble Elsa født med magiske krefter? Hvor kommer Elsa og Annas familie egentlig fra? Og hvem tilhører de mystiske stemmene som trekker Elsa mot den forheksede skogen? 


Kompetansemål


Denne julen, seks år etter Frost, er det tid for å treffe Elsa, Anna og de andre kjente rollefigurene igjen. Den første filmen ble et fenomen og spilte inn over 1,2 milliarder dollar på verdensbasis, noe som gjør den til den mest innbringende animerte filmen noensinne. I Frost 2 møter vi det samme universet, om enn noe mørkere enn sist. Det stilles store spørsmål om opphav og identitet, magi og krefter, mot og lojalitet. Vi får innblikk i hemmeligheter som familien har båret på, og de ulike rollefigurene møter utfordringer knyttet til tap og tillit, ansvar og skyld, og hvordan lege sår fra fortiden.

Om filmen

Etter den første filmens dramatikk der Elsa flyktet ut i isødet, bor søstrene nå lykkelig sammen i slottet i Arendelle, der Elsas magiske krefter er kilde til lek, latter og lykke. Men syngende stemmer begynner å kalle på henne fra den forheksede skogen som faren fortalte søstrene om da de var små. Elsa dras mellom å være redd og nysgjerrig; stemmene kaller henne til en oppgave hun er usikker på om hun vil ta:

«Jeg har jo gjort det meste, det klarer seg for meg. […] Vet jeg kan og hjertet sier gang på gang, inn i ukjent land.»

De hjelpsomme trollene vi kjenner fra Frost ber henne dra. Det er nemlig bare ved å finne sannheten om fortiden at Elsa kan redde Arendelle fra angrep som truer. Og det er bare ved å møte konsekvensene av forfedrenes gale handlinger, at hun kan finne sin identitet og opphavet til sine magiske krefter.

Elsa følger stemmene, fast bestemt på å redde kongeriket. Samtidig ønsker hun å finne kilden til de magiske stemmene. Kan deres hvisking ha sammenheng med hennes egne krefter? Er de knyttet til grunnkreftene som nå angriper Arendelle? Der Elsa i den første filmen fryktet at hennes magiske krefter var for sterke for hennes verden, er hun nå redd at de ikke er sterke nok i møte med de overveldende hendelsene.

Naturreligioner og mytologi

Frost 2 fortsetter i samme spor som forrige film. Selvstendighet og søskenkjærlighet brytes mot hverandre, og Anna insisterer på å bli med Elsa, sammen med Olaf, Kristoffer og reinsdyret Svein. Utfordringene tar de som de kommer og avgjørende valg tas på sparket, slik det kommer fram i sangen «Neste rette ting». Midt i håpløshet og desperasjon tar Anna en modig avgjørelse om å stole på “en liten røst [som] hvisker i mitt sinn” at «du må gjøre neste rette ting.» Som i Frost, er da også Annas trofaste kjærlighet og utholdende innsats avgjørende for utfallet av den dramatiske ferden.

Samtidig møter vi i denne filmen et tydeligere uttrykk for magi og det overnaturlige. Der Elsas krefter i Frost bare «var», uten noen forklaring, tar Frost 2 oss med inn i forhistorien til hvordan hun fikk disse evnene. Forklaringen peker mot naturreligioner og mytologi. Sentralt her står de fire grunnelementene – jord, ild, luft og vann – som styres av vetter. Grunnelementene har både en symbolsk form og en fysisk form, som gir assosiasjoner til Stonehenge så vel som til samisk religiøsitet og kultur. Filmskaperne drev da også mye research blant samene, som er modell for tundrafolket i den forheksede skogen. Der lærer Elsa at det også finnes et femte element; en «bro» som er et bindeledd mellom magien i naturen og menneskene. Det viser seg at Elsa er denne nøkkelen som kan skape harmoni mellom de to verdenene.

 

 

Frost 2 er både mørkere og på mange vis dypere enn den første filmen. Midt i spektakulær animasjon har dette fargesprakende og musikalske eventyret mørke undertoner og dyptpløyende spørsmål. Her berøres tema som klimakrise og kolonialisering. Her stilles spørsmål om sannhet, ansvar, skyld og forsoning, og her er klare referanser til det overnaturlige, til noe utenfor oss selv.

Filmen gir mange muligheter til samtale, også om hva som styrer våre liv, om identitet, kall og mot. Og ikke minst: om hva det betyr at sannheten virkelig setter fri.

 

 

Print Friendly, PDF & Email